SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
Zeytin İşleme Teknikleri
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
KOSTİKLİ SİYAH ZEYTİN HAZIRLAMA TEKNOLOJİSİ
Taze Otlar & Baharatlar.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
Büyük yapraklı ıhlamur
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ZEYTİN ÜRETİCİLERİN PROBLEMLERİ ÜÇ ANA BAŞLIK ADI ALTINDA TOPLANMAKTADIR.
Zeytin İşleme Teknikleri
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
ORMAN HAFTASI MART.
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
Zeytin Kabuklu Biti (Parlatoria oleae)
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI
Ağırlık Ve Yoğunluk.
ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?
HAVA VERİLEN ( AEROBİK ) ORTAMDA
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
MÜCADELESİ Kültürel Önlemler  Hastalık bahçenin belli kısmında görülüyorsa hastalık etmeninin oluşturduğu kordonların sağlam ağaçlara.
Acil Servis Temizliği.
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
HOŞGELDİNİZ.
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
Zeytinde Olgunluk Derecesi Tayini
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
SİYAH ZEYTİN TEKNOLOJİSİ
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
ZEYTİNLERDE HASAT. SOFRALIK ÜRETİM (BAKIM MASRAFLARI) Çizelge -1: Sofralık Üretim Bakım Masrafları,ZAE,2004.
TENEKE TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
TANTUNİİİİİİ .
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ECZACI ATİLLA TOTOŞ TADIM UZMANI ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
B) Püskürtme Hacmi Bir dekardaki yada birim alandaki tek veya çok yıllık bitkiyi ilaçlayabilmek için gerekli su miktarıdır. Püskürtme Hacmi tarla bitkileri.
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
DOĞAL AFETLER.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
AĞAÇ. DUVAR ETEK KALP LİMON MOBİLYA ODA SANDALYE.
TÜTÜN.
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Ayçiçeği Tohumu Standardı
  Çikolatanın hikayesi; bundan 3000 yıl kadar önce Mayaların kökeni olan Olmeklerle ba ş lıyor. Hammaddesi olan Kakao; Mayalarda ve Azteklerde zenginlerin,
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

SELE ZEYTİNİ

Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle aile ihtiyaçlarını karşılayacak ölçekte uygulanmaktadır.

Sele zeytini yapılacak zeytinler, ince kabuklu, etli ve küçük çekirdekli olmalıdır. Zeytin ağaçta iyice olgunlaşmalı, toplama elle yapılmalıdır. Toplanan zeytinler işletmeye dikkat ve itina içinde getirilmeli, yaralı, bereli, ezik olanlar ile dal ve yapraklar gibi yaban maddeler temizlenmelidir. Sağlam taneler yıkanmalıdır. Yıkanan zeytinler selelere bir kat tuz bir kat zeytin olacak şekilde tabakalar halinde katlanarak doldurulmalıdır. Seleler ağzına kadar doldurulduktan sonra üzeri kaneviçe bezi ile kapatılarak dikilir. Sele zeytininde zeytin ağırlığının % 10 – 20 ‘si oranında bulgur büyüklüğünde iri tuz kullanılır.

Seleler hafif meyilli yerlere konulmalıdır. Selelerden akan acı suyun sele etrafında ve altında kalmayıp kolayca temizlenmesi sağlanır. 2 – 3 gün kendi halinde bırakıldıktan sonra gün aşırı alt üst edilerek zeytinlerle tuzun iyice temas etmesi sağlanır. Çeşide ve olgunluğa bağlı olarak zeytinler 20 – 30 günde tatlanır. Tatlanma anı doğru olarak tespit edilmelidir. Zeytin tatlandıktan sonra selede bırakılmaz. Uzun süre tuz ile temas halinde kalan zeytinlerde çok su kaybı olacağından zeytin sadece kabuk çekirdek görünümünde kuru bir hal alır.

Büyük tonajlarda sele zeytini yapan işletmelerde seleler ile uğraşmak zor ve zahmetlidir. İşletmelerde plastik kasalar kullanılır. Kasalara zeytin ve tuz tabakalar halinde yerleştirildikten sonra 3 – 4 günde, bir veya iki kişi tarafından zeytinler boş bir plastik kasaya aktarılır. Zeytinin tuz ile teması sağlanarak zeytinler yeme durumuna getirilir. Zeytinler tatlandıktan sonra yıkanmalıdır. Yıkanan sele zeytininin dayanma süresi azalmaktadır. Tatlanan zeytinler selelerden çıkarılarak tuzundan temizlenir ve piyasa isteğine göre ambalajlanarak piyasaya verilir.

Ambalajlamada % 10 tuz kullanılabildiği gibi, sirkeli zeytinyağına batırılarak kavanozlara veya tenekelerde kuru olarak da satışa arz edilebilir. Ayrıca sele zeytini cam kavanozlarda salamurasız olarak pastörize edilerek de tüketime sunulabilir. Sele zeytininde tatlanma esnasında, istenirse tuz ve zeytin arasına aromatik bitkiler ( defne, mersin gibi ) konarak hoş bir tat kazandırılabilir. Aromatik maddeleri ambalajlama sırasında da kullanabiliriz.