BESİN MADDELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amino Asitler.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
PROTEİNLER.
Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Proteinler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VIII
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VII
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
NÜKLEİK ASİTLER.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
BİYOKİMYA I (2. DERS).
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
NÜKLEİK ASİT.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
PROTEİNLER VE AMİNOASİTLER
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AMİNOASİT METABOLİZMASI
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. Proteinler.
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Yağlar (lipidler).
PROTEİNLER.
PROTEİNLER
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Amino Asitler ve Proteinler
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asit ve Peptid Yapısı
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROTEİNLER 2.
Polar Asidik Yan Zincirliler
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Amino Asitler ve Proteinler
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Biyoloji dersi proje ödevi
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
Protein Metabolizması
PROTEİNLER.
Proteinler.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

BESİN MADDELERİ

Proteinler Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler Element % Karbon 51-55 Hidrojen 6.5-7.3 Nitrojen 15.5-18.0 Oksijen 21.5-23.5 Kükürt 0.5-2.0 Fosfor 0-1.5

COOH H-C-NH2 R H2N-C-H Bazik nitelikte - NH2 (amino) grubu Asit nitelikte - COOH (karboksil) grubu D-amino asit (Sentetik aa.ler) β-amino asitler L-amino asit (Doğal a..ler) α-amino asitler Kısa zincirli yağ asitlerine amino kökünün eklenmesi (Sirke asiti + Amino kökü Glisin)

Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması 1. Monoamino-monokarboksilik amino asitler: Glisin, alanin, serin, treonin, valin, löysin, izolöysin 2. Monoamino-dikarboksilik amino asitler: Aspartik asit, glutamik asit 3. Bazik amino asitler: Lizin, arjinin, histidin 4. Aromatik amino asitler: Fenilalanin, tirozin 5. Kükürtlü amino asitler: Sistein, sistin, metiyonin 6. Heterosiklik amino asitler: Prolin, hidroksiprolin, triptofan

Amino Asitlerin Sentezlenmesi Mikroorganizmalar ve bitkiler tarafından basit azotlu bileşikler kullanılarak amino asitlerin sentezlenmesi Hayvan organizmasında amino asitlerden amino asit sentezlenmesi Transaminasyon Glutamik asit  Aspartik asit Enzimatik reaksiyonla bir karbon grubunun ayrılması Serin  Glisin Ketoasitlerin amonyum tuzları ile birleşmesi Ara metabolizmada eksojen amino asitlerden diğer amino asitlerin sentezlenmesi Metiyonin  Sistin Fenilalanin  Tirozin

Esansiyel olan veya olmayan amino asitler Esansiyel amino asitler Yarı esansiyel amino asitler Esansiyel olmayan amino asitler Histidin Sistin Arjinin Alanin *İzolöysin Tirozin Glisin Aspartik asit *Löysin *Metiyonin Serin Glutamik asit *Lizin *Treonin Prolin *Fenilalanin *Triptofan Hidroksiprolin *Valin

Proteinlerin Kimyasal Özellikleri Kolloidal özelliktedirler ve suda çözünme kabiliyetleri farklıdır. Keratinler suda erimez, albuminler ise erir. Amfoter niteliktedir. Bütün proteinler denatüre olabilir.

Şekillerine, eriyebilme kabiliyetlerine ve kimyasal yapılarına göre proteinler Fibröz (sklero) proteinler  Kollagenler, elastinler, keratinler Globuler (sfero) proteinler  Albuminler, globulinler, histonlar, protaminler Bileşik (konjuge) proteinler  Fosfoproteinler, glikoproteinler lipoproteinler, kromoproteinler nükleoproteinler

Fibröz (sklero) proteinler Suda erimezler, sindirim enzimlerine çok dayanıklıdırlar. Kollagenler: Memeli hayvanlardaki proteinin % 30’unu oluşturur  Bağ doku  Triptofan içermez. Elastinler: Tendo ve arter Keratinler: Saç, kıl, yapağı, tırnak, boynuz Sistin  % 4 Kükürt

Globuler (sfero) proteinler Enzimler, antijenler, protein yapısındaki hormonlar Albuminler: Yumurta, süt, kan ve çeşitli bitkilerde (Suda erirler) Globulinler: Yumurta, süt, kan (Suda erimezler) Histonlar: Hücre çekirdeğinde DNA ile birlikte Protaminler: Vertebralıların olgun sperma hücrelerinde nükleik asitlerle birlikte

Bileşik (konjuge) proteinler Fosfoproteinler: Fosfat asidi Sütte kazein, yumurtada fosvitin Glikoproteinler: Glukozamin veya galaktozamin, galaktoz, mannoz Müköz sekresyonlarda Lipoproteinler: Lesitin, kolesterin Hücre zarı, beyin ve sinir dokuda Kromoproteinler: Pigment Hemoglobin  Protein + Hem (Hematin)  Fe Nükleoproteinler: Nükleik asit Tohum embriyosu, bez dokular

Protein Niteliğinde Olmayan Azotlu Bileşikler (NPN) Aminler Amidler Pürinler ve primidinler Nitratlar Alkaloidler Azotlu lipidler Azotlu glukozlar Glutamik asit Aspartik asit Alanin Serin Glisin Prolin

Protein Niteliğinde Olmayan Azotlu Bileşikler (NPN) Aminler Arjinin  Putresin Fenilalanin  Feniletilamin Histidin  Histamin Tirozin  Tiramin Lizin  Kadaverin Triptofan  Triptamin Amidler: Üre, ürük asit, allantoin, asparajin, glutamin Alkaloidler: Nikotin, atropin, kokain, kinin, striknin, morfin, solanin Pirimidinler: Sitozin, timin, urasil Pürinler: Adenin, guanin

Protein Niteliğinde Olmayan Azotlu Bileşikler (NPN) Kök, yumru, soğan gibi bitki depo kısımlarında Olgunlaşmakta olan tane ve tohumlarda Vejetasyon dönemi başlarındaki çayır ve meralarda

Proteinlerin İşlevleri 1. Canlı hücrelerde plazma ile hücre çekirdeğinin temel maddesini oluşturur. 2. Enzim, hormon ve antikorların sentezinde kullanılırlar. 3. Kolin, niyasin, kreatin gibi moleküllerin sentezine katılırlar. 4. Metabolizma sonucu organizmada şekillenen bazı artık ürünleri zararsız hale sokup, vücuttan atılmalarını sağlayarak koruyucu bir özellik gösterirler. (Benzoik asit + Glisin  Hipürik asit↑) 5. Gereksinim fazlası proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırlar.