Ahmet Şuayip’ in Biyografisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR
Advertisements

Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
NAMIK KEMAL ( ).
HABER YAZILARI.
SADULAHPA Ş A K İ MD İ R? SadullahPaşa Ticaret ve Ziraat Nâzırlığı görevinde bulunmuş, Tanzimat Döneminin Tanzimat Döneminin önde gelen Osmanlı devlet.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
AHMET HAŞİM (1885 – 1933).
Edebiyatımızdaki İlkler
Özboyacı İlköğretim Okulu
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TEVFİK FİKRET.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
ATATÜRK'ün HAYATI
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
Hikmetli bilgi, tecrübe ile desteklenmiş ve uygulanabilir özellikler taşıyan ilimdir. Hikmet, ilim ile sanatın birleşmesidir. Elmalılı Muhammed Hamdi.
İBRAHİM ŞİNASİ
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
NAMIK KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
Şinasi Şair Evlenmesi.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA
İBRAHİM ŞİNASİ (1826 – 1971).
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HABER YAZILARI.
ÖNCÜ GAZETELER Takvim-i Vakayi II. Mahmut tarafından,
NURETTİN TOPÇU Eğitim ve Kültür Değişmeleri.
ATATÜRK Burak Doğutaş B.
Vatan şairi Mehmet Âkif ERSOY
Tanzimat dönemi öğretici metinler
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
AHMET VEFİK PAŞA
İBRAHİM ŞİNASİ
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
TC İNKİLAP TARİH.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
ÖLÜMÜNÜN 79. YILINDA. Mehmet Akif Ersoy 1873 yılının Aralık ayında İstanbul’un Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde doğmuş ve 27 Aralık 1936 Pazar günü,
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
Servet-İ fünun edebİyatI
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
ŞİNASİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1.Tanzimat Dönemi sanatçılarından kimleri tanıyorsunuz? 2.Türk Edebiyatında yazılan ilk tiyatro oyununun adını biliyor.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
ATATÜRK’ÜN ÖĞRENİM HAYATI
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
 NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?  Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi'nde,
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
Mehmet Âkif ERSOY Vatan şairi Hayatı Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının aralık ayında İstanbul'da, Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde Sarıgüzel.
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
Sunum transkripti:

Ahmet Şuayip’ in Biyografisi

1876'da İstanbul'da doğdu. Fatih Rüştiyesi, Vefa İdadisi, Hukuk Mektebi öğre­nimlerinden sonra, İdare Hukuku ve Devletler Hukuku öğretmenliği yaptı. İstanbul Maarif Müdürlüğü, Divan-ı Muhasebat Müdde-i Umumiliği görevlerinde bulundu. Birkaç aylıkken babası Salih Efendi'yi kaybetti, bu yüzden çocukluk ve gençlik dönemi zorlukla geçti.

Çeşitli resmi makamlarda müdürlük ve idarecilik yaptı. Vefa İdadisi'nde arkadaş olduğu Hüseyin Cahit Yalçın'la dostluğu ömür boyu sür­dü. 1908 Meşrutiyetinden sonra politik hayata girmesi istenmesine karşın, yapılan davetleri geri çevirmiş Mekteb-i Hukuk'taki «Hukuk-i İdare» ile «Hu­kuk-ı Düvel» derslerine devam etmiştir.

Meşrutiyetin ilanından sonra düşünce hayatına katılan çok sayıda dergiden biri de Şuayip'in felsefeci Rıza Tevfik ve iktisatçı Mehmet Cavid Bey ile birlikte çıkardıkları Ulum-ı İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası'dır. Derginin ilk sayısında Rıza Tevfik ve Mehmet Cavid ile birlikte yazdıkları 'Mukaddime ve Program" makalesi grubun felsefi, politik, ekonomik görüşlerini özetlemektedir.

Pozitivist ve liberal düşünceleri savunan dergi 1911'e kadar 27 sayı çıkmıştır. Derginin yazılarının büyük kısmı Ahmet Şuayıp'e aittir ve sosyoloji alanındaki düşüncelerini bu dergide yazmıştır. 1910 yılında 34 yaşında tifoya yakalanarak ölmüştür.

Eserleri Ahmet Şuayip; Başlıca eserleri: Hayat ve Kitaplar (1901) Ulum-ı İktisadiye ve içtimaiye Mecmuası (1908-1910): Rıza Tevfik Bölükbaşı ve Mehmet Cavit'le, 3. cilt, 24 sayı) Hukuk-ı Umumiye-i Düvel (Devletler Genel Hukuku, 1912) Hukuk-ı idare (ders kita­bı) Esmar-i Matbuat (Basın Meyveleri)

İbrahim Şinasi

İbrahim Şinasi gazeteci şair ve tiyatro yazarıdır. 5 Ağustos 1826′da hayata gelen şairin babası Topçu Yüzbaşı Mehmet Ağa’dır. Mehmet Ağa 1829′da Osmanlılar ve Ruslar arasında yapılan savaşta vefat etmiştir.

Mahalle Sıbyan okulunu ve Fevziye okulunu tamamlayıp katip adayı olarak Müşiriyeti Mektubi kalemine katıldı. Farsça Arapça ve Fransızca öğrenen şair bilgilerini geliştirmesi için 1849′da devlet desteğiyle Paris’e gitti. Paris’te de çalışmalarına devam etti edebiyat ve dil üzerine yoğunlaştı.

İstanbul’a 5 yıl sonra döndü ve Encümen-i Daniş’te görev aldı. Tasvir-i Efkar ve Tercüman-ı Ahval gazetelerini çıkardı ve 1965 yılında tekrar Paris’e döndü. Fransa’da 5 yıl boyunca Ulusal Kitaplıkta çalışmalar yaptı ve kelime araştırmalarına yöneldi.

Osmanlı’da başlayan batılılaşma hareketlerinin önderlerinden oldu ve düşünce dil edebiyat konularının gelişmesini sağladı. 1871 yılının eylül ayında beyin kanserinden dolayı hayatını kaybetti.

Şinasi’nin Eserleri: Tercüme-i Manzume Şair Evlenmesi ( Türk edebiyatının ilk tiyatro eseri) Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi Durub-i Emsal-i Osmaniye Müntehebat-ı Eşkar Müntehebat-ı Tasvir-i Efkar

HAZIRLAYAN: MAHMUT ENES ÖZEN 214 11/AC MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU LİSESİ DENİZLİ