GEÇ GOTİK MİMARLIK ( 1250-1500) İSPANYA/PORTEKİZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL MERKEZİNDE EĞİTİM SEMİNERİ
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
ROMANESK VE GOTİK DÖNEM
GOTİK MİMARİ FRANSA ALİ GÖKTEN
ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE
Hazırlayan :Aslıhan Peynircioğlu
KONULAR LAURENZIANA KÜTÜPHANESİ CAPITOL ALANI CAPRAROLA VİLLASI GIULIA VİLLASI EKİN GAMZE YÖNEY
AVRUPA MİMARİSİ İL GESU KİLİSESİ AUGSBOURG BELEDİYE BİNASI
ROMANESK ÇAĞ ÖNCESİ BATI MİMARLIĞI
SELÇUKLU MİMARİSİ.
Medeniyetlerin kesişim noktası
İlk Türk Devletlerinde Sanat
TEZYİNAT ÖRNEKLERİ.
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
GOTİK MİMARİ BELÇİKA- HOLLANDA Mimarlık-2 Fatma GÜRHAN
BURJ EL ARAB Diyap ÖZEL
Algürppsx En büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından.
KONU : İtalyadaki kİlİseler ,almanya ve fransadakİ barok mimarİ
Tempietto Kilisesi, Roma
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI ALMANYA-İTALYA
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ.
BULGARİSTAN Bayrak Arma Slogan: Съединението прави силата .(Bulgarca)
ERKEN RÖNESANSTAN YÜKSEK RÖNESANSA GEÇİŞ
OSMANİYE.
KÜBRA GÜLTEN KAYNAKLAR: 1)Mimarlık tarihi ders notları 1
RÖNESANS DÖNEMİ SAN PİETRO KİLİSESİ.
Ders:Avrupa Mimarisi Konu:Ayasofya,Aya İrini Kilisesi,Aya Sergius ve Bacchus,Küçük Ayasofya Kilisesi,San Vitale Kilisesi Danışman:Yrd.Doç.Dr. Yasemin İNCE.
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
ALACAHÖYÜK.
YAZILIKAYA.
GOTİK DÖNEMDE MEKAN M.S. 5. yy da Roma İmparatorluğu artık zayıflamış ve yönetim gücünü kaybetmeye başlamıştı. İmparatorluğun çöküş yıllarında iç bölünmeler.
SAN JAN KİLİSESİ EFES AZİZ JAN’IN MEZARI ÜSTÜNE BİR TÜRBE YAPILMIŞTI.
SAN MARCO KİLİSESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER VE DEKORASYON
İNGİLTERE 0841 RUMEYSA ÖZCAN
TARİHTE VATİKAN Vatikan eskiden oldukça büyük bir devletti.Toprakları km yi ,nüfusu da 3.5 milyonu aşıyordu.Daha sonra topraklarını komşu İtalya.
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
BİZANS MİMARLIĞI.
Ülkemizin Güzel Yerleri
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
Pencereler Pencere asla basit bir şey değildir… Pencere duvardan ışığın girmesine izin veren ve güzelliklere açılan bir açıklık…
HİNTÇE ŞİRA ÇAVLUER 4-B.
NEHİR YAYLA 4-B88.  Frankofon Belçika Burundi Fildişi Sahili Fransa Fransız Guyanası Gabon Kanada Senegal İsviçre İTALYANCA KONUŞAN ÜLKELER.
YÖNLER ve YÖN BULMA.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
OKYANUSYA KITASI.
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Tipik bir gotik katedral planı
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
^_^ …. Bslangıç  Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ BENİM EŞSİZ YUVAM.
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
ERKEN HİRİSTİYAN.
YÖNLER ve YÖN BULMA.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
KAHİRE FUSTAT TOLUNOĞLU AHMET CAMİİ( )
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
BODRUM CAMİİ (Bodrum Mesih Paşa Camii) MİRELAİON KİLİSESİ
ROMAN/ ROMANESK DÖNEM Ortaçağ Avrupası’nda 11. yüzyıldan 13. yüzyıl ortalarına kadar süren ve bütün Avrupa için ortak olan anlatım biçimi. Roman stili/üslubu.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GEÇ GOTİK MİMARLIK ( 1250-1500) İSPANYA/PORTEKİZ

