Kan yapımı, Eritrositler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
Advertisements

LİPİD METABOLİZMASI.
HEMOGLOBİN METABOLİZMA BOZUKLUKLARINDA BİYOKİMYASAL DEĞERLENDİRME
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
TALASEMİ “akdeniz anemisi”
GEBELİK VE DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
HEMOGLOBİN METABOLİZMASI PORFİRİNLER, DEMİR VE BİLİRUBİN
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
Böbrek Yetmezliği ve Tedavisi
KAN YAPIMI (Hematopoez)
ANEMİLERDE BİYOKİMYASAL DEĞERLENDİRME
HEM SENTEZİ.
PORFİRİNLER.
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
Böbrek Yetmezliğinde ilaç tedavisi
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
ÇOCUKLARDA ANEMİYE YAKLAŞIM
BİLİRUBİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI: HİPERBİLİRUBİNEMİLER
BİLİRUBİN METABOLİZMASI VE SARILIKLAR
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
VİTAMİN B12 ve FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
Hemoglobin Yıkımı Yaşlı eritrositler makrofajlar tarafından fagosite edilmesi sonucu ortaya çıkan Bilirubin, karaciğerde Glukuronid ile birleşerek safra.
ERİTROSİTLER LÖKOSİTLER
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
Trombositler Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Porfirin ve Hemoglobin Metabolizma Bozuklukları
Demir (Ferrum;Ferri-Ferro)
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
demİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
Gebelikte Hematolojik Hastalıklar
BİLİRUBİN METABOLİZMASI: BİLİRUBİN OLUŞMASI VE ATILMASI
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Fertilizasyondan hemen sonraki embriyolojik (Mezoblastik) dönem
Protein Metabolizması
Kan Fizyolojisine Giriş
ERİTROSİTLER, GELİŞMELERİ, SAYIMI
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Anemilerin sınıflandırılması
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI II
YAŞLIDA ANEMİ PROF. DR. TANJU BEĞER CERRAHPAŞA TIP FAK
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
HEMOGLOBİN TAYİNİ, HEMOGLOBİN YAPISI, HEMOGLOBİNDE FARKLILIKLAR
Eritroblast ana hücresinde Hb sentezi
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
BİRİNCİ BASAMAKTA ANEMİLERE YAKLAŞIM
Doç. Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
Figure 32-6 Basic structure of the hemoglobin molecule, showing one of the four heme chains that bind together to form the hemoglobin molecule. Downloaded.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük
Eritrositler – Alyuvarlar Kırmızı Kan Hücreleri
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BİYOKİMYASAL TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Hem Yıkımı.
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
1 BİLİRUBİN METABOLİZMASI VE SARILIKLAR Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
Sunum transkripti:

Kan yapımı, Eritrositler Prof. Dr. Asuman Gölgeli

hematopoez EMBRİYONAL ve FETAL DÖNEM: Mezoblastik devre;Gower I (4  ) Gower II (2  ve 2 ) Hepatik devre; HbF (2  ve 2 ) Miyeloid devre; HbA (2  ve 2 ) POSTNATAL DÖNEM: yapım yalnız kemik iliğinde devam eder

pluri(multi)potent kök hücre Bölündüğünde; ya yeniden iki kardeş pluripotent hücre oluşur, ya da belirli yönde farklılaşarak olgun bir kan hücresine prolifere olur (CFU-coloni forming unit).

unipotent kök hücre MİYELOİD SERİ: LENFOİD SERİ: eritrositler lökositler (lenfosit hariç) trombositler LENFOİD SERİ: lenfositler

hematopoezin düzenlenmesi Hematopoetik Büyüme Faktörleri (HGF) eritropoetin trombopoetin koloni stimüle edici faktörler (CSF; G, M, GM) AYRICA İnterlökinler (IL-1,3,4,5,6)

hematopoezin düzenlenmesi Hematopoetik Büyüme Faktörleri (HGF) eritropoetin trombopoetin koloni stimüle edici faktörler (CSF; G, M, GM) AYRICA İnterlökinler (IL-1,3,4,5,6)

Hipoksik koşullarda eritrosit üretimi uyarılır. eritropoezin düzenlenmesi Doku oksijen miktarı; kan akımı, kan hemoglobin miktarı, hemoglobinin oksijen satürasyonu .. ve .. hemoglobinin oksijene olