Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK"— Sunum transkripti:

1 MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK KABOTAJ BAYRAMI MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Kabotaj Hakkı Nedir? Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir.

3 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Osmanlılar deniz ticaretine gereğince önem vermediler ve bu alanı verdikleri imtiyazlarla başta Venedik ve Fransa olmak üzere diğer devletlere bıraktılar. İzmir İktisat Kongresi’ nde milli bir politikanın izlenmesi kararlaştırılmış ve yabancı kurum ve kuruluşlar satın alınmaya başlamıştı.

4 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Denizcilik konusunda, milli egemenlik ve milli bağımsızlığımızı kısıtlayan bir durum söz konusudur.

5 19 Nisan 1926’ da Kabotaj Kanunu çıkarıldı.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK 19 Nisan 1926’ da Kabotaj Kanunu çıkarıldı. 1 Temmuz 1926’ da yürürlüğe giren kanunla, Türkiye kıyılarında deniz taşımacılığı ile limanlar arasında gemi işletme ve ticaret yapma hakkı Türk vatandaşlarına ve Türk bayrağı taşıyan gemilere tanındı. Ülkemizde her yıl 1 Temmuz günü, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır.

6 MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ

7 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan inkılaplara ve Cumhuriyete karşı olanlar Mustafa Kemal’i yok ederek Cumhuriyeti de yok edebileceklerini düşündükleri için Mustafa Kemal’e suikast yapmak istemişlerdir. Cumhuriyet ve yenilik karşıtları, Mustafa Kemal’ in İzmir gezisi sırasında suikast yapmayı planlamışlardı.

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Mustafa Kemal, 16 Haziran 1926’ da İzmir’ e geldi ve gezisini tamamladı.

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK «Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.»

10 BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

11 BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

12 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'u CHP'nin 2. Kurultayı'nda, TBMM’ nin büyük salonunda Ekim 1927 tarihlerinde 36 saat 33 dakikada okumuştur. Atatürk, 6 gün süren bu tarihi konuşması ile 19 Mayıs 1919'da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın nasıl verildiğini ve Cumhuriyetin hangi koşullar altında kurulduğunu anlatır.

13 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK

14 ? Mustafa Kemal konuşmasını hangi belgelere dayandırmaktadır ?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK ? Mustafa Kemal konuşmasını hangi belgelere dayandırmaktadır ? Kişisel yazışmalar Kongre tutanakları TBMM tutanakları Gazete arşivi

15 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK Bağımsızlık ve çağdaşlaşma açısından örnek bir kitap olduğu için diğer dillere de çevrilmiş ve evrensel bir özellik sağlamıştır. İngilizce, Almanca ve Fransızca baskıları yeniden düzenlenen Atatürk'ün "Büyük Nutuk'unun Rusça, Kırgızca, Kazakça, Türkmence ve Farsça'sı hazırlandı.

16 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KABOTAJ BAYRAMI, MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ, BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK ! SONUÇ 1 Temmuz 1926’ da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile karasularımızda egemenliğimizi sağladık. 1926 yılında, cumhuriyete ve inkılaplara karşı olanlar tarafından Mustafa Kemal’ e suikast girişiminde bulunuldu. Suçlular yakalanıp İstiklal Mahkemelerinde yargılandılar. Mustafa Kemal Atatürk, NUTUK’ ta 19 Mayıs 1919 ile 1927 yılları arasındaki olayları, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın nasıl verildiğini ve Cumhuriyetin hangi koşullar altında kurulduğunu anlatır.


"MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları