TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
Advertisements

SELİM İLERİ.
Powerpoint Uygulaması
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
ANI Öykü Özfırat 11D.
ORHAN VELİ KANIK
FABL (ÖYKÜNCE).
SALAH BİRSEL
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
GARİP AKIMI (I. YENİ).
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
DENEME Yiğit İlkkutlu.
PEYAMİ SAFA.
HAZIRLAYAN SERPİL ÖZDEMİR
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
Haldun Taner’İn hayatI
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
Şiir.
hazırlayan: eda kanbur sınıf:6/a no:20 ders:bilişim teknoloji
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
ŞİİRLERİYLE ÜNLÜ OLAN BEHRAMOĞLU'NUN SİZLERE SUNDUĞUMUZ 'DUA'SI İNSAN VE YURTTAŞ OLARAK HERKESİN OKUMASI VE YAPMASI GEREKEN BİR DUA. Bu duayı okuyun, yorumlayın...
ÖZDEMİR ASAF.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
ORHAN VELİ KANIK MEHMET ALİ SEL.
NAMIK KEMAL.
SERKAN ERDOĞAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL’UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
YAZI TÜRLERİ.
GARİPÇİLER(GARİP AKIMI)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI
1914’te İstanbul’da doğmuş,burada başladığı ilk öğrenimini Ankara’da sürdürmüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe.
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
ORHAN VELİ KANIK.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Biyografi.
BİYOGRAFI (HAYAT HİKAYESİ) Biyografi Nedir? Biyografi Örnekleri Biyografi Terimi Biyografik Roman Biyografi Nasıl Ortaya Çıktı? Otobiyografi Biyografinin.
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

(Yaşam Öyküsü) TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) Edebiyat, sanat, siyaset vb. alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını, okuyucuya duyurmak amacıyla yazılan inceleme yazılarına denir.

nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) 1) Yaşamı yazılan kişi tüm yönleriyle tanıtılır. 2) Kronolojik sıra izlenebilir. 3) Tarafsız ve gerçekçi olunmalıdır. 4) Bilgi, belge, tanık ve kanıtlara dayandırılmalıdır. 5) Açık, sade bir dil kullanılır. 6) İyi bir belgesel özelliği taşımalıdır.

Örnek TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) 1914 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Gazi Lisesini bitirdi (1932). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümündeki öğrenimini yarıda bıraktı (1935). Kişiliğini belli eden ilk şiirlerini arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le birlikte Varlık dergisinde yayınlamaya başladı. Yaprak dergisini çıkardı. Yaprak, 1 Ocak 1949’dan 15 Haziran 1950’ye kadar 28 sayı çıktı. «Son Yaprak» adlı özel bir sayı ölümü üzerine arkadaşları tarafından çıkarıldı. 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasından öldü. Rumelihisarı Mezarlığı’na gömüldü.

(Öz Yaşam Öyküsü) TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) Kişinin, yaşamıyla ilgili ilginç dönemleri anlattığı yazılara denir. Kişinin kendi biyografisini yazması otobiyografi olur.

nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) 1) Doğumdan otobiyografinin yazıldığı ana kadar yaşananlardan anlatmaya değer olanlar yazılır. 2) Sanatçı, çoğu zaman kendisiyle beraber sosyal çevresinden ve ailesinden de söz eder.

nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) 3) Edebiyat, sanat, siyaset, spor gibi değişik alanlarda ünlü bir kişi; diğer insanlarca bilinmeyen yönlerini, anlatmak amacıyla otobiyografisini yazar. 4) Otobiyografiler öznel eserler olarak kabul edilir. Çünkü kişi kendisini anlatırken tarafsız davranamaz.

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi) Örnek (…) Çemberlitaş’ta, Sultanahmet’e doğru inen sokaklardan birinde, kocaman bir konakta doğmuşum… Harem ve selâmlık halinde iki kapılı, dört katlı ve bilmem kaç odalı bu konak, içinde, yakıcı hâtıraların kaynaştığı tütsü çanağıdır. Renk renk, şekil şekil, fısıltı fısıltı hâtıralar… Bazen de çığlık çığlık… Çocuk denecek kadar gençken yazdığım «Bir Yalnızlık Gecesinin Vehimleri» isimli hikâyemdeki mekân, işte bu konak… Necip Fazıl (O Ve Ben)

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)