T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
Seite 1 Page Seite 1 “MENA Bölgesinde Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Silva Mediterranea Bölgesel Projesi.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EÇİ’ye.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
GREEN MARKETING KONFERANSI
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
SATI TEKSTİL GRUBU IPPC UYGULAMASI 23 Mart 2012.
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Otomotiv Sanayi ve Çevre Prof. Dr. Göksel N
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Grupowa Oczyszczalnia Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej Fot: U. Czapla Lodz Küme Kentinin Bölge Atık Su Arıtma Tesisi örneğiyle pratik açıdan Entegre.
IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı Birinci Yönlendirme Komitesi Toplantısı Iain Maclean 20 Haziran 2012 Çevre ve Şehircilik.
Doç. Dr. Eyüp DEBİK ÇED ve ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ ( Tarih ve Sayı: 28784)
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Temiz Üretim, Eko-Verimlilik ve Çevre Dostu Ürünler: Temel Yaklaşım, Teknikler, Yöntemler ve Bilgi Kaynakları Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
TÜRKİYE’NİN ÇEVRESEL PERFORMANSI
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
TÜRKİYE’DE ATIK YÖNETİMİ İLE GERİ DÖNÜŞÜM
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE TEMİZ ÜRETİM Kadir DEMİRBOLAT ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanı 10 Nisan 2013

ATIKSU POLİTİKAMIZ Bakanlık Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili yönlendirme ve onay yapmakla yükümlü tutulmuştur. Atıksu arıtma tesisi teknoloji seçimi, belirlenmesi ve uygulanması hususlarında inisiyatif almıştır. Su kirliliğinin azaltılmasındaki temel politikamız; -minimum atıksu deşarj yöntemlerin kullanılması ve “kirliliğin kaynağında önlenmesidir ÇEVRE POLİTİKALARIMIZ ONARICI POLİTİKALARDAN ÖNLEYİCİ POLİTİKALARA KAYMIŞTIR.

TEMİZ ÜRETİM KAVRAMI çevresel etkilerin oluşmadan kaynağında önlenmesi Hammadde kullanımının azaltılması Kaynakta atık azaltımı Enerji verimliliğinin arttırılması Çevreye duyarlı tasarımların yapılması Ürün dayanıklılığının ve ömrünün arttırılması Geri dönüşüm çevresel etkilerin oluşmadan kaynağında önlenmesi çevresel konuların endüstriyel, kentsel, tarımsal, vb. her türlü insani etkinliğin tasarımı aşamasında bir parametre olarak planlanma süreçlerine dahil edilmesi Temiz Üretim ve Su Minimizasyonu Yaklaşımları

Şu anda atmosferdeki CO2 eşdeğer seviyesi 430 ppm’dir Şu anda atmosferdeki CO2 eşdeğer seviyesi 430 ppm’dir. İklim değişikliğinin en şiddetli etkileri bu seviye 450-550 ppm arasında tutulabilirse önemli ölçüde azaltılabilir Ancak CO2 eşdeğer seviyesindeki artış her yıl 2 ppm’den fazladır. Bunu sağlayabilmenin yolu, emisyonları 2050 yılına kadar en az % 25 seviyesinde azaltabilmektir.(Stern Review) ANKARA NİSAN 2013

AB’nin 2009 yIlInda, 27 AB ülkesinde 26 AB’nin 2009 yIlInda, 27 AB ülkesinde 26.500’ün üzerinde kişi ile gerçekleştirdiği anket sonuçlarIna göre: NİSAN 2013, ANKARA

ÜLKELER BAZINDA YAKLAŞIM Dünya, sürdürülebilir kalkınma yolunda çevre yönetim sistemi kavramının önemini kavramıştır. Gelişmiş ülkeler bu konuda çalışarak çevre yönetim sistemleri oluşturmuşlardır. Ortaya çıkan bu yeni anlayış gereği, sanayileşmiş ülkeler mal ve hizmet alanında ulusal ve bölgesel koşullara göre farklı yasal gereklilikleri ve farklı çevre standartlarını uygulamaya koymuşlardır. NİSAN 2013, ANKARA

ÜLKEMİZDE TEKSTİL ENDÜSTRİSİNİN İHTİYAÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ AB Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifi (IPPC) uyum çalışmaları Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği (ÇŞB, 14 Aralık 2011) Tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi Tekstil Endüstrisinde Temiz Üretim ve Su Minimizasyonu Yaklaşımları

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ Tebliğin kapsamı, Kurulu kapasitesi 10 ton/gün üzerinde olan yıkama, ağartma, merserizasyon, haşıllama, baskı, haşıl sökme ve benzeri ön işlem, boyama ve son işlemlerinin gerçekleştirildiği tekstil tesisleri bu Tebliğ hükümlerine tabidir.

Tekstil Sektörü Temiz Üretim Tebliği

TEMİZ ÜRETİM ÇALIŞMALARI Temiz Üretim Çalışmaları Sadece Tekstil Sektörüyle Sınırlı olmayıp, AB Eşleştirme Projesi “Türkiye’de Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin (IPPC-2008/01/EC) Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi” kapsamında petrol ve metal başta olmak üzere deri, kağıt, maya, süt ve süt ürünleri ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.

TEMİZ ÜRETİM ÇALIŞMALARI Ayrıca Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen Türkiye’nin İklim Değişikliğine uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi Programı kapsamında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Katkılarıyla ‘Sanayide Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Kılavuzu’ yayınlanmıştır. Kılavuzda şeker, deri, yağ ve sabun üretimi, akü üretimi, meşrubat üretimi gibi çeşitli sektörlerde sürdürülebilir üretim uygulamaları ve su tasarrufu ile ilgili çalışmalar hakkında çeşitli bilgiler sunulmuştur. Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması, 3,5 Temmuz 2012, Bursa

HAVZADA DEŞARJ STANDARTLARI (KOİ) GENELGESİ Su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla; SKKY 38. Maddesi kapsamında; Ergene havzasına yönelik sınır değerlerini kısıtlama Genelgesi 01.11.2011 tarihinde yayımlanmıştır. KOİ parametresinde sektörlere göre değişik oranlarda (%30-50) oranında azaltılmıştır.

RENK PARAMETRESİ DEŞARJ TABLOLARINA EKLENDİ Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine 24.04.2011 tarihinde renk parametresi desarj standartlarına eklenmiştir. 24.04.2012 tarihinde renk standardı uygulanmaya geçilmiştir.

TEŞEKKÜR EDERİM.