ÇANAKKALE ZAFERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

Çanakkale zaferi.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
1915 Çanakkalesi’nin Ender Fotoğraflarından
75.YIL ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ MART-NİSAN AYI VATANSEVERLİK RAPORU
I.DÜNYA SAVAŞI.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
ÇANAKKALE ZAFERİ.
18 MART 1918 ÇANAKKALE ZAFERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
ÇANAKKALE ZAFER İ Sultan AKSOY 9/B #549. Sava ş Oncesi Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
Birinci Dünya Savaşı.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
1.DÜNYA SAVAŞI.
Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
sandıklı imam hatip lisesi
ÇANAKKALE.
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
Çanakkale Savaşı.
2 3 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Çanakkale zaferi.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Çanakkale Zaferi İçindekiler: Savaşın nedenleri ve sonuçları
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
DÜNYA SAVAŞI BAŞLIYOR 1.Dünya Savaşı
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
18 MART ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Hazırlayan:Yasin KAYNAR Serkan AKKAYA
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
 SAVAŞIN NEDENLER İ  EKONOM İ K NEDENLER  S İ YAS İ NEDENLER  SAVAŞTAK İ BLOKLAR  İ TT İ FAK VE İ T İ LAF DEVLETLER İ.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
VATAN SEVERLİK IRZ VE NAMUSTAN MAHRUM KALANLAR MİLLET VE VATAN HİSSİ TAŞIMAZLAR;BÖYLELERİNDEN SAKINMALILAR. MEVLANA GÖLHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
1.DÜNYA SAVAŞI.
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
Kınalı ali’nin mektubu
Kınalı ali’nin mektubu
Kınalı ali’nin mektubu
Kınalı ali’nin mektubu
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

ÇANAKKALE ZAFERİ

SAVAŞA KATILAN ÜLKELER İTİLAF DEVLETLER İTTİFAK DEVLETLER Fransa İngiltere Rusya İtalya (1915'ten sonra) Yunanistan Amerika Birleşik Devleti Almanya Avusturya-Macaristan Osmanlı İmparatorluğu Bulgaristan İtalya (1915'e kadar)

SAVAŞIN NEDENLERİ Avusturya- Macaristan veliahdının öldürülmesi. Ham madde ve sömürge arayışı. İngiltere ve Almanya arasındaki ekonomik rekabet. Silahlanma yarışının hızlanması. Fransız ihtilalinin getirdiği milletçilik akımının etkisi. Fransızların alsos- loren bölgesini Almanlardan geri almak istemesi. Devletlerarası bloklaşma. Avusturya’nın ve Rusya’nın balkanlar üzerindeki çıkar çatışmaları. Siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya ve İtalya’nın siyasi dengeleri değiştirmesi.

1. DÜNYA SAVAŞINDA ÇANAKKALE CEPHESİ 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla İngiltere ve Fransa işbirliği yaparak 3 Kasım 1914 günü alacakaranlıkta Bozcaada'dan Boğaz'ın ağzına doğru yaklaştılar. Buradan istihkamlarımıza doğru ateş açtılar, İngilizler Seddülbahir ve Ertuğrul tabyalarını, Fransızlar da Anadolu yakasında Kumkale ve Orhan iye tabyalarını havantopu ile dövdüler.

19 Şubat 1915 günü düşman savaş gemileri öğleye kadar uzun menzilli bir bombardımana girişti. Boğaz'a iyice sokuldular. Tabyalarımız akşama doğru düşman savaş gemilerine karşılık verdi. İtilaf devletleri gemileri diledikleri gibi ilerleyemiyor, amaçlarına ulaşamıyordu. Lodos fırtınasını başarısızlıklarının nedeni olarak görüyorlardı. Yerine 17 Mart 1915 günü Robeck atandı. Yeni komutan 18 Mart 1915 günü donan­mayla Boğaz'a saldıracağını, yakında İstanbul'da olacağını Londra'ya bildirdi

18 Mart 1915 günü düşman savaş gemileri şiddetli bir ateşe başladılar 18 Mart 1915 günü düşman savaş gemileri şiddetli bir ateşe başladılar. Rumeli Mecidiyesiyle merkez bataryaları şiddetli bir ateşe tutuldu. Kısa sürede Türk ordusu her yerde büyük başarılar kazandı. Düşman şaşkına döndü, bozguna uğradı. Bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar kutsaldır. Çanakkale, Ulusal Kurtuluş Savaşımız kutsal destan savaşlara birer örnektir.

ASKERLERİN ANILARI Kınalı Kuzu Yozgat’ın Sorgun kazasının Karayakup köyünden cepheye gelen Murat , bölükteki tıbbiye öğrencilerinden Şükrü’ye bir mektup yazdırır : “Anacığım kardeşlerimi askere gönderirken başına kına koyma...Zabit efendi bana sordu cevap veremedim.Kardeşlerim de cevap veremeyip mahcup olmasınlar.”  Bir müddet sonra Murat’ın anasından cevabi mektup yetişir :   Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle, seninle dalga geçmesinler. Bizde üç şeye kına yakarlar: 1. Gelinlik kıza, gitsin ailesine, çocuklarına kurban olsun, diye. 2. Kurbanlık koça, Allah’a kurban olsun, diye. 3. Askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsun, diye. Gözlerinden öper, selam ederim. Allah’a emanet olun.” Murat’ın komutanı mektubu okurken ve çevresindeki herkes onu dinlerken hıçkıra hıçkıra ağlıyorlardı.

Çanakkale'yi, emperyalist geçerim sandı Çanakkale'yi, emperyalist geçerim sandı. Anzak niçin geldi ki, bunu hiç anlamadı. Namluya takılı, sadece bir süngüsü vardı. Arslanlar gibi kükredi, nice destan yazdı. Korkmaz ölümden, şehitlik büyük paye. Kükremesi; dalga dalga yayılır, semaya. Allah Allah sesleri, kulağında bir name. Lafını bile etmez, cesaretle gider ölüme. Emperyalist korkak, kendi sahne gerisinde. Gece, gündüz uyumaz, daima plan peşinde. Emeline kavuşmak için, binbir kılık içinde. Çanakkale geçilemedi, geçilemez bugün de. İlgi odağı hep; şanlı, kahraman Mehmetçik. Lafı der yerinde; sarsılmaz, ayakta, dimdik. Mustafa Kemal’i; atamız, önderimiz bildik. Emperyalist kork bizden, ne zaman yenildik. Zamanı gelir; unutma, yine destan yazarız.