CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
“APİS” ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ
SUNU 2014.
Hayran Olunuz !.
FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
“Merhaba çocuklar, İsmim ……… Kızılay’da …………….. Olarak görev yapıyorum. Sizlere bugün Türk Kızılayı’nı anlatacağım.“
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Didem ÖZDEN İlköğretim Matematik Öğretmenliği
DÜNYA’ MIZ NASIL OLUŞTU? HAZIRLAYAN: İrem İSLAMOĞLU
KÜTÜPHANE HAFTASINA HOŞGELDİNİZ
NE KADAR OKUYORUZ?.
KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
SİNAN AYTULU BUĞDAYIN YOLCULUĞU
İ ZC İ L İ K FEDERASYONU FEDERASYON BA Ş KANI : FEDERASYON ASBA Ş KANI : GENEL SEKRETER İ :
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI
ÇAMLIDERE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Küresel Büyüme Oranları (%)
Mehmet Nuri Küçükköylü İ.Ö.O.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
BUĞDAYDAN EKMEĞE MADDENİN DEĞİŞİMİ
EKMEĞİN YAPIMI VE BESLENMEDEKİ ÖNEMİ
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
EKMEK İSRAFI.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
ÜRETİMDEN TÜKETİME YOLCULUK
SAĞLIKLI BESLENME.
KARDELENLER.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2012
7.SINIF MATEMATİK DERSİ “TABLO VE GRAFİKLER”
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
TÜKETİM DAĞITIM ÜRETİM.
EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ

KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Ekmek İsrafı Yapmayın !!!.

Buğday Unu, Yumurta, Şeker, Hidrojene Bitkisel Yağ, Şerbet
ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, 
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
ALET-EŞYA-MALZEME-CİSİM
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR…
MANTARLARI TANIYALIM.
HAZIRLAYAN:SINIF ÖĞRETMENİ EDA ŞANLI KEMAL ÖZALPER İLKOKULU MALATYA
HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİREN NE ÇOK ŞEY VAR
Sonra onluklar çıkarılır. Önce birlikler çıkarılır.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
OLGU VE GÖRÜ Ş HAZIRLAYAN Kübra bardak.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
İSRAF VE İKTİSAT.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Sunum transkripti:

CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ

Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır

Ekmek, her ırk, kültür ve dindeki insanların ortak olarak tükettiği tek gıda maddesidir.

Ülkemizde aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe her zaman derin bir saygı vardır.

EKMEK NASIL YAPILIYOR Hazırlayan:SELEN ERDOĞAN Sınıf: 6 / A No : 721

Buğday tohumlarını ekeriz.

Tohumlar büyür, yeşerir ve daha sonra Güneş ışınları ile sararır ve başak haline gelir.

Sararmış başaklar artık kesilme zamanına gelmiştir Sararmış başaklar artık kesilme zamanına gelmiştir. Orak veya biçer döver makineleriyle kesim yapılır.

Kesilmiş başaklar insan ve makine yardımı ile saman ve tohum yani buğday olarak ayrılırlar.Samanlar hayvanlara yiyecek olur. Buğday da değirmenlere gönderilir.

Değirmende dövülen buğday beyaz bir toz haline yani un haline gelir.

Un şekline gelmiş olan buğday, su ve maya yardımıyla hamur haline getirilir.

Fırın ustaları el ve makine yardımı ile hamura ekmek şeklini vererek yüksek ısıdaki fırına atarlar.

Pişmiş olan hamur artık ekmek olarak sofralarımıza fırın, bakkal,market gibi yerler vasıtası ile ulaşır.

Buğdaydan elde edilen un sadece ekmek yapımında değil birçok yerde kullanılır. Pasta, börek, kurabiye ve bunun gibi bir çok tükettiğimiz yiyecekte kullanılmaktadır .

Dünyada ve ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur.

Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırmasına göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır.

Ekmek israfı günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet

Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (% 51.4), 2,3 milyonu evlerde (% 37.9),

0,6 milyonu yemekhane, lokanta ve otellerde (% 10.7)

Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.

1,5 milyar TL ile; 100 yataklı 80 hastane,

Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 1,5 milyar TL ile; Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı,

1,5 milyar TL ile; 16 derslikli 500 okul,

300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 1,5 milyar TL ile; 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,