İSPANYA/PORTEKİZ Uzun yıllar İslam hakimiyetinde kalan İspanya’da 1492 yılında Granada kentinin Müslümanlardan alınmasıyla o çağa kadar çeşitli devletler halinde bölünen ülke merkezi bir yönetim altında birleşti. İspanyada dini mimariye daima çok önem verilmişti: Kuzey bölgesinde Fransız Güneyde ise Arap mimarisinin etkisi görülür. İslamlara karşı yapılan mücadeleler,dini kuvvetlendirmiş fakat soyut ve zengin İslam mimari dekorasyonu İspanyol mimarisini çok etkilemişti.

Katedral uzunluğuna göre fazla geniştir. Koro genellikle kesişme yerlerinin batısında, merkezi nefte bulunur.Burası duvarla ayrılmış ve kapanmıştır. Bütün katedral,çok sayıda geniş şapellerle kuşatılmış,şapeller ve kesişme alanı sekizgen tonozlarla örtülmüştür. Tonozlar dışarıdan kiremitlerle kaplıdır. Bilhassa bölgesinde bütün yüzeyler oymalarla süslenmiş hiç boş alan bırakılmamıştır. Atnalı kemerler ve zengin geometrik motifli taş işçiliği yüzey dekorasyonunda ki İslam etkisini gösterir.

Gotik üslup 1210 yılından itibaren bilhassa Katalonyada Fransız tipini andıran bir biçimde gelişti.Bu üslubun özelliği çok geniş açıklıklı tonozlar ve pencerelerdir.

Barcelona Katedrali

Tipik bir katalan(İspanyada Katalan adında bir bölgede yaşan Türk kökenli bir halktır.) gotik katedraldir. Koro kesişme yerinin batısında ve duvarlarla çevrilidir. Transept az çıkıntı yapar. Dörtlü tonozların basıncı,içinde şapeller bulunan iç payandalar tarafından karşılanır. Batıda pandantifler üstünde bir fener vardır Kilisenin yanında 22 şapelle çevrili bir manastır avlusu bulunur.

Gerona Katedrali

Yan nefler yoktur. 22 m genişliğinde ki merkezi nef Avrupanın en geniş tonozuyla örtülüdür. İç payandaların arasında yine yan şapeller vardır.

Sevilla Katedrali

Ortaçağın en büyük ve Avrupa'nın da Roma’da,San Pietro’dan sonra en büyük katedraldir. Boyutlarını ve dış biçimini yerine inşa edildiği bir camiden aldı.120x75 m bir dikdörtgen biçimindedir. Dışarıda üçlü uçan payandalar vardı,tezyinat(Üzerindeki süs ve kabartmalar) çok zengindir. Portekizde Kral Manuel Çağı ,Geç Gotiğin en zengin dekorlu çağı oldu,zira gotiğe hint etkisi de katılmıştı.Kralın adına dayanarak bu usluba Manuel Üslup adı verilir.

Çift yan nefli ve yan şapelli binanın merkezi nefinin tonoz yüksekliği 40 m. Olup burada karmaşık bir kaburga sistemi görülür İnce çan kulesi Giralda eski camiin minaresiydi.

Batalha Manastırı

Manuelin üslupta yapılan kilisesi ve sekizgen bir mezar şapelinden meydana gelen bina gurubunda,fantastik ve çok karmaşık tezyinat vardır.Klasik motiflere,deniz hayvanları ve tropikal bitkilerde ilave edilmiştir.

Hilal BAŞAR 200910403008