EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
Advertisements

EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
DÜNYA ORTAMI VE CANLILAR EKOLOJİ
Biyotik Faktörler  .
ÇEVRE NEDİR?.
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
Ekoloji Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
SU ÜRÜNLERİNE GİRİŞ Su Ürünleri: Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balık, istakoz vb su canlılarının üretilmesi, korunması, avlanması ve değerlendirilmesi.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
SÜNGER BOB İLE AGACAN BOBY'NİN
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 16 Şubat Haftası
CANLI SİSTEMLER CANSIZ SİSTEMLER EKOSİSTEM YAĞMUR AYDIN
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
EKOSİSTEMLER.
EKOSİSTEM.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
CANLILAR DÜNYASINI TANIYALIM
EKOLOJİ ( Bahar Yarıyılı)
BESİN ZİNCİRİ.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
CANLILARIN BİRBİRİNE OLAN ETKİLERİ. Canlılar sürekli bir döngü olduklarından hiç akla gelmeyecek canlıların bile en tanındık canlıları etkilemesi inkar.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
£KOLOJİ.
KELİME OYUNU YARIŞMASI GENEL BİLGİ 1. Her grup 10 soruya yanıt verecektir. 2. Yarışmacı, en fazla üç harf isteyebilir. 3. Harfler istendikten on saniye.
EKOLOJİK FAKTÖRLERİN GELİŞİMDEKİ ROLLERİ.  Çevresel faktörlerin canlı varlıkların gelişimi ve yayılışı üzerine nasıl etki ettiğine yönelik değişik görüşler.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
İnsan ve Çevre Hazırlayan=Hatice Seyyar
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
İnsan ve Çevre.
İç sular Zoo bentozu 7.Ders Doç. Dr. Utku Güner
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
Orman Ekosistemleri Bilgisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
BİTKİ COĞRAFYASININ (VEJATASYON) KONUSU VE BÖLÜMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EKOLOJİ.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
CANLILARIN YAYILIŞI VE GÖÇÜ (KOROLOJİ)
DÜNYA ORTAMI VE CANLILAR EKOLOJİ
Sunum transkripti:

EKOLOJİ

EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Biyotik; üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar gibi canlı faktörler ile abiyotik; toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler ekosistemi oluşturur.

Ekosistemi canlı ve cansız elemanlar oluşturur. Canlı elemanlara biyotik, cansız elemanlara abiyotik elemanlar denir.

1. Abiyotik Faktörler Abiyotik faktörler, canlıların yaşamlarını devam ettirebilecekleri çevresel koşullardır. Cansız faktörler, belirli bir çevrede hangi türlerin yaşayabileceğini belirler. Işık, iklim, sıcaklık, su, toprak ve mineraller vb. elemanlar abiyotik faktörlerdendir.

2. Biyotik Faktörler Bir ekosistemde bulunan ve birbirlerini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen canlı varlıkların hepsine birden biyotik faktör denir. Biyotik faktörler, ekosistemdeki nişlerine göre üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olmak üzere üçe ayrılır.

Canlılar Ekolojik organizasyon düzeylerine göre; Organizma —> Popülasyon —> Komünite —> Ekosistem —> Biyosfer şeklinde sıralanır.

Ekolojide kullanılan bazı terimler vardır. Bunların başlıcaları; Populasyon:  Belirli sınırlar içerisinde barınmakta olan aynı türden oluşan bireyler topluluğunu ifade eder. Ekolojinin biyotik faktörler içerisinde en küçük birimidir. Popülasyonlar kendi kendine yeterli değildir.

Komünite:  Bir bölgede yerleşen popülasyonlar topluluğudur. Abiyotik faktörlerle birlikte Komüniteler kendi kendilerine yetebilen topluluklardır.

Ekosistem:  Bir alandaki canlı ve cansız faktörlerin tümü ekosistemi oluşturur.

Habitat:  Bir canlı türünün rahatça beslendiği, barındığı, ürediği yaşam alanına denir. Habitat, canlının yaşama adresidir.

Niş:  Niş, türün ekosistemdeki rolüdür.

Flora:  Belirli bir bölgeye adapte olmuş ve o bölgede yaşamını sürdüren bitki topluluğudur.

Fauna:  Belirli bir bölgeye adapte olmuş ve o bölgede yaşamını sürdüren hayvan topluluğudur.

Biyotop:  Canlıların yaşamlarını sürdürmek için uygun çevresel koşullara sahip coğrafi bölgedir.

TEŞEKKÜR EDERİZ…