Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son."— Sunum transkripti:

1 ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

2 ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa sayısını belirtir. Tam ekran yapar. Hadi ileri düğmesine bas ve konuyu öğrenmeye başla…

3 Democritus (MÖ 460 - MÖ 370) Democritus Atom Modeli Democritus atom kavramından bahseden ilk kişi olmuştur.

4 Democritus Atom Modeli Maddenin bölünemeyen çok küçük taneciğinin olması gerektiğini söylemiş ve bu taneciğe bölünemeyen anlamına gelen atom ismini vermiştir.

5 John Dalton (1766 - 1844) John Dalton Atom Modeli John Dalto’a göre atomlar içleri dolu ve parçalanamayan berk kürelere benzemektedir.

6 John Dalton Atom Modeli 1)Tüm maddeler atomlardan yapılmıştır. 2)Farklı cins atomlar farklı kütlelerdedir. 3)Atom katı, sert, içi dolu küre şeklindedir. 4)Bir elementin bütün atomları birbirinin aynıdır. 5)Atomlar parçalanamaz.

7 Joseph John Thomson (1856 - 1940) Joseph John Thomson Atom Modeli Atomun elektron yükünün kütlesine oranını hesaplayarak elektronu keşfetmiştir. Elektron veren atomun artı (+, pozitif) yüklü olacağını ispatlamış, atom içerisinde proton ve elektronun eşit olarak dağıldığını tanımlamıştır.

8 Joseph John Thomson Atom Modeli 1)Atom artı yüklü maddeden oluşmuştur. 2)Elektronlar bu artı madde içinde gömülüdür ve hareket etmezler.

9 3)Atomun tüm kütlesini bu artı yüklü madde oluşturur. (Üzümler -, kek ise + yükleri temsil etmektedir) 4)Atom küre şeklindedir. 5)Atomun içinde küçük tanecikler olduğunu ve dolayısıyla atomun bölünebileceğini keşfetti. Joseph John Thomson Atom Modeli

10 Ernest Rutherford (1871 - 1937) Ernest Rutherford Atom Modeli Rutherford atom modeli Güneş Sistemi'ne benzetilmektedir. Güneş, içi proton dolu bir çekirdeğe ve etrafında dönen gezegenler de elektronlara benzetilmiştir.

11 Ernest Rutherford Atom Modeli 1)Atomda büyük boşluklar vardır. 2)Atomda + (pozitif) yükler çekirdek adı verilen küçük bir hacimde toplanmıştır.

12 Ernest Rutherford Atom Modeli 3)Atomda pozitif yük, kütle merkezinde çekirdek diye adlandırılan çok küçük bir hacimde toplanmıştır. 4)Atomda pozitif yüklü tanecikler kadar elektron, çekirdeğin etrafında bulunur ve atom hacminin büyük bir bölümünü elektronlar kaplar.

13 Niels Bohr (1885 - 1962) Niels Bohr Atom Modeli Atomdaki elektronların çekirdek etrafında nasıl bir yörüngede dolaştığı, hız ve momentumlarının ne olduğu ile ilgili bir netice ortaya konmadı. Bohr ise atom teorisinde elektronların hareketini bu noktadan inceledi.

14 Niels Bohr Atom Modeli 1)Bir atomdaki elektronlar çekirdekten belli uzaklıktaki yörüngelerde hareket eder. 2)Her hangi bir kararlı enerji seviyesinde elektron dairesel bir yörüngede hareket eder.

15 Niels Bohr Atom Modeli 3)Elektron kararlı hâllerden birinde bulunurken atom ışık yayınlamaz. 4)Elektron hareketinin bulunduğu kararlılık seviyeleri vardır.

16 Modern Atom Teorisi ve Modelleri

17 Günümüzde kullanılan atom modeli, modern atom teorisi sonucu ortaya konmuştur. Bu teoriye göre; 1)Elektronlar çok hızlı hareket ettikleri için belirli bir yerleri yoktur. Yani elektronların bulunduğu kabuk kavramı yanlış bir kavramdır.

18 Modern Atom Teorisi ve Modelleri 2)Elektronların sadece bulunma ihtimalinin olduğu bölgeler bilinebilir ve elektronların bulunma ihtimalinin olduğu bölgelere elektron bulutu denir. 3)Çekirdekte protonlar ile birlikte nötronlar bulunur.

19 Kısaca Atom Modelleri

20 İNFOGRAFİK(ÖZET)


"ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları