İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
MİLLİ MÜCADELEDE HAZIRLIK DÖNEMİ VE MİLLİ BİLİNCİN UYANDIRILMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KURTULUŞ SAVAŞI’NA HAZIRLIK DÖNEMİ
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CUMHURİYET’E NASIL KAVUŞTUK?
KURTULUŞ SAVAŞI M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKMASI(19 MAYIS 1919)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Bölüm – 8. Bölüm - 8  Temel Kavramlar  Mustafa Kemal’in Samsuna Çıkışı Ve Milli Mücadele İçin İlk Adımlar  Havza.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
SİVAS KONGRESİ SONRASI MİLLİ MÜCADELE
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
HAVZA GENELGESİ 29 Mayıs 1919 M.Kemal, 15 Mayıs 1919 ’da İzmir ’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden sonra 16 Mayıs 1919 ’da Bandırma Vapuru ‘yla.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
PARİS BARIŞ KONFERANSI
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Hazırlayanlar: Sibel Özhan Batuhan Boztepe Osman Avcı
 Büyük bir komutan ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda son derece inançlı ve kararlı bir insandır. Örneğin 13 Kasım 1918’de İstanbul.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
KURTULUŞ SAVAŞI HAZIRLIK DÖNEMİ
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
Erzurum Kongresinin Sonuçları Milli Mücadele İçindeki Yeri ve Önemi Erzurum Kongresi memleketin bütününü ilgilendiren tarihi kararlarıyla bölgesel bir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN *BEYZA KILINÇ 12-C SBT 965.
Sunum transkripti:

İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ GENELGELER

AMASYA GENELGESİ Amasya Genelgesi Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle de Amasya Genelgesi' nin Türk tarihinde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Genelgenin hazırlanması İlk kez ulusal egemenlikten bahsedilmiştir. Bir ihtilal bildirisi niteliği taşımaktadır. Çünkü İstanbul Hükümeti'ni hiçe saymakta, hükümetin düşman devletlerin esiri olduğunu söylemekte ve milleti yine milletin kendisinin azmi ve kararlılığının kurtaracağını söylemektedir.[1] Mustafa Kemal kendisinin hazırladığı Amasya Tamimi'ni, 9. Ordu müfettişi sıfatı ile imzalamıştır.

DEVAM , Sivas'ta bir kongre toplanacağı Amasya genelgesinde belirtilmiştir (her ilden halkın güvenini kazanmış 3 delege acil olarak Sivas'a gönderilecektir.) Esaslar, Mustafa Kemal tarafından yaveri Cevat Abbas Bey'e 21-22 Haziran 1919 gecesi Amasya'da dikte edilmiştir[2]. Mustafa Kemal tarafından Cevat Abbas Bey’e dikte edilen temel esaslar şunlardır: Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul hükümeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gösteriyor. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için, her türlü baskı ve kontrolden uzak milli bir heyetin varlığı zaruridir. Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri olan Sivas’ta hemen milli bir kongre toplanması kararlaştırılmıştır.

BAZI FOTOĞRAFLAR

HAVZA GENELGESİ (28 MAYIS 1919)   Samsun bölgesini, İngiliz ve Rumların varlığından dolayı, milli mücadele çalışmalarının başlaması için uygun görmeyen Mustafa Kemal; Samsun’dan Havza’ya hareket etti.   Anadolu’daki komutanlarla da irtibat kurarak orduların terhis edilmemesini sağlamaya çalışan Mustafa Kemal; Havza’da, milli bilincin uyanması ve İtilaf devletlerinin Türk halkının tepkisini görmesi için İzmir’in işgalini protesto eden bir miting düzenledi. Bu tür mitinglerin tüm yurtta da yapılmasını istedi.   Mustafa Kemal yurdun çeşitli yerlerinde başlayan halk heyecanını ortak bir çizgi üzerinde birleştirmek istiyordu.Ferdi bilinçten ulusal bilince ulaşılmasını istiyordu. Açıklamalar: 1-Mustafa Kemal İzmir’in işgalini halkın uyarılması ve birleştirilmesi için kullanmak istemiştir. 2-Mustafa Kemal’in isteği üzerine bundan sonra mitingler düzenlenmesi, Mustafa Kemal’in lider olarak benimseneceğini göstermektedir. 3-Mustafa Kemal’e Havza’daki faaliyetlerinin sonucu olarak; İngilizlerin baskısıyla, 8 Haziran 1919’da İstanbul hükümetinden, kendisini İstanbul’a geri çağıran bir telgraf geldi.

HAVZA GENELGESİNİN FOTOĞRAFLARI BAZI FOTOĞRAFLAR

HAZIRLAYAN KÜBRA KAYA 8/A 828