Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

3-7 Haziran 2013 Su Yönetimi Yaz Okulu
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ (UHYS) ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Proje Koordinatörü KASIM 2012 ANKARA.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL HAVZA YÖNETİMİ STRATEJİSİ
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
1. ÇALIŞTAY PROGRAMI  Açılış Konuşmaları  Türkiye’de Su Tahsisi - Politikalar ve Uygulamalar  Diğer Ülkelerdeki Su Tahsisi Yapılanması – Türkiye.
TÜRKİYE’DE HAVZA YÖNETİMİNE GEÇİŞ ve FAYDALARI
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
1 Osman Özdemir MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
SEKTÖREL SU TAHSİSİNDE SU SİCİLİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Denetim Faaliyetlerinde İklim Değişikliği Ersin Çelik - Mustafa Keleş Yasama Uzmanları Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı – Denetim Bürosu.
Entegre Su Yönetimi Kavramı Ülke Yaklaşımlarının İncelenmesi Türkiye’de Su Yönetimi Değerlendirme Öneriler.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
2 1.HAVZA BAZLI SU YÖNETİMİ 2.SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ 3.ÜLKEMİZDE HAVZA BAZLI SU YÖNETİMİNE GEÇİŞ 4.HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 5.NEHİR HAVZA YÖNETİM PLANLARI.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi ve Su Bütçeleri Kaan Tunçok Antalya, 2015

Toplam Kullanılabilir Su Kaynakları: 112 km3 Su Kaynakları : Miktar 501 km3 274 km3 Kullanılabilir: 98 km3 Toplam: 186 km3 Toplam Kullanılabilir Su Kaynakları: 112 km3 41 km3 Emniyetli Rezerv: 14 km3

Sektörel Su Tüketimleri   1990 2012 2030 billion m3 % Sulama 22 72 32 73 64 Kullanma 5,1 17 7 16 18 Endüstri 3,4 11 5 20 TOPLAM 30,5 100 44 112

Sulama Belediyeler Endüstri HES ve Göletler Çevresel Akım Su Kullanıcıları Sulama Belediyeler Endüstri HES ve Göletler Çevresel Akım Maden ve Turizm

Su Kaynakları: Kalite Yüzey: kentsel ve endüstriyel atık suyun deşarjı, ve tarımsal arazinin korunması Yeraltı: kentsel ve endüstriyel atık ve tarımsal kimyasal ve gübre Kıyı Ekosistem Özel Sucul Ortamlar: Sulak Alan

Yönetmelik No. 28681 (Resmi Gazete 18 Haziran 2013) Amaç Kurumsal arası koordinasyon kapsamında su tahsisinin gözlemlenmesi ve regülasyonu. Kurumsal Yapı Havza Yönetim Heyeti, havza yönetim planlarının oluşturulmasından ve havza ölçeğinde gözlem/değerlendirme yapılmasından sorumlu Su Tahsisi Havza ölçekli makro seviyedeki sektörel tahsisin, yerel seviyede ilgili sektörlerce uygulanarak desteklenmesi.

Başbakanlık Genelge No. 2012/7 “Su Yönetim Koordinasyon Kurulu” Su kaynaklarının bütüncül havza yönetimi anlayışı çerçevesinde korunması için gereken tedbirleri belirlemek, Etkili bir su yönetimi için sektörler arası koordinasyonu, işbirliğini ve su yatırımlarının hızlandırılmasını sağlamak, Ulusal ve uluslararası belgelerde yer alan hedeflerin gerçekleştirilmesi için strateji, plan ve politika geliştirmek, Havza planlarında kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesi gereken hususların uygulanmasını değerlendirmek, Üst düzeyde koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak üzere kurulmuştur.

Taslak Su Kanunu Su kaynaklarının, Havza ölçeğinde sektörel su tahsisinin gerçekleştirilmesinde SYGM’nin Koordinasyon ve İdari rolü 6200 No. lu kanun gereği Su kaynaklarının tahsisi DSİ’nin kontrolünde gerçekleşmektedir. DSİ’nin bu önemli rolü devam edecek ve ilgili koordinasyonu SYGM ile birlikte yapması hedeflenmektedir (645 No. lu kanun) 3202 No. lu kanun ile İl Özel İdare’ler Kasaba ve Askeri bölgelere yaptıkları tahsisi de daha etkin bir koordinasyon içerisinde yapması beklenmektedir

Su Yönetim Koordinasyon Kurulu Orman ve Su İşleri Bakanı Avrupa Birliği Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Su Yönetimi Genel Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Meteoroloji Genel Müdürü Türkiye Su Enstitüsü Başkanı

Yeraltısuyu Rezerv Miktarı Ülkemizde belirlenen yeraltısuyu rezervi 21,54 milyar m3 olup emniyetli işletme rezervi 16,95 milyar m3 ‘ tür (2013).

İşletme Rezervi ve Tahsisi İşletme Rezervi : 16,95 milyar m3 Yeraltısuyu Tahsisleri : 13,56 milyar m3

Yeraltısuyu Sulamaları Ünite sayısı Kuyu sayısı Sulanan alan (ha) SULAMA KOOPERATİFİ : 1390 11.466 459.000 YAS TAKVİYE SULAMALARI : 28 1.692 85.000 KAMU SULAMALARI : 25 342 16.000 Toplam : 13.500 560.000

Yeraltısuyundan Sulanan Alanlar

Su Bütçesi Araçları Stratejik Kurumsal Çerçeve 3. İdari Yönetim 1. Organizasyon Yapısı 2. Teknik 3. İdari Yönetim 4. Ekonomik Su Bütçesi Araçları Planlama Araçları Eğitim ve Bilinçlendirme Araçları

Su Bütçesi Planlaması 1 2 3 4 5 11 Değerlendirme Senaryo geliştirme 3 Farklı senaryoların değerlendirilmesi 11 4 Karar ve Onaylama 5 Plan ve Uygulama

Temel Belirleyici Faktörler Sosyal ve Çevresel prosesler Kısıtlı su kaynakları kapsamında mücadele. Karar destek sistemine entegre edilmesi İdari prosesler Havza Komitesi ve Organizasyonu Kanun ve Yönetmeliklerin stratejik entegrasyonu Kanunların birbirini destekler nitelikte uygulanması Ekonomik prosesler “Kullanan Öder” ve “Kirleten Öder” prensipleri Yatırım ve İşletme&Bakım maliyetlerinin geri dönüşü Teknik Prosesler İklim Değişikliği, Atmosferik, Hidrolojik, Sosyal, Çevresel ve Ekonomik koşulların havza ölçeğinde yansıtıldığı Su Kaynakları Modelleme çalışmaları Verimlilik Hedefleri: Hem sulamada, Hem de ürün deseninde

Su Bütçesi Mekanizmaları Su bütçeleri suyun hem Miktarını hem de Kalitesini dikkate almalıdır. Sürdürülebilir ve Stratehik Gözlem Ağı ve Kontrol Sistemi (Yerel işbirlikleri. İzleme kriterleri. Kayıt sistemi.) Suyun Eşit ve Sürdürülebilir bir şekilde tahsisinin yapılabilmesi için suyun rejimi ve hidrolojik koşullar da dikkate alınmalıdır. Su Talep Yönetimi Paydaşların katılımı (Sulama Birlik, Belediye, STK gibi)