1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EK FİİLLER.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ZAMİRLER.
EKLER.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
EKLER.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
SES BİLGİSİ SORULAR.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
TAMLAMALAR.
Ses Bilgisi.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
FİİL (EYLEM).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
‘’de’’nin Yazımı.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
=>CÜMLEDE ANLAM<=
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
ZARFLAR Zarflar fiillerden, sıfatlardan, sıfat-fiillerden ve zarf niteliğindeki sözlerden önce gelerek onları zaman, yer, yön, nitelik, durum azlık-çokluk.
Ekler sorular.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
DİL BİLGİSİNİN, DİLDEKİ SÖZCÜKLERİN YAPISINI İNCELEYEN BÖLÜMÜ
1. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir? a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.
SÖZCÜKTE YAPI.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Türkçe Okuduğunu Anlama Ali geçen hafta annesi ile Adana’ya gitti.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
DEĞERLENDİRME SORULARI
TAMLAMALAR.
SÖZCÜKTE YAPI Kök: Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı en küçük parçasıdır. Ek: Sözcüklerin yapılarını ve biçimlerini değiştiren ses ya da seslerdir.
Zarflar Bilgi Teşekkür:Bu yarışma slaytını “Facebook Türkçe Grubundan” indirdim.Yalnız hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Ben soruları ve konuyu değiştirip.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
BELİRTEÇ (ZARF).
Sunum transkripti:

1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap C

2. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır? A) sözlüğün B) arkadaşlık C) insancıl D) arabaların

Cevap A

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi fiil çekim eki almamıştır? A) bakmışım B) gideceğiz C) bileceksin D) ödevimiz

Cevap D

4. 'Sevgi, iki sat ders çalıştı.'' Yukarıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almıştır? A) sevgi B) saat C) ders D) çalıştı

Cevap D

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ''-m -ım ''eki çekim eki olarak kullanılmıştır? A) Sayım memurları evleri dolaşıyor B) Arabam boyanınca yeni gibi oldu. C) Adam çok zengin fakat musuzdu. D) Bilim akıl ve mantığa dayalıdır.

Cevap B

6. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi isim çekim eki almıştır? A) gittim B) tuzluk C) simitçiler D) bilemezsin

Cevap C

7. Aşağıdakilerin hangisinde ''eklendiği varlığın kime ait olduğunu belirten ''bir ek vardır? A) İkram edilen meyve suyunu içtim. B) Elbisesi çok güzeldi. C) Soğuk günlerde kalın giysiler giymeliyiz. D) Pencerede beyaz perdeler var.

Cevap B

8. 'Çamtamı dün sınıfta unutmuşum.'' cümlesinde iyelik eki almış sözcük hangisidir? A) dün B) sınıfta C) çantamı D) unutmuşum

Cevap C

9. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır? A) ayakta B) okulda C) yorgun D) evimiz

Cevap C

10. 'Kadın evini temizledi.''cümlesindeki ''evini'' sözcüğü sırasıyla hangi ekleri almıştır? A) hal eki - iyelik eki B) yapım eki - çekim eki C) şahıs eki - hal eki D) iyelik eki - hal eki

Cevap D