RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Advertisements

ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
RÜZGAR ENERJİSİ.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
DÜNYANIN BA Ş I BELADA. KÜRESEL ISINMA DddddddSera Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında tabakalarında.
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
SÜRDÜRÜLEBİLİR KARİYER SUNUMU
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
HAKAN BAŞHAN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3. SINIF 2. ÖĞRETİM.
Yenilenebilir Enerjiye Giriş
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
ISI VE SICAKLIK.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Enerji Kaynakları ENERJİ YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
RETS Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
GÜNEŞ ENERJİSİ.
Depolanabilinen yenilenebilir enerji
DENİZDEKİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 2: RÜZGAR ENERJİLİ GÜÇ SİSTEMLERİ
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
Dipl.-Ing.- Cemal ÇELİK Dipl.-Ing.- Cemal ÇELİK.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR Tel: 312 302 26 88 Faks : 312 361 20 40 e-mail :cdundar@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü

Enerji Kullanımının Tarihsel Gelişimi

Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli yakıtlar ile nükleer enerji 1. Ucuz olacak 2. Güvenli olacak 3. Verimli olacak 4. Yerel olacak 5. Kaynak çeşitliliği sağlanacak 6. Temiz ve çevre dostu olacak Yenilenebilir Kaynaklar Güneş, rüzgar, su, odun, bitkiler, jeotermal, dalga ve gel-git

Rüzgar Enerjisinin Avantajları; Rüzgar Enerjisinin Dezavantajları; Temiz bir enerji kaynağıdır, emisyonu yoktur. Yerel bir enerji kaynağıdır, dışa bağımlı değildir. Yatırım alanının % 1’ini kullanır, bu alanlarda tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılabilir. Ucuz bir enerji kaynağıdır. Yüksek miktarda istihdam yaratır. Rüzgar Enerjisinin Dezavantajları; Görüntü kirliliği yaratabilir. Gürültü kirliliği yaratabilir. Radyo ve TV sinyallerini bozabilir. Kuş göç yollarında, kuşlara zarar verebilir.

Enerji Kaynaklarının Üretim Süreçlerindeki Çevresel Etkileri

Enerji Kaynaklarının Karşılaştırması Enerji üretim maliyetlerine çevresel maliyetler dahil değildir. Enerji Kaynaklarının Karşılaştırması

Avrupa Rüzgar Atlası

Rüzgar Kurulu Gücü Avrupa Birliği

TÜRKİYE RÜZGAR POTANSİYELİ TÜRKİYE RÜZGAR ATLASI

Türkiye Rüzgar Potansiyeli Atlası (50 m)

Türkiye Rüzgar Potansiyeli Atlası (100 m)

Rüzgar Potansiyeli Haritası (50 m) İç Anadolu Bögesi Rüzgar Potansiyeli Haritası (50 m)

Ankara-Beytepe 50 m Enerji Yoğunluğu (W/m²)

SONUÇLAR Tüm Dünyada önemi artarak süren Rüzgar Enerjisinden, ülkemizde de yararlanılabilecek bir çok alan bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesi Rüzgar Enerjisi bakımından çok verimli olmamakla birlikte, yapılacak ölçüm çalışmaları ile uygun alanlar bulunabilir.

SONSÖZ Dengeli enerji politikaları ile doğal kaynaklar korunarak geliştirilmeli, gelecek kuşaklara da yaşama şansı tanınmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilerek, çevre ile uyumlu bir enerji politikası oluşturulmalıdır. Enerji ve Çevre Politikalarının belirlenme süreçlerinde tüm aktörler yer almalıdır.