PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI.
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
YOĞURT ÇEŞİTLERİ VE HİLELERİ
VİTAMİNLER.
DİYARE (İSHAL).
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenme ve Kanser Riski
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
KALSİYUM D VİTAMİNİ VE OSTEOPOROZ
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
FAYDALI BESİNLER.
Bizi Destelemek için Lütfen ÜYE olunuz…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Fortschritt durch Qualität
Probiyotikler ve Kanser
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
PROBİYOTİK & PREBİYOTİK
1.HİJYEN VE SANİTASYON İLE İLGİLİ TANIMLAR(1)
KEFİR.
SETBİR’İN YÜRÜTMEKTE OLDUĞU AB PROJELERİ NU-AGE PROJESİ.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
YOĞURDUN İNSAN SAĞLIĞINA OLUMLU ETKİSİ
KEFİR.
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Dr. Oya Irmak şahin-cebeci ders notları
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Besin Grupları (4 Grup)  Süt ve ürünleri  Et ve ürünleri, yumurta, kurubaklagiller  Taze sebze ve meyveler  Ekmek ve diğer tahıllar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Yoğurt BİyokİmyasI.
Konsantre yoğurt, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt
Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Yoğurt Mikrobiyolojisi
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ??
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI Ayşin KIZILTAN 14041102001 Gıda Mühendisliği Bölümü 11.12.2014

TAKDİM PLANI Probiyotiklerin Tanımı Probiyotik Mikroorganizmalar Probiyotiklerin Muhtemel Etki Mekanizmaları Probiyotiklerin Sahip Olması Gereken Özellikler Sonuç

PROBİYOTİKLERİN TANIMI İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ilk defa 1908 yılında Elie Metchnikoff tarafından ortaya atılmıştır. Probiyotik: “yaşam için”, Yunanca türetilmiş. Fuller’in (1989) tanımıyla; intestinal sistemin mikrobiyel dengesini geliştirerek konakçı sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan canlı mikrobiyal gıda destekleyicisi.

PROBİYOTİKLERİN TANIMI insanın bağırsak sistemine yerleşir, mikrobiyal dengeyi iyileştirir, yararlı faaliyette bulunur. Bakteriyal tedavi edici, Mikrobiyal tedavi edici veya Bakteriyal immün sistem düzenleyici.

Probiyotik mikroorganizmalar; bazı gıdaların bileşiminde ve sağlıklı insanların intestinal sisteminde doğal olarak bulunur. Aynı zamanda Süt fermente süt ürünleri (Yoğurt, kefir, peynir...) bebek mamaları malt ve tahılların fermente ekstraktları gibi gıda maddeleri aracılığı ile ya da kapsül veya tablet halinde vücuda alınabilir.

PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALAR Probiyotik mikroorganizmaların bağırsak mikroflorası üzerinde etkili olabilmesi için yeterli miktarda ve canlı olarak bağırsak sistemine ulaşması ve buraya yerleşmesi gerekir.

PROBİYOTİK MİKROORGANİZMALAR Lactobacillus’lar Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. reuteri, L. brevis, L. cellobiosus, L. curvatus, L. fermentum, L.plantarum. Gram pozitif koklar Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, Enterococcus faecium, S. diacetylactis, S. intermedius. Bifidobacterium’lar B. bifidum, B. adolescentis, B. animalis, B. infantis, B. longum, B. thermophilum.

PROBİYOTİKLERİN MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI İntestinal sistem bozukluklarına karşı muhtemel etki mekanizmaları: Antimikrobiyal maddelerle patojen bakterilerin inhibisyonu, Tutunma bölgelerinin bloke edilmesi, Besin maddeleri için rekabet, İmmün sistemin uyarılması.

PROBİYOTİKLERİN MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI Koruyucu ya da tedavi edici etkilerine örnek olarak; Laktoz intoleransı (laktaz enzimi eksikliği nedeniyle laktozu sindirememe), Antibiyotik kullanımı ya da yaşlılığa bağlı diyareler, Mineral madde emilimde artış ile Osteoporosise karşı etki, Kandaki kolesterol oranını düşürücü etki, Anti karsinojen etki.

PROBİYOTİKLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER Patojen olmama, Probiyotik gıdadaki canlı probiyotik mikroorganizma yükü, İnsan orjinli suşlar, Sindirim sistemi enzimlerine direnç,bağırsak yüzeyine tutunma, Patojen mikroorganizmalara karşı bariyer, Vitamin sentezi, yabancı bileşikleri metabolize etme.

SONUÇ Süt, süt ürünleri, özellikle de yoğurt, kefir gibi geleneksel fermente süt ürünleri günlük diyette bulundurulmalı, Yaşlı ve bebeklerde, uzun süre antibiyotik tedavisi gören hastalarda probiyotik ürün tüketimi tercih edilmeli,

SONUÇ Probiyotik mikroorganizmaların tanımlanması, yeni suşların izolasyonu ve etki mekanizmaları konusunda çalışmalar sürdürülmeli, Bilgilendirme ve tüketici bilinci oluşturulmalı, Sağlıklı bir yaşam için intestinal sistemdeki faydalı mikroorganizma düzeyi yetersizse mutlaka besin takviyeleri ile yeterli düzeye getirilmelidir.

Teşekkürler.