Öğretimde Teknoloji Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Advertisements

MATERYAL VE ETKİNLİK HAZIRLAMA
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
YAŞAYAN İNGİLİZCE.
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Temel Kavramlar
EĞİTİMDE İLETİŞİM VE EĞİTİM ARAÇLARI
insan kişiliğinin tam gelişmesini, insan haklarıyla temel özgürlüklere saygının güçlenmesini amaç olarak almalıdır. Eğitim “bütün uluslar, ırklar ve.
Tasarım Nedir? İhtiyaç duyulan bir ürünün, hizmetin ya da sürecin imalat için gerekli olan bütün özelliklerini belirleyerek, girdilerin sağlanması, işlenmesi.
ÖZGÜN MATERYAL GELİŞTİRME VE ÖRNEK UYGULAMALAR
Hangi meslekten olursak olalım,meslek edinmede aldığımız bilgiler,hayatımız boyunca ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek yeter- likte değildir.Gün geçtikçe.
Eğitim Öğretimde Planlama
Teknoloji Nedir?.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Eğitim Materyalleri ve Eğitim Programı Geliştirme
Bilgi aktarma. NEYİ öğrenecekler? NASIL öğrenecekler? NEREDE öğrenecekler? UYGULAMA Öğretmen Öğrenciler Rehber Lider Temel kavramları anlarlar, Yorumlar.
Teknolojideki hızlı gelişmeler öğretme ve öğrenme ortamlarında hızlı değişime ve çeşitliliğe yol açmaktadır. Bireysel öğrenme ortamındaki çeşitliliğin.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
MERHABA.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
Araçları Sınıflandırma İşlemi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 15
3.
EĞİTSEL YAZILIMLAR GİRİŞ Sibel SOMYÜREK.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Bilgisayar Destekli Eğitim
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN TASARLANMASI, HAZIRLANMASI VE SEÇİMİ
Çoklu Ortam Kuramları Embiya ÇELİK
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
ÖĞRETİMDE GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR
ÜNİTE 1 TEMEL KAVRAMLAR -Eğitim -Öğretim -Öğrenme -İletişim -Etkileşim -Yöntem ve Teknik -Teknoloji -Eğitim Teknolojisi -Öğretim Teknolojisi -Materyal.
Öğretimde teknoloji kullanma (laboratuvar-atelye)
Öğrenme Öğretme Süreci
ÖĞRETİMİN MATERYALLERLE DESTEKLENMESİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM
BİT KULLANMA VE YÖNETME
EĞİTİMDE MATERYAL KULLANIMI
Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili.
SAĞLIK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR – GEREÇLER VE ÖNEMİ
Temel Kavramlar Mehmet Barış HORZUM.
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
Öğretimde Materyal Kullanımı
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Hazırlayan: Doç. Dr. Mustafa Akdağ 1- Eğitim ve Öğretim teknolojileriyle ilgili kavramlar bilgisi 2- Öğretim Teknolojisi alanının ortaya çıkmasının gerekçelerini.
EĞİTİMDE MATERYAL KULLANIMI
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
EĞİTİMDE MATERYAL KULLANIMI
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Teknoloji Nedir?.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE POWER POINT SUNUMLARININ ETKİSİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Temel Kavramlar
Sunum transkripti:

Öğretimde Teknoloji Kullanımı Arş. Gör. Mehtap KARAKOÇ

Teknoloji Nedir? Bilimin; üretim, hizmet, ulaşım vb. alanlardaki sorunlara uygulanmasıdır. Bilimsel ilkelerin uygulanması etkinliğidir. Bilim ile uygulama arasında bir köprüdür.

Teknolojinin hızlı gelişmesi okullardaki öğretim alternatiflerini artırmakta ve buna paralel olarak öğretim programlarında zorunlu değişimlerin yapılmasını gündeme getirmektedir. Çoğu araştırmacı öğretim teknolojilerinin etkin kullanımının eğitim sistemleri üzerinde olumlu etkiye sahip olacağı görüşündedirler.

Öğretim Teknolojisi İletişim devriminin yarattığı, öğretmen, kitap ve yazı tahtasının yanında öğretimsel amaçlar için kullanılabilecek kitle iletişim araçlarıdır. Daha etkili bir öğretim sağlamak amacıyla, öğrenme ve iletişim ile ilgili araştırmalara dayalı, insan ve maddi kaynakları birlikte kullanarak, öğretme ve öğrenme süreci bütününün belirli özel hedefler açısından sistematik olarak tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir.

Öğretim Teknolojisini Oluşturan Araçlar Tepegöz Slaytlar ve Film Şeritleri TV ve Video Bilgisayar İnternet Diğer donanım-yazılımlar.

Öğretim Teknolojisinin Özellikleri Uygulamalı bir bilimdir. Eğitim sorunlarının çözülmesi, kalitenin yükseltilmesi ve verimliliğin arttırılmasını amaçlar. Bir sistemler bütünüdür. Değişik öğelerden oluşur. Öğretim için insan gücünün geliştirilmesini de amaçlar. Öğrenci merkezli esnek bir öğretimi esas alır. Odaklandığı asıl nokta yöntemlerdir. Önemli bir boyutu da araç-gereçtir. Ortam amaçlarının gerçekleştirilmesinde önemli bir boyuttur.

Araç-Gereç Nedir? Araç-gereç: Öğretme, öğrenme etkinliklerinde kullandığımız yardımcı kaynaklar araç-gereç ikilisinden oluşur. Araç: Daha çok mekanik nitelikteki yardımcı olup; gereci sunmada vazgeçilmez öğedir. Örnek: Tepegöz, bilgisayar, televizyon Gereç ise; daha çok yazılı basılı nitelikteki yardımcı olup, aracın vazgeçilmez öğesidir. Örnek: Tepegöz asetatı, bilgisayar ve televizyon programları

Araç-Gereçlerin Sınıflaması Görsel Araçlar-Gereçler: Sadece görme duyusuna hitap ederler. Örn: Tepegöz, slayt projeksiyon makinesi. (Her türlü basılı-yazılı gereçler, hareketsiz resimler, afişler, slaytlar, film şeritleri görsel gereçlerdir). İşitsel Araçlar-Gereçler: Sadece işitme duyusuna hitap ederler. Örn: Radyo, teyp Görsel- İşitsel Araçlar-Gereçler: Hem görme, hem de işitme duyusuna hitap ederler. Örn: Bilgisayar, televizyon

Beş Duyunun Öğrenmedeki Yeri ve Önemi Öğrendiklerimizin... % 83’ü GÖRME % 11’i İŞİTME Yolu İle Öğrenilir % 3.5’u DOKUNMA % 3.5’u KOKLAMA % 1’i TATMA

Öğretimde Araç-Gereç Kullanmanın Faydaları Zamandan ve sözden ekonomi sağlar. Belli bir fikrin göz önünde canlandırılmasına yarar. Karmaşık fikirleri basite indirgeyerek açıklarlar. Öğretimi canlı ve açık hale getirirler. Öğrencilerin ilgi ve dikkatini arttırırlar. Öğrenme arzusu meydana getirirler. Öğretimi zenginleştirirler.

Teknoloji Kullanımının Amaçları Eğitim hizmetlerini büyük kitlelere kadar ulaştırmak. Bireysel eğitimin gerçekleşmesine ortam sağlamak.ü Eğitim ihtiyaçlarını ve olanaklarını tespit etmek Eğitim kurumlarında uygulama alanları oluşturarak, öğretim programlarını sürekli hale getirmek. Çevre faktörlerinin olumsuzluklarını kaldırarak uygun hale getirmek ve kontrol etmek. Eğitim programlarını öğrenci yeteneklerine göre geliştirmek ve uyarlamak. Öğrenme ve öğretme süreçlerini daha verimli bir sistem haline getirmek .

Öğretim Teknolojisine Dayalı Uygulamaların Temel Amacı Daha geniş kitlelere eğitim hizmeti götürmek Eğitim kurumlarındaki öğretme-öğrenme süreçlerini verimli hale getirmek Öğretme-öğrenme etkinliklerini bireyselleştirmek

İnsanlar; Okuduklarının % 10’unu İşittiklerinin % 20’sini Gördüklerinin % 30’unu Hem görüp hem işittiklerinin % 50’sini Söylediklerinin % 70’ini Yapıp söylediklerinin % 90’ını hatırlarlar. 13

Öğretimde Kullandığımız Materyallerin Somut/Soyut Özelliklerine Göre Sınıflandırılması Kelimeler Diyagramlar Haritalar Resimler Slaytlar İşitsel Araçlar Filmler Modeller Nesneler Yaşantı SOYUT SOMUT

Sorular Teknolojinin öğrenme üzerine olumlu etkilerini tartışınız. Teknolojinin öğrenme üzerine olumsuz etkileri var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

“Çağdaş eğitim,bilinçaltını da eğitmeyi hedef almaktadır.” LOUIS KAHN