ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ATOMUN TARİHSEL GELİŞİMİ
Hazırlayan:Selma Kayaköy
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ATOM TEORİLERİ.
ATOMUN YAPISI.
Atom Teorileri.
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
FEN MADDENİN TEKNOLOJİ MADDENİN YAPI TAŞLARI ATOMLAR TANECİKLİ YAPISI.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Atom ve Yapısı.
ATOM MODELLERİ.
Ayşe KARAHANÇER 1985: Doğum yeri KAYSERİ 2003: Mezuniyet Kayseri Sağlık Meslek Lisesi 2006:Erciyes Üniversitesi Radyoterapi terk 2006:Kırklareli Devlet.
A.Ç PROTON : Çekirdeğin içinde bulunur ve pozitif ( + ) yüklüdür. NÖTRON : Çekirdeğin içinde bulunur ve yüksüzdür. ( 0 ) ELEKTRON : Çekirdeğin.
ATOM MODELLERİ DALTON ATOM MODELİ THOMSON ATOM MODELİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı.
1.Elementler ve Sembolleri
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin yapısı ve özellikleri
ATOM.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ATOMUN YAPISI.
Maddenin bölünmesi zor, en küçük yapı taşına atom adı verilir
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine.
Atom ve yapısını inceleyelim
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI ..
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Maddenin tanecikli yapıda yani atomlardan olabileceği fikri insanlık tarihi kadar eskidir. Atomların varlığı bilim adamlarınca çok eski dönemlerde kanıtlanmış olsa da atomla ilgili çalışmaların yapılmaya başlanması 18. yüzyılı bulmuştur. Şimdi onlara bir göz atalım…

1. Democritus (MÖ 460 - MÖ 370) "Atom veya bölünmeyen öz" teorisi ile ünlenmiştir. Atom Fikrini ilk defa ortaya atmıştır. Bütün maddelerin aynı atomlardan oluştuğunu söylemiştir.

2. John Dalton(1766 - 1844) Atom hakkında ilk bilimsel çalışmayı yapmıştır. Atomların bölünemez, berk küreler olduğunu söylemiştir. (Berk: Sert, sıkı, yoğun) Farklı maddelerin farklı atomlardan oluştuğunu söylemiştir.

3. Marie Curie (1867 - 1934) ve Becquerel (1852 - 1908) Atomun bölünebildiğini ve atomun daha küçük parçacıklardan oluştuğunu söylemişlerdir. Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın bilim insanı olmuştur. Yaptığı radyoaktivite ile ilgili çalışmalarından dolayı Nobel ödülüne layık görüldü.

3. Thomson(1856 - 1940) Atomu üzümlü keke benzetmiştir. Kek kısmı  Pozitif yüklü kısımdır. Üzümler  Negatif yüklü taneciklerdir.

4. Rutherford(1871 - 1937) Atomun merkezinde pozitif yüklü protonların bulunduğunu, elektronların da çekirdeğin etrafında yörüngelerde dolandığını söylemiştir. Atomu Güneş Sistemi’ne benzetmiştir.

6. Bohr(1885 - 1962) Atomun merkezinde pozitif yüklü protonların bulunduğunu, elektronların da çekirdeğin etrafında, belirli uzaklıklardaki katmanlarda dolandığını söylemiştir. 1922’de Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

7. Modern Atom Teorisi Atomun çekirdeğinde protonlar ve nötronlar bulunur. Elektronlar, çekirdeğin etrafında, elektron bulutu şeklindeki katmanlarda dolanır. (Katman: Elektronun bulunma olasılığının olduğu yerlerdir.)

Bir Fen ve Teknoloji Öğretmeni Hazırlayan Bir Fen ve Teknoloji Öğretmeni