SÖZCÜKTE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
(BELİRTEÇ) ZARF.
KARŞIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
A) şair , şiirde sevgiyi güzel tasvir etmiş .
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SÖZCÜKTE ANLAM.
EKLER.
Sözcükte Anlam Soru 1: ‘’Büyük’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır? a) Otobüste büyüklere yer vermeliyiz. b) Büyük bir.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
türkçe performans ödevi
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
CÜMLEDE ANLAM.
ZARF (BELİRTEÇ).
Cümlede Anlam.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
DERS: Hayat Bilgisi KONU: Duyu Organlarımız SINIF: 3. Sınıf
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Sözcükte Anlam Sorular.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
1.soru 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) O yıllarda her gün bir olay oluyordu. B) Ortalık ağarırken yola.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
arkadaş B) konuk C) öğrenci
SÖZCÜKTE ANLAM Duygu Şarvan 9/A.
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
ZIT (KARŞIT) ANLAMLI KELİMELER
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
Duyar, koklar, tadarım. Görür, dokunur, anlarım. Bunları nasıl yaparım?
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
HAZIRLAYAN ONUR BUĞTEKİN 5/A 232
SÖZCÜKTE ANLAM
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE ANLAM

SORU 1- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi daha genel kapsamlıdır? A- Küçük çocuk menekşeleri koparmış. B- “Çiçekleri koparmayın.” diye bir tabela vardı. C- Bitkilerle beslenen hayvanlar vardır. D- Kirlilik canlıların yaşamına zarar veriyor.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü canlı (insan, hayvan,bitki) sözcüğü diğer seçeneklerdeki sözcükleri de kapsamaktadır.

SORU 2- “Hikaye” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır? A- Sabahattin Ali’nin uzun hikayeleri vardır. B- Edebiyatımızda hikaye önemli bir yere sahiptir. C- Bu hikayelerle beni kandıramazsın. D- Okuduğu hikayeden çok etkilenmişti.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü seçenekteki hikaye sözcüğü “yalan” anlamında kullanılmıştır.

SORU 3- I. Daima aklımda olacaksın. II SORU 3- I. Daima aklımda olacaksın. II. En kısa zamanda görüşmek istiyorum. III. Gözlerinde her zaman o parıltıyı görmek istiyorum. IV. Bazen geçmişe özlem duyarız. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler, benzer anlamda kullanılmıştır? A- I ve III B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü “daima” ve “her zaman” sözcükleri birbirine benzer anlam taşımaktadır.

SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde terim kullanılmamıştır SORU 4- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde terim kullanılmamıştır? A- Dergideki makale çok güzeldi. B- Bugün matematik dersinde üçgenleri işledik. C- Çiçeklerin kokusu her yere yayılmıştı. D- Dekorları taşımak için sahneye çıktık.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü diğer seçeneklerde bilim ve sanat dallarında kullanılan terim anlamlı sözcükler vardır.

SORU 5- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut anlamlı bir sözcük değildir? A- Umut insanları yaşama bağlar. B- Milli maçı izlerken çok heyecanlandım. C- Dükkandan dışarıya balık kokuları yayılıyordu. D- Ağabeyinden korktuğunu ona belli etmedi.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü koku ları burun duyumuzla hissedebiliriz.

SORU 6- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “soğuk” sözcüğü “sıcak” sözcüğünün karşıtı olarak kullanılmamıştır? A- Çocuğun elleri soğuktan morarmıştı. B- Her zaman böyle soğuk espriler yapardı. C- Bugün de hava çok soğuk olacak. D- Çaylar gelene kadar soğumuştu.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “soğuk” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.

SORU 7- I. Eli değmemek. II. Eli cebine varmamak. III. Ele vermek. IV SORU 7- I. Eli değmemek. II. Eli cebine varmamak. III. Ele vermek. IV. Eli ermemek. Yukarıda numaralanmış deyimlerden hangi ikisi yakın anlamlıdır? A- I ve II B- II ve III C- III ve IV D- I ve IV

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü iki seçenekte de el sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır.

SORU 8- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “perde” sözcüğü temel anlamda kullanılmıştır? A- Perdede yeni yüzler görmek istiyoruz. B- Eve yeni perde ve örtü aldık. C- Evin etrafına perde çektik. D- Yaşlı kadının gözüne perde inmişti.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “perde” sözcüğü evin penceresine takılan kumaş anlamında kullanılmıştır.

SORU 9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler, bir arada kullanılmıştır? A- Eskiden telefonlar pahalıydı ama artık pahalı değil. B- Yaşam, kimi insanlar için kolay olsa da kimileri için zordur. C- Yemeği babam tuzlu, annem tuzsuz yerdi. D- Dün okula gittim ama bugün gitmedim.

Doğru cevap“B” seçeneğidir, çünkü “kolay” ve “zor” sözcükleri karşıt anlamlıdır.

SORU 10- I. Eli uzun. II. Eli sıkı. III. Eli yatkın. IV. Eli dar SORU 10- I. Eli uzun. II. Eli sıkı. III. Eli yatkın. IV. Eli dar. Yukarıda numaralanmış deyimlerden hangisi “eli o işe alışık, becerikli” anlamına gelmektedir? A- I B- II C- III D- IV

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü eli yatkın olmak becerikli olmak anlamındadır.

SORU 11- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur SORU 11- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A- Onun sol ayağı çok kuvvetlidir. B- Bizim nefesimizi kesen bu yoldu. C- Saçlarını güzelce örmüştü. D- Onda bizi eleştirecek yürek yoktu.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “yürek” sözcüğü başka anlam ifade etmemektedir.

SORU 12- Aşağıdakilerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A- Onu sahiplendim ki kimse sahipsiz zannetmesin. B- Geleceğim demesine rağmen hala gelmedi. C- Benim düzenli olduğum kadar o dağınıktı. D- Söz yapısı sağlamdı fakat olay örgüsü sağlam değildi.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü “düzenli” ve “dağınık” sözcükleri birbirine zıt anlamlıdır.

SORU 13- Aşağıdaki deyimlerden hangisinin açıklaması yanlış verilmiştir? A- Yalan söylediği ortaya çıkınca utandı, yüzü kızardı. B- Onun yemeklerini hiç beğenmedim, parmaklarımı ısıracaktım. C- Yaptığım hiçbir şeyi beğenmiyor, burun kıvırıyordu. D- Onun yaptıklarından bıkmış, adeta yaka silkiyordu.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “parmaklarımı ısıracaktım” deyimi beğenmek anlamında kullanılmaktadır.

SORU 14- Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde altı çizili sözcük genel anlamlıdır? A- Hastalıktan çocuğun küçük yüzü al aldı. B- Vücudunda benek benek lekeler oluşmuştu. C- Sorgusuz sualsiz hemen hastaneyi aradık. D- Çocuk ailenin mutluluk kaynağıdır.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “çocuk” sözcüğü bütün çocuklar için kullanılmıştır.

SORU 15- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin karşıt anlamlısı yoktur? A- Eminim sizleri güzel günler bekliyor. B- Sınıfımıza gelen zayıf ama yakışıklı bir çocuktu. C- Sevgi üzerine uzun bir deneme yazdı. D- Dün sabah postacının getirdiği zarfın içi boştu.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “yakışıklı” sözcüğünün karşıt anlamlısı yoktur.