Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANTARLARI TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANTARLARI TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 MANTARLARI TANIYALIM

2 MANTARIN ÇEŞİTLERİ ŞAPKALI MANTARLARI KÜF MANTARLARI MAYA MANTARLARI

3 MANTARLAR Çevremizde çeşitli mantarlar bulunur.
Mantarlar,bahçelerde,ormanlarda,nemli,ılık ve gübreli ortamlarda yetişir. Mantarlar bitkilerden farklı bir canlı grubudur Mantarların yaprakları ve çiçekleri yoktur. Kendi besinlerini üretemezler. Bu sebeplerden dolayı mantarlar bitkilerden farklıdır.

4 ŞAPKALI MANTARLAR Bazılarını besin maddesi olarak kullandığımız mantarlardır.bu mantarların özel olarak insanlar tarafından üretilen türlerine kültür mantarı denir.şapkalı mantarların bazıları zehirlidir.bu mantarların rastgele yenilmesi çok tehlikelidir.

5 KÜF MANTARLARI Özellikle havada bulunan sporları nemli ve besinli ortamda çoğalarak meydana gelen mantarlardır. Binlerce çok küçük (mikroskobik) mantarın biraraya gelmesiyle oluşur. Küf yapmayı sağlarlar. Çevredeki atıkları çürüterek doğaya katkıda bulunurlar. Sütü ekşitirler, sirke yapımını sağlarlar. Ekmek yapımında da maya olarak kullanılırlar. Hastalık yapanları ise çok çeşitli hastalıklara yol açar. Hatta bu hastalıklar öldürücü olabilirler. Ayrıca küf mantarları sayesinde antibiyotik (penisiln) icat edilip milyonlarca insanın hayatı kurtulmuştur. Bazı çeşitleri Peynir üzerinde,Ekmek üzerinde,Portakal,Elma gibi meyvelerde ve mutfağımızda coğu yiyecekte bulunurlar.

6 MAYA MANTARLARI Bu mantarları mikroskop kullanarak gözlemleyebiliriz.Maya mantarları,kendilerine uygun besin,su,sıcaklık,şartlarda olan ortamlarda canlılık faaliyetlerine başlarlar. Hamurun kabarması,sütün peynire dönüşmesi maya mantarları sayesinde gerçekleşir.

7 TEŞEKKÜRLER BİLGİLER İSİM:ASUDE SOYAD:SAKA DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
KONU:MANTARLARI TANIYALIM KAYNAK:TEST KİTAPLARI-WIKIPEDIA TEŞEKKÜRLER


"MANTARLARI TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları