CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır
Ekmek, her ırk, kültür ve dindeki insanların ortak olarak tükettiği tek gıda maddesidir.
Ülkemizde aynı zamanda alın terini, paylaşmayı, bereketi ifade eden ekmeğe her zaman derin bir saygı vardır.
EKMEK NASIL YAPILIYOR Hazırlayan:SELEN ERDOĞAN Sınıf: 6 / A No : 721
Buğday tohumlarını ekeriz.
Tohumlar büyür, yeşerir ve daha sonra Güneş ışınları ile sararır ve başak haline gelir.
Sararmış başaklar artık kesilme zamanına gelmiştir Sararmış başaklar artık kesilme zamanına gelmiştir. Orak veya biçer döver makineleriyle kesim yapılır.
Kesilmiş başaklar insan ve makine yardımı ile saman ve tohum yani buğday olarak ayrılırlar.Samanlar hayvanlara yiyecek olur. Buğday da değirmenlere gönderilir.
Değirmende dövülen buğday beyaz bir toz haline yani un haline gelir.
Un şekline gelmiş olan buğday, su ve maya yardımıyla hamur haline getirilir.
Fırın ustaları el ve makine yardımı ile hamura ekmek şeklini vererek yüksek ısıdaki fırına atarlar.
Pişmiş olan hamur artık ekmek olarak sofralarımıza fırın, bakkal,market gibi yerler vasıtası ile ulaşır.
Buğdaydan elde edilen un sadece ekmek yapımında değil birçok yerde kullanılır. Pasta, börek, kurabiye ve bunun gibi bir çok tükettiğimiz yiyecekte kullanılmaktadır .
Dünyada ve ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur.
Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırmasına göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır.
Ekmek israfı günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet
Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (% 51.4), 2,3 milyonu evlerde (% 37.9),
0,6 milyonu yemekhane, lokanta ve otellerde (% 10.7)
Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.
1,5 milyar TL ile; 100 yataklı 80 hastane,
Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 1,5 milyar TL ile; Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı,
1,5 milyar TL ile; 16 derslikli 500 okul,
300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 1,5 milyar TL ile; 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,