PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amino Asitler.
Advertisements

FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Sena ERDAL.
BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
Gastrointestinal Sistem Hormonları
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
SİNDİRİM SİSTEMİ SIVILARI ve SAFRA
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
Protein ve Amino Asit Metabolizması
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
Protein ve Amino Asit Metabolizması
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
A. SİNDİRİME GİRİŞ Üretici Tüketici Sindirim; Mekanik sindirim
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
BESİN MADDELERİ.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
PANKREASIN EKZOKRİN TESTLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
ENZİMATİK TANI ALANLARI VE İLGİLİ ENZİMLER
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Sindirim Sistemi Kimya.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
SİNDİRİM KANALI (HİSTOLOJİK YAPI) AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda besinler mekanik olarak sindirilir, tükrük ile karıştırılır ve kısmende kimyasal sindirim.
SİNDİRİM. SİNDİRİM Sindirim: Çeşitli makromoleküllerin enzimler yoluyla monomerlerine ayrılmasıdır. Polimer + Su Monomer.
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asit ve Peptid Yapısı
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Protein Metabolizması
PROTEİNLER 2.
Protein Yıkımı Başlıca 2 enzimatik sistem var:
Polar Asidik Yan Zincirliler
Proteinlerin yapısı.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
SİNDİRİM BİYOKİMYASI.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Protein Metabolizması
PROTEİNLER.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

sindirim Besinlerin mekanik ve enzimatik olarak parçalanmaları

Proteinlerin sindirimi Hayvansal gıdalar ve baklagiller gibi bitkisel gıdalarla alınan proteinler, midede ısı ve HCl etkisiyle denatüre olurlar

Midede ısı ve HCl etkisiyle denatüre olan proteinler, midede ve ince bağırsaklarda proteinaz ve peptidazlar yardımıyla parçalanırlar

Proteinaz ve peptidazlar, mide ve bağırsak mukoza hücrelerinde, pankreas hücrelerinde, oluştuğu organın kendisinin sindirilmemesi için aktif olmayan proenzim (zimojen) şeklinde oluşurlar ve salgılandıktan sonra parçalanma suretiyle aktif hale gelirler

Mide mukoza hücrelerinden salgılanan 42500 molekül ağırlıklı pepsinojen, HCl etkisiyle 35000 molekül ağırlıklı aktif pepsin haline dönüşür. Pepsin, optimal olarak 5’ten küçük pH’da etkili bir endopeptidazdır. Pepsin, seçimli olarak polipeptit zincirindeki tirozin, fenilalanin, glutamat ve aspartat gibi amino asitlerin oluşturduğu peptit bağlarını parçalar ve peptonları oluşturur.

Tripsin, pankreastan 24500 molekül ağırlıklı inaktif tripsinojen şeklinde salgılanır. Tripsinojen, ince bağırsakta enteropeptidaz veya tripsin etkisiyle aktif tripsin haline dönüştürülür. Tripsin, bir endopeptidazdır; aktif merkezinde serin (183.AA) ve histidin (46.AA) bulunur. Tripsin, peptonlardaki arjinin ve lizin gibi bazik amino asitlerin oluşturduğu peptit bağlarını parçalar.

Kimotripsin, pankreastan kimotripsinojen şeklinde salgılanır ve tripsin etkisiyle -kimotripsin şekline dönüştürülür. -kimotripsin, bir endopeptidazdır; aktif merkezinde serin (195.AA), histidin (57.AA) ve aspartat (102.AA) bulunur. -kimotripsin, peptonlardaki fenilalanin, tirozin, lösin ve triptofanın oluşturduğu peptit bağlarını parçalar.

Elastaz, proelastaz şeklinde salgılanır Elastaz, proelastaz şeklinde salgılanır. Proelastaz da tripsin vasıtasıyla elastaz şekline dönüştürülür. Elastaz, elastindeki nötral alifatik zincirli amino asitlerin oluşturduğu peptit bağlarını parçalar.

Karboksipeptidaz A, prokarboksipeptidaz A şeklinde salgılanır Karboksipeptidaz A, prokarboksipeptidaz A şeklinde salgılanır. Prokarboksipeptidaz A da tripsin etkisiyle aktif olan karboksipeptidaz A şekline dönüştürülür. Karboksipeptidaz A, bir ekzopeptidazdır; oligopeptitlerin karboksil ucunda aromatik ve alifatik zincirli nötral amino asitlerin oluşturduğu peptit bağlarını ve dipeptitleri parçalar.

Karboksipeptidaz B, prokarboksipeptidaz B şeklinde salgılanır Karboksipeptidaz B, prokarboksipeptidaz B şeklinde salgılanır. Prokarboksipeptidaz B de tripsin etkisiyle aktif olan karboksipeptidaz B şekline dönüştürülür. Karboksipeptidaz B, bir ekzopeptidazdır; oligopeptitlerin karboksil ucunda arjinin ve lizin gibi bazik amino asitlerin oluşturduğu peptit bağlarını parçalar.

Aminopeptidaz, oligopeptitlerin amino ucundaki peptit bağlarını ve dipeptitleri parçalar.

mideden ince bağırsağa gelen polipeptitler, ince bağırsak lümeni içinde tripsin, kimotripsin, elastaz gibi endopeptidazlar ve karboksipeptidaz A, karboksipeptidaz B, aminopeptidaz gibi ekzopeptidazların etkisiyle oligopeptitlere, dipeptitlere ve amino asitlere parçalanırlar

Sindirim kanalında besinsel proteinlerin hidrolitik enzimlerin etkisiyle tamamen parçalanması sonucu amino asitler oluşur

Amino asitlerin emilimi İnce bağırsak lümenindeki amino asitlerin hemen hemen hepsi ince bağırsağın orta kısmından, intestinal villuslerin hücreleri tarafından emilirler ve çoğu portal kana geçerek karaciğere taşınırlar

amino asit taşıma sistemleri Taşıyıcı proteinin özelliğine göre en az dört tip amino asit taşıma sistemi vardır: 1) Nötral amino asit taşıma sistemi: Na+-bağımlı nötral A sistemi alanini seçer; aynı zamanda asidik ve bazik amino asitleri de taşır. Na+-bağımsız nötral L sistemi lösini ve sisteini seçer, daha az iş görür. 2) Bazik amino asit taşıma sistemi: Bazik amino asitleri taşır. 3) Asidik amino asit taşıma sistemi: Asidik amino asitleri taşır. 4) Glisin ve imino asit taşıma sistemi: Glisin ve prolin ve hidroksiprolini taşır.

Bağırsak ve böbrek hücrelerine amino asitlerin alınmasında önemli rolü olan -glutamil siklusu tanımlanmıştır