AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
PROTEİNLER.
ASETOASETİK-ESTER KONDENSASYONU
Aminler.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ
SANDMEYER REAKSİYONU NURDAN TAMKANLI
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
Proteinler.
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
3. KONU: ALKİNLER.
Asitler ve Bazlar.
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
AROMATİK HİDROKARBONLAR
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
ALKENLER (OLEFİNLER) CH2=CH2
BURCU IRK
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
9. KONU: AMİNLER.
Karboksilli Asitler.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ASİTLER VE BAZLAR.
Bileşikler ve Formülleri
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
TUZLAR.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
PROTEİNLER
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
Eterlerin adlandırılmaları
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ALKOLLER (ROH).
Proteinlerin yapısı.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL AMİN İKİNCİL AMİN NOT: Aminlerde N atomuna bağlanan alkil grubunun sayısına göre birincil, ikincil, üçüncül aminler diye isimlendirilirler.

Aşağıdaki aminlerden hangileri pirimer amindir? METİL AMİN CH3- CH2- NH2 ETİL AMİN CH3- CH2-CH2- NH2 PROPİL AMİN CH3- NH2 CH3 CH3-CH-NH2 CH3-NH- C2H5 İZO-PROPİLAMİN ETİL-METİLAMİN CH3-CH-NH-C2H5 ETİL İZO-PROPİLAMİN

İSİMLENDİRMESİ: En yaygın yöntem, alkil grubundan sonra amin kökünün getirilmesi şeklindedir. CH3NH2 Metil amin (CH3)2NH Di Metil amin (CH3)3N Tire Metil amin METİL AMİN CH3- CH2- NH2 ETİL AMİN CH3- CH2-CH2- NH2 PROPİL AMİN CH3- NH2

ÖRNEK: CH3 CH3-NH- C2H5 CH3-CH-NH-C2H5 CH3-CH-NH2 CH3 C2H5 CH3-N-CH3 İZO-PROPİLAMİN ETİL-METİLAMİN CH3-CH-NH-C2H5 ETİL İZO-PROPİLAMİN TREMETİLAMİN CH3 CH3-N-CH3 C2H5-N-C2H5 DİETİL METİL AMİN C2H5 CH3-N-CH2-CH2-CH3 ETİL-METİL-n-PROPİL AMİN Basit Amin Karışık Amin

AMİNLERİN ELDESİ Aminler Alkil Halojenürlerle Amonyağın tepkimesiyle elde edilirler. CH3 - Cl +H-NH2 CH3- NH2 + HCl

N-H bağından dolayı aminler hidrojen bağı oluştururlar. ÖZELLİKLERİ Aminler kötü kokulu bileşiklerdir. Bayatlamış balığın kokusu gibi. N-H bağından dolayı aminler hidrojen bağı oluştururlar. Bu nedenle kaynama noktaları eşdeğer moleküllere göre daha yüksektir.

3. Üçüncül aminler N-H bağı içermediklerinden hidrojenbağı içermezler 3. Üçüncül aminler N-H bağı içermediklerinden hidrojenbağı içermezler. Birincil ve ikincil aminlere göre kaynama noktaları daha düşüktür. 4. Yine aminler, su ile hidrojen bağı içerdikleri için suda iyi çözünürler. 5. Aminlerin sulu çözeltileri bazik özellik gösterir. CH3NH2 + H2O CH3NH3+ + OH-

3. Aminler suda çözündüklerinde ortamın OH- derişimini artırır. CH3-N-H .. CH3 + H-OH H + + OH- Aminler amonyağa göre daha kuvvetli bazlardır.

3. Aminler asitlerle tepkimeye girerek tuzları oluştururlar. CH3-NH2 + H-Cl CH3-NH3Cl

AMİTLER NH2 O H - C Karboksilik asitlerin, karboksil grubundaki –OH yerine -NH2 grubunun geçmesiyle oluşan bileşiklere AMİT denir.

Aminlere benzer şekilde isimlendirilirler. O CH3 - C NH2 ASET AMİT O H - C NH2 FORM AMİT O CH3 CH2 - C NH2 PROPAN AMİT

Amitler –NH2 deki H terine alkil gruplarının bağlanmasıyla seconder yada tersiye amin diye isimlendirilirler. NH O R - C R NH2 O R - C N O R - C R Tersiyer amit Pirimer amit seconder amit

NH O CH3 - C CH3 N-Metil asetamit CH3 N O CH3 - C N.N dimetil aset amit C2H5 N O CH3 - C N-metil, N- etil asetamit CH3 N O CH3 - C C2H5 N,N dimetil asetamit

AMİTLERİN ELDESİ 1.Açil halojenlerin NH3 le tepkimesinden amitler elde edilir. + H-NH2 O CH3 - C Cl -HCl NH2 Açil Klorür Amit

2. Amitlerin önemli bir üyesi olan üre ise, CO2 nin NH3 le tepkimesinden elde edilir. CO2 + 2H-NH2 NH2 O NH2 - C +H2O

ÖZELLİKLERİ Form amit, oda şartlarında sıvı,diğerleri renksiz ve kristaller halindedir. Hidrojen bağı oluşturabildiklerinden suda iyi çözünürler. Amitler nötr bileşikler oldukları için asit ve bazlarla tepkimeye girmezler. NH2 O NH2 - C Üre protein metebolizmasının son ürünü olup, vücuttan idrar ve ter ile atılır.

AMİNO ASİTLER Yapılarında hem amino hem de karboksil grubu bulunduran bileşiklere denir. Amino grubunun yerleri belirtilerek okunurlar. CH2-COOH I NH2 CH3-CH-COOH CH3-CH-CH2-COOH Amino Asetikasit α-Amino Propanoikasit B-Amino Butanoikasit

ÖZELLİKLERİ Alfa amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır. Hem asit ve hem de baz özelliği gösterirler. Anfoter maddelerdir. Bazı amino asitler birden fazla –NH2 grubu bulundururlar bunlara Bazik Amino Asitler denir. Bazı amino asitler birden fazla –COOH grubu bulundururlar bunlara Asidik Amino Asitler denir.

AMİNO ASİTLER ANFOTER ÖZELLİK GÖSTERİRLER. CH3-CH - C OH NH2 O- NH3+ İç Tuz CH3- CH - COOH NH2 +HCl CH3-CH - COOH NHCl +H2O CH3 CH - COOH NH2 +NaOH CH3 CH - COONa +H2O

PEPTİTLEŞME Bir amino asit molekülünün karboksil grubuyla, amino grubunun etkileşerek, su açığa çıkartarak bağlanması olayına denir. CH3-CH-COOH I NH2 α-Amino asit + NH2-CH-COOH CH3 -H2O CH3-CH-CO I NH2 NH-CH-COOH CH3 PEPTİT BAĞI

AMİNO ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ Oluşan peptit bağı C ve N atomları arasında gerçekleşir. Molekülde amino asit biriminin sayısına bağlı olarak oluşan bileşik; di pepttir, tiri peptit… gibi isimlendirilir. En az 50 amino asitin birleşmesiyle oluşan polipeptitlere protein denir. Canlıların temel yapı taşı olan DNA ve RNA lar birer proteindir. Bir anlamda canlıların ilk basamağı amino asitlerdir. Proteinler sulu asitler, bazlar yada enzimler yardımıyla hidroliz olurlar. Hidroliz sonucu alfa amino asitler oluşur.