Tuzun Azaltılması Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Liv Hospital-İSTANBUL
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI

SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Tuzun Azaltılması Programı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Prof. Dr. Tekin Akpolat Prof.Dr.Ozan Özkaya Doç. Dr. Ayşegül Atmaca Doç. Dr. Hulusi Atmaca Doç.Dr.Beytullah Yıldırım Yrd. Doç. Dr. Hasan Temiz

Tuz=Sofra tuzu=NaCl 1 büyük çay kaşığı içinde yaklaşık 6 gram tuz vardır 5000 yıl önce günlük tuz tüketimi günde 100 mg Günümüzde 10-12 gram Türkiye’de 18 gram

Bu artış neden? En büyük gıda koruyucu Kokuşmuş, bozuk gıdayı düzeltir

Tuz Günümüzde bozdolabı ve derin dondurucu var Dolayısı ile gıdayı korumak için tuza gerek yok Biz tuz almaya devam ediyoruz; gıda endüstrisinin ikramı ve alışkanlıkların devamı

Ne kadar tuza ihtiyacımız var? İhtiyacımız olan sodyum doğal gıdalarda vardır Kişide bir hastalık durumu yoksa doğal gıdalarla alınan sodyum yaşamın sürmesi için yeterlidir İzin verilen tuz miktarı günde 6 gram ve altıdır

Ne kadar tuz alıyoruz Batı toplumlarında günlük tuz alımı ortalama 9-12 gram Hipertansiyon diyetinde izin verilen miktar 5-6 gram Türkiye’de günlük tuz alımı ortalama 18 gram

TUZUN ZARARLARI İnsan sağlığına Ekonomik

DSÖ RAPORU Dünyada 1 milyar kişinin kan basıncı yüksek Yüksek tansiyon tüm felçlerin % 62’si, tüm kalp hastalıklarının % 49’undan sorumlu

ABD’de yapılan bir araştırma Tuzun günde 3 gr azaltılması Binlerce kardiyovasküler olayı önler ve yaşamları kurtarır Sağlık harcamasını yılda 10-24 milyar dolar azaltır Bibbins-Domingo K et al. N Engl J Med 2010;362:590-599

Alınan tuzun % 80’i İşlenmiş gıda Fast food Lokanta Kantin %15’i kişi tarafından ekleniyor.

Sodyum-tuz Gıda etiketinde sodyum miktarını tuza çevirmek için 2.5 ile çarpılır. Örneğin 40 mg sodyum, 100 mg tuza karşılık gelir.

Ülkemizde tuz alım kaynakları Başlıca beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Ekmek ve hamur işleri

Ekmekte 2012 İngiltere hedefi 100 gramda 0.37 gr tuz Ülkemizde yeni yönetmelikte en çok 1.5 gram

Tuzsuz ekmek Daha az dayanır Tuzlu ekmek su çeker: gramaj Lezzet Geç pişer Kuru olur Renk almaz

Bazı besinlerin Na içerikleri (mg/100gr)

Çocuklar ve tuz Damak tadı çocuklukta gelişir Anne-baba örnek olmalı

Erişkin döneminin önemli bir çok sağlık sorunun kökleri çocukluk dönemine dayanmaktadır. Hipertansiyon Kardiyovasküler hastalıklar Serebrovasküler hastalıklar Böbrek yetmezliği

Tuzla ilgili çalışmalar 1 Yüksek oranda tuz tüketimi çocukların ileriki yaşamlarında hipertansiyon gelişimine yatkınlık yapar Fazla tuz alan çocuklar ileride daha tuzlu besinleri tercih edebilir

Tuzla ilgili çalışmalar 2 Hollanda’da 1980 yılında yenidoğan bebeklerle ilgili yapılan bir çalışmada tuzu azaltılan bebeklerde kan basıncı daha düşük bulunmuştur 6 ay sonra bebekler düşük tuz kullanımını bırakmış 15 yıl sonra aynı miktarda tuz almalarına rağmen tuzu azaltılmış bebeklerin kan basıncı daha düşük bulunmuş

Çocuklarda yüksek miktarda tuz kullanımı Hipertansiyon İdrarda bol kalsiyum, Böbrek taşı Osteoporoz Şişmanlık

ŞİŞMANLIK

Yüksek tuz alımı ve şişmanlık Tuz tadı bağımlılığı Tuzlu besin tüketiminde Susama hissi Sıvı tüketiminde artış (Meyve suyu, asitli içecekler) Şişmanlık

Yenidoğmuş bebekler Pişen hiçbir gıdasına tuz eklenmemeli Anne sütü gereken tuzu karşılar Mama kullanıyorsanız çok az tuz içermeli

4-6 ay 4-6 aydan sonra sütten kesme gündeme gelir Sütten kesme döneminde verilen gıdalar tuz içermezler Çok tuzlu besleniyorsanız bebeğinize verdiğiniz gıda size yavan gelebilir Sakın bunlara tuz eklemeyin Kendiniz hazırlıyorsanız tuz eklemeyin Bebeğin böbreği fazla tuzu atacak kadar olgunlaşmamıştır

9 ay Bebek evde yeneni yemeye başlar Yediklerine tuz eklemeyin Gıda üreticileri bu yaş grubunda tuzu azaltmamış olabilirler Birçok hazır gıdanın tuz içeriği yüksektir, etiketlere dikkat ediniz

İlk 1 yaşta bebek besinlerine tuz eklenmemelidir

Okul öncesi Yedikleri evdekilere benzer Tuz alımını minimumda tutun, bu ileride karşılaşabileceği sağlık problemlerini önler Tuz tüketimi fazla olan toplumlarda kan basıncı yükselir Bu nedenle tuzun bu yaşlarda sınırlandırılması kan basıncının yükselmesini engeller

Okul Sağlıklı, dengeli beslenme olmalı: Meyve, sebze, balık, tavuk, yağsız kırmızı et, karbonhidratlı gıdalar… Abur cuburdan kaçınmalı

Çocuklarda izin verilen Günlük tuz miktarı 1-3 yaş 2 g tuz/gün (0.8 g sodyum) 4-6 yaş 3 g tuz/gün (1.2 g sodyum) 7-10 yaş 5 g tuz/gün (2 g sodyum) 11 > yaş 6 g tuz/gün

TUZUN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR Yüksek tansiyon Kemik erimesi Mide kanseri Böbrek hastalıkları İnme Şişmanlık Kalp hastalığı

TUZ VE MİDE KANSERİ Haftada 3’den fazla turşu, salamura gibi tuzlu gıda tüketenlerde ve tuz duyarlılık eşiği yüksek olanlarda mide kanseri riski anlamlı yüksek bulunmuştur. Yang WG, et al. World J Gastroenterol. 2011

TUZ VE OSTEOPOROZ Osteoporoz kemik gücünün azalması ve artmış kırık riskiyle karakterize sistemik bir iskelet sistemi hastalığıdır. Yaşam beklentisinin artması ile hem osteoporoz, hem kırık görülme sıklığı tüm dünyada artmaktadır.

TUZ VE OSTEOPOROZ Günlük yaklaşık 9 g’a kadar tuz alımının kemiği olumsuz etkilemediği düşünülmektedir ancak tuzun sağlık açısından diğer sakıncaları da gözden geçirildiğinde 6 g/gün ile kısıtlamak uygun olur DASH diyeti uygun seçenek Uygun yaklaşım yeterli Ca ve D vitamini alımının sağlanması olabilir

Farklı isimlerle satılan tuzlar Himalaya tuzu Deniz tuzu Okyanus tuzu Kaya tuzu Tuz=NaCl

Tuzu nasıl azaltabiliriz Toplumsal çalışmalar Birey olarak ne yapabiliriz

10-16 MART 2014 Tuza Dikkat Haftası Tuz ve inmenin önlenmesi

Birey olarak ne yapabiliriz 1 Yemeğin tadına bile bakmadan elimize tuzluğu almayalım: Çok önemli, özellikle çocuklarımıza öğretelim Tuzsuz ekmek yiyelim Yemek pişirilerek tuz atmayalım, pişirdikten sonra da atmayalım Taze sebze tercih edelim

Birey olarak ne yapabiliriz 2 Konserve, turşudan uzak duralım, özellikle turşu çok tuzludur, yemeden önce yıkayabiliriz Salamura tuzludur Tuzu azaltılmış peynir yiyelim Doktor veya eczacıya danışarak yapay tuz kullanabiliriz

Birey olarak ne yapabiliriz 3 Sosların çoğu tuzludur Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir İşlenmiş etlerden (sucuk, pastırma, sosis, salam, jambon) kaçınalım Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir

Birey olarak ne yapabiliriz 4 Etleri sarımsak, sirke, limon suyu ile terbiye ediniz Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir Taze fındık, ceviz, semizotu yemeğe lezzet katar Galeta unu, kraker, mısır gevreği, patlamış mısır çok tuz içerir

Birey olarak ne yapabiliriz 5 Hazır çorbalar, et suyu tableti genel olarak tuzludur Ketçap tuzludur Defne yaprağı, kuru dereotu az tuz içerir Hazır yufka tuzludur Tatlı bisküviler de tuz içerir

Sağlıklı beslenme için Sık yemek yemeliyiz Tok tutan gıdaları tercih etmeliyiz Tuz kontrolüne dikkat etmeliyiz Size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyelim, sağlığımızı koruyalım..