Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toprak Alkali Metaller

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toprak Alkali Metaller"— Sunum transkripti:

1 Toprak Alkali Metaller
KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ CÜNEYT EMRE TOPAL A/9-B 1193

2 Toprak Alkali Metaller
Alkalinler ya da Toprak Alkali Metaller: Periyodik tablonun baştan ikinci grubunda yer alan elementlerdir. Sıklıkla beyaz renkli olup, yumuşak ve işlenebilir yapıdadırlar. Alkali metallerden daha az tepken karakterde olmalarının yanında, erime ve kaynama sıcaklıkları daha düşüktür. İyonlaşma enerjileri de alkali metallerden daha yüksektir. Toprak elementleri ismi, bu gruptaki elementlerin toprakta bulunan oksitlerinin, eski kimya bilimciler tarafından ayrı birer element olarak düşünülmesinden gelir.

3 Toprak Alkali Metal Grubu

4 Toprak Alkali Metaller 6 element içerir;
Berilyum (Be) Magnezyum (Mg) Kalsiyum (Ca) Stronsiyum (St) Baryum (Ba) Radyum (Ra)

5 Berilyum Berilyum, periyodik tablonun 2A grubunda yer alan toprak alkali grubundan elementtir. Yerkabuğunda ancak %0,0006 oranında bulunur. Zengin yatakları bulunmadığından, berilden elde edilir. Fransız kimyacısı Nicolas Vaquelin tarafından 1798'de oksit halinde bulunmuş, 1828'de, birbirlerinden bağımsız olarak, Friedrich Wöhler  ve  Antoine Busy  tarafından elde edilmiştir. En önemli berilyum alaşımı berilyumlu bakırdır. Berilyumun doğada bulunan tek kararlı izotopu berilyum-9'dur. Yarı ömrü yıl olan berilyum-10 ve 10-15 saniyeden daha kısa sürede kendiliğinden iki alfa parçacığına bölünen berilyum-8 gibi yapay izotopları da üretilmiştir.

6 Berilyum

7 Magnezyum Magnezyum (Mg), gümüş beyazlığında bir metaldir ve genellikle alaşım maddesi olarak, yani başka metallerle karıştırılarak kullanılır. Kimyasal simgesi Mg, atom numarası 12 ve bu özelliğiyle önem kazanmıştır. Toz halindeki magnezyum kolayca tutuşur ve parlak bir alevle yanar. Bu özelliği nedeniyle, elektrikli fotoğraf makinesi flaşları çıkmadan önce, magnezyum yakılarak flaşlı fotoğraflar çekilmiştir yılında İngiltere'de Joseph Black tarafından keşfedilmiştir yılında Humphrey Davey tarafından saf olarak, magnezya ve civa-II-oksit (HgO) karışımından izole edilmiştir.

8 Magnezyum

9 Stronsiyum Stronsiyum, atom numarası 38 olan, gümüşümsü beyaz metalik katı bir elementtir. Sembolü Sr'dir. Toprak alkali metaldir. Alkalin bir yer metali stronsiyum, kimyasal olarak son derece reaktif olduğu bir yumuşak gümüş-beyaz renk ya da sarımtırak metalik öğedir.

10 Stronsiyum

11 Baryum Baryum, sembolü “Ba” olan kimyasal bir elementtir. İngilizce'de Barite ağırlık yoğunluk manasında kullanılmaktadır. Baryum elementinin atom numarası 56 olup Periyodik tablonun 6. sırasında ve 2. grubunda bulunur. 2. grupta bulunması özelliğinden dolayı Baryum bir toprak alkali metalidir. Baryum ilk defa 1774 yılında İsveçli kimyacı Carl Wilhelm Sheele tarafından tanımlanmıştır. Baryum element halinde beyaz-gri metalik rengindedir fakat yüksek reaktivitelikten dolayı element halinde bulunmaz. 

12 Baryum

13 Radyum Radyum, 1898 yılında Fransız fizikçileri Pierre Curie ve eşi Marie Curie tarafından bulunan, soğukta suyu ayrıştıran, ışın etkinliği çok bir element. Toprak alkali metal grubu elementidir. Kısaltması Ra dır. Bu element doğal bir element olmayıp sonradan kimyasal yollarla bulunmuştur. Radyumu tedbir almadan kullanmak tehlikelidir; çünkü sürekli olarak içe işleyen öldürücü ışınlar çıkartır; radyumun bu özelliğine radyoaktiflik denir.

14 Radyum

15 Hazırlayan Cüneyt Emre Topal A/9-B 1193


"Toprak Alkali Metaller" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları