Aluminyum (Al2) Bulunuşu Özellikleri Bileşikler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Toprak Alkali Metaller
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Element ve Bileşİk.
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Elementler ve Sembolleri
Alüminyum Elde Ediliş Yöntemleri ve Kullanım Alanları
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
Bileşikler ve Formülleri
Yarıiletkenler - 2 Fizikte Özel Konular Sunu 2.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Atom ve Yapısı.
Demİr ve demİrdIŞI metaller
Bölüm 10: Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
Kimyasal Bağlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
9. SINIF KİMYA MART.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
PERİYODİK CETVEL.
Büşra Özdemir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
Bileşik ve formülleri.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Bileşikler ve Formülleri
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
ATOMUN YAPISI, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Her madde gözle görülemeyecek kadar küçük ve bölünmesi zor yapı taşları olan atomlardan oluşmuştur. Atomlar gözle.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
ATOMUN YAPISI.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri)
Refrakter Metaller Genel Bilgi.
DEMİRDIŞI METALLER.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI YAPI TEKNOLOJİSİ DERSİ FİNAL TESLİMİ BURCU KÜBRA AYDOĞAN ÖĞR.GÖR. BUKET GİRESUN.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
ELEMENT VE BİLEŞİKLER Fe Co
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Sunum transkripti:

Aluminyum (Al2) Bulunuşu Özellikleri Bileşikler

Bulunuşu: Yerkabuğunda bol miktarda (%7,5 - 8,1) bulunmasına rağmen serbest halde çok nadir bulunur ve bu nedenle bir zamanlar altından bile daha kıymetli görülmüştür. Alüminyumun ticari olarak üretiminin tarihi 100 yıldan biraz fazladır.Alüminyum ilk keşfedildiği yıllarda cevherinden ayrıştırılması çok zor olan bir metal idi. Alüminyum rafine edilmesi en zor metallerden biridir. Bunun nedeni, çok hızlı oksitlenmesi, oluşan bu oksit tabakasının çok kararlı oluşu ve demirdeki pasın aksine yüzeyden sıyrılmayışıdır. Alüminyum reaktif bir metal olup cevherinden (alüminyum oksit, Al2O3) kazanımı çok zordur. Örneğin, karbonla doğrudan redüksiyonu, alüminyum oksitin ergime sıcaklığı yaklaşık 2000 °C olduğundan ekonomik olmaktan uzaktır. Dolayısıyla, alüminyum elektrolizyöntemiyle kazanılır. Bu yöntemde alüminyum oksit, ergimiş kriyolit içinde çözündürülür ve daha sonra saf metale redüklenir. Bu yöntemde redüksiyon hücrelerinin çalışma sıcaklığı 950-980 °C civarındadır. Kriyolit, Grönland adasında bulunan doğal bir mineraldir fakat alüminyum üretimi için sentetik olarak yapılır.

Özellikleri Alüminyum,yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir. Kıvılcım çıkarmaz. Saf alüminyumun çekme dayanımı yaklaşık 49 Mega Paskal (MPa) iken alaşımlandırıldığında bu değer 700 MPa'a çıkar. Yoğunluğu, çeliğin veya bakırın yaklaşık üçte biri kadardır. Kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir. Çok üstün korozyon özelliklerine sahip olması, üzerinde oluşan oksit tabakasının koruyucu olmasındandır. Elektrik iletkenliği %64,94IACS dir (saf Al, 2 °C'de).

Temel özellikleri: Atom numarası 13 Element serisi Metaller Grup, periyot, blok 13, 3, p Görünüş Gümüşümsü Atom ağırlığı 26,9815386(8) g/mol Elektron dizilimi Ne 3s2 3p1 Enerji seviyesi başına Elektronlar 2, 8, 3

Bileşikler AlAs •Alüminyum arseni AlB2 • Alüminyum diborid AlB12 •Alüminyum dodekaborid  Al(BH4)3 •Alüminyum borhidrür  AlBr3 •Alüminyum bromür  AlCl •Alüminyum monoklorür  AlCl3 •Alüminyum klorür  AlF • Alüminyum monoflorür AlF3 •Alüminyum florür  AlH3 • Alüminyum hidrür AlI3 •Alüminyum iyodür  AlN •Alüminyum nitrür  Al(NO3)3 •Alüminyum nitrat  AlO •Alüminyum(II) oksit  Al(OH)3 • Alüminyum hidroksit