Paragrafta Anlam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
HAYATIN İÇİN TALİMATLAR :  Çavdar ye.  İnsanlara istediklerinden fazlasını ver, ve bunu kalben isteyerek yap.  En sevdiğin şiiri ezberle.  Duyduğun.
YALAN SÖYLEMEK.
PARÇADA ANLAM.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
SIFATLAR.
4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
PARÇADA ANLAM.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
PARAGRAFTA ANLAM.
Ben ZİYA LEVENT TOPÇUOĞLU.
SIFATLAR ÖN AD.
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
PARAGRAF.
bizden asaf’dan İG sesi açınız tıklayarak geçiniz.
Gaye bir köyde yaşardı. Onun keçileri vardı. Keçilerini çok severdi
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
GÜZEL YAŞAMIN 10 ANAHTARI
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
Bilinçli Tercih Seminerine HOŞGELDİNİZ İÇERİK 1.Tercih listesini oluşturmadan önce yapılması gerekenler 2.Sıklıkla yapılan tercih hataları 3.Tercihlerinizi.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
Okulun ilk günü, ilk derste profesörümüz, önce kendini tanıttı, sonra 'Bu yıl, yepyeni bir öğrencimiz var. Çok ilginç biri bakalım bulabilecek misiniz'
6.Sınıf sosyal bilgiler olgu ve görüş
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
SES BİLGİSİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
PARAGRAFTA ANLAM.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
Ses bilgisi.
SÖZCÜK TÜRLERİ.
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Okul Aile Birliği Olağan Toplantısına Hoş Geldiniz 23/10/2012
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
BETİMLEME (TASVİR.
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
BENİM GÜZEL EVİM.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
O, şiirinin yanı sıra, eleştirici denemeleriyle de Türk şiirine biçim açısından değerli tohumlar eken yenilikçi bir yazın adamı. Şiirinin dünya şiiriyle.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
BELİRTEÇ (ZARF).
Sunum transkripti:

Paragrafta Anlam

Paragrafta Anlam-1 Artık yalnızca bir gözlemci değilim. Bu gün katılımcı olmayı öğrendim: oğlumun çocukluğuna katılmayı... oğlum yıllardır varlığını bile unutmuş olduğum küçük kız, aklımın bir köşesindeki örümcek ağlarını süpürüp, yeniden doğmamı sağladılar. Tek üzüldüğüm nokta, geçmişte, birlikte oynamak için beni defalarca çağırmış olmaları ve ama benim duymazdan gelmiş olmam. 1,2 ve 3.soruları yukarıdaki paragrafa göre cevaplayınız. 1. Yukarıdaki metinde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Anne - babaların dikkatli olması gereklidir, B) Anne babalar kendilerini üzmemelidir. C) Anne babalar çocuklarına ilgi göstermelidir. D) Anne babalar gözlemci olmalıdır.

Cevap 1/C

Paragrafta Anlam-2 2. Yukarıdaki metinde aşağıdaki duygulardan hangisi daha yoğun fark edilmektedir? A) Ümitsizlik B) Pişmanlık C) Heyecan D) Korku

Cevap 2/B

Paragrafta Anlam-3 3. Yukarıdaki metinde söz söyleyen kişiyi üzen tek şey nedir? A) Çocukların oyun teklifine ilgisiz kalması B) Artık gözlemcilikten vazgeçmesi C) Çocukların kendisine ilgi göstermeyişi. D) Çocuklarını çok sevmesi

Cevap 3/C

Paragrafta Anlam-4 4. Ev ödevi genel eğitimin bir parçasıdır ve akademik başarı için çok önemli bir yere sahiptir. Ev ödevinin başlangıcı 1900’lü yılların başına kadar uzanır. Arizona Üniversitesinden araştırmacı Tanis Bryan, ev ödevinin bir öğrencinin akademik başarısında beşte bir oranında etkili olduğunu bildirmektedir. Yukarıdaki paragraftan hangisi çıkarılamaz? A) Genel eğitimin parçası olan ev ödevinin başarıdaki etki si belirlenmiştir. B) Ev ödevinin başlangıcı 1900lü yılların başına kadar uzanır. (C) Ev ödevi, öğrenci başarısında etkili değildir. D) Eğitim için kullanılan yöntemlerden biri de ev ödevidir

Cevap 4/C

Paragrafta Anlam-5 5. Uzak bir iklimin ilik havasında, seslerle kokular elele dolaşır; renklerle şekiller sevişip anlaşır. Bir mükemmeliyet orkestrasında. Yukarıdaki şiire hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir? A) Korku B) Heyecan C) Hayranlık D) Sevgi

Cevap 5/C

Paragrafta Anlam-6 6. Sevgi; ister sözcük, ister duygu olarak nerden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin reddedilmesi mümkün olmayan bir kavramdır. Bu duyguyu tadan veya tattıran insan, herkesten her şeyden tat alırken, sevecenleşerek mutlu olacaktır. Hele bu kişi yaşlıysa, yaşamak onun adına bir ödül gibi sayılır. Yukarıdaki metnin ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Sevgi; herkesçe kabul edilebilen bir duygudur. B) Sevgi; bütün insanlarca gereksinim duyulmasıyla birlikte yaşlılar için daha önemlidir. C) Sevgi, tek başına mutluluk için yeterli olmayabilir. D) insan her zaman sevgiye muhtaç olmayabilir.

Cevap 6/A

Paragrafta Anlam-7 7. İnsan için yaşamı gerekli kılan birçok şey mevcuttur. Yaşamın bize sunulmuş bir fırsat olduğu düşünüldüğünde bile bu gereklilik apaçık ortaya çıkıyor. Şimdi bize düşen …………… Yukarıdaki metnin anlam bütünlüğüne göre boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A) Yaşamla bağlarımızı yeniden gözden geçirmektir. B) Yaşamın bir fırsat olduğunu görüp yapılması gerekenleri yapmaktır. C) Yaşama dört elle sarılmaktır. D) Sıkıntısız bir yaşam hayal etmektir.

Cevap 7/B

Paragrafta Anlam-8 1- Hemen çevirmeye karar verdim. 2- Üç kadın biyesini bir nefeste okudum. 3- Kısacası, günlük yaşamımızı yansıtan bir oyundu, bu. 4- Çünkü uzun süredir böyle komik, dramatik ve sürükleyici bir oyunla karşılaşmamıştım. Yukarıdaki cümlelerle anlamlı ve düzenli bir paragraf oluşturulursa sıralama aşağıdakilerden hangisi olur? A) 2—1—4-3 B) 1-4—2-3 C) 3—1—2—4 D) 1-2—4—3

Cevap 8/A

Paragrafta Anlam-9 9. Pırıl pırıl bir yaz günüydü içinde sarılı kırmızı renk renk çiçeğin bulunduğu, etrafı dikenli tellerle çevrilmiş genişçe bahçemizde babamla oturuyor; temmuz ayında geveze ağustos böceklerinin ve haylaz kelebeklerin kanat çırpışlarıyla ortaya çıkan uğultulu cümbüşe büyük bir keyifle şahitlik ediyorduk. Yukarıdaki metnin anlatımında anlatım tekniklerinden hangisi kullanılmıştır? A- Açıklama E) Tartışma C- Tanık gösterme D) Betimleme(tasvir)

Cevap 9/A

Paragrafta anlam-10 10. Her gün bu kadar güzel mi bu deniz? Böyle mi görünür gökyüzü her zaman? Her zaman güzel mi bu kadar? Bu eşya, bu pencere? Yukarıdaki şiir için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Şiir hece ölçüsüyle yazılmıştır. B) Şiirde yapmacık duygular hakimdir. C) Şair, yaşama sevincini ve mutluluğunu dile getirmiştir. D) Şair, mutluluktan kaçmaktadır

Cevap 10/C

Paragrafta anlam-11 12. Ev ortamlarında yapılan konuşmalardan tutun tüm eğitim ortamlarına kadar aşağı yukarı her yerde, eğitim konu edildiğinde, genç ve çocuklarımızın eğitim haklarında yeterince faydalanamadığından ya da bu konuda ciddi bir başarı yakalanamadığından söz edilir. Yukarı parçada vurgulanan düşünce nedir? A) Eğitimle ilgili konuşmalar ev ortamlarında dahi yapılmaktadır. B) Eğitimle ilgili belirtilen hedeflere ulaşılmadığı herkesçe kabul edilmektedir. C) Eğitim herkes için önemli değildir. D) Eğitimle ilgili hedefler artırılmalıdır

Cevap 11/B

Paragrafta anlam-12 12. Hayatta en önemli şey, kazançlarınızı kullanmak değildir Bunu herkes yapar. Asıl önemli alan kayıplarımızdan kazanç sağlamamızdır. Bu, zeka gerektirir, akıllı ve aptal insan arasındaki fark budur. Yukarıdaki paragraftan, aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz? A) Hayatta kazançları, kullanmaktan daha önemli şeylerin bulunduğu. B) Olumsuz durumlarda dahi kazanç sağlanabileceği. C) Kayıplardan kazanç sağlamanın zeka gerektirmediği. D) Kazançları kullanma işini herkesin yapabileceği.

Cevap 12/C

Paragrafta anlam-13 13.”Etkili konuşma’ “Güzel konuşma” demek değildir sadece... Konuştuğunuz kişi veya kitlenin yaşına, hangi sınıftan, hangi seviyeden olduklarına, hangi konu ve sözün ilgisini çekeceğine dikkat ederek konuşmaktır. “etkili konuşma” Yukarıdaki paragrafta “etkili konuşma” ile ilgili vurgulanan düşünce nedir? A) Karşıdaki kişi veya kişilere göre değişen konuşma B) Zamana göre değişen konuşma C) Sözcükleri yerli yerinde kullanarak konuşma D) Fazla dikkat gerektirmeyen rahat bir konuşma

Cevap 13/C

Paragrafta anlam-14 14. Hepimizin bildiği gibi bir ülkenin kalkınmasında eğitimin önemi çok büyüktür. Bunun için gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesi eğitimcilerin görevidir. Eğitim ve öğretime önem vermeyen ulusların diğer uluslarla rekabet edemedikleri ve her yönden geri kaldıkları bilinen bir gerçektir. Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Ülke kalkınmasında eğitimin önemi B) Gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesinin gerekliliği C) Ulusların rekabetleri konusunda eğitim önemli olmadığı D) Eğitimsiz ulusların geri kaldıkları

Cevap 14/C

Paragrafta anlam-15 15. Öğrenme, bilgiye ulaşma konusunda yapılan çalışmaların ürünüdür. Bu ürüne ulaşabilmek bilinçli, sistemli ve koordineli bir çalışma gerektirir. Çalışmadan gelinen, hak edilmemiş kanun ve statüler, geçici olmaktan öteye geçemez. Bu metnin anlatımında aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır? A) Açıklama B) Öyküleme C) Betimleme D) Tanık gösterme

Cevap 15/A