Anız Yangınlarının Önlenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KLOR.
Bor.
SODYUM.
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
KALSİYUM, FOSFAT, MAGNEZYUM, KÜKÜRT
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
Canlılarda madde ve enerji
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
TÜRKİYE ‘ DE TARIMSAL YAPININ İNCELENMESİ
Buğdayda Süne Zararı.
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
Yakmak yok etmektir. ANIZ YANGINLARI Anız Yakmak İse;
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Bitki Besin Elementleri
ANIZ YAZMANIN ZARARLARI
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
Azot (N) Elementi Noksanlığı. Elementlerin Taşınabilirliğine göre belirti farklı yerde ortaya çıkar. Belirti yaprakta deformasyon, Renk değişimi (açılma,
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
Türkiye’nin coğrafi konumu
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
GÜBRELER.
PROJESİ.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
BİTKİLER VE SU.
Ahır Gübresinin Önemi ve Yönetimi
Yağlar (lipidler).
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
BİTKİLERDE BESLENME.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Yakmak yok etmektir. ANIZ YANGINLARI Anız Yakmak İse;
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
ORGANİK TARIMDA YEŞİL GÜBRELEME
Sunum transkripti:

Anız Yangınlarının Önlenmesi

ANIZ YANGINLARI VE NEDENLERİ? Buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra, tarlada geriye kalan köklü saplara veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir. Ayrıca hububat hasadı yapıldıktan sonra tarla yüzeyinde anıza ilave olarak, biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular da bulunmaktadır. 

Anız yangınları, nadiren rast gele atılan sigara izmaritinden çıkmaktadır. Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından; ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta, yaktırılmakta ve daha sonra çoban yaktı veya sigara izmaritinden çıktı denilmektedir. 

ANIZ YAKMANIN TOPRAK ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU ZARARLAR NELERDİR? a) Anız yangınlarının toprak içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yakması: Anızlar yakıldığında, tarla toprağı yüzeyinde 252o C’yi bulan yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir.

Anız yakılması sonucu oluşan yüksek sıcaklık: toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve bu gibi tarlalarda yetişen ürünlerde makro ve mikro besin maddesi noksanlıkları görülmektedir.

b) Toprakta bitkilere yarayışlı besin maddelerinin azalması, verimin düşmesi: Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik madde hızla azalmaktadır. Anızı yakılan tarlalara ekilen: ayçiçeği, buğday, patates, mısır, pamuk, şeker pancarı, kavun karpuz gibi bitkilerde yetişme döneminde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddesi noksanlığı çok sık olarak görülmektedir. Bitkiler normallerine göre daha kısa, sarı ve cılız kalmakta, kolayca hastalıklarına yakalanmakta ve verimleri çok düşmektedir.

6. SONUÇ: Hububat anızlarını yakmayarak, tarımsal zararlı böcekleri yiyen, yumurtalarına zarar veren ve onları hastalandıran doğal biyolojik mücadele ajanları korunmalıdır.  Sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan, tarla topraklarımızın verimliğinin korunması kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. 

Ülkemiz topraklarının, şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü vermesi ve onlara güzel yeşil bir çevre, doğa bırakılması bu olumlu düşüncenin herkesçe benimsenmesine bağlıdır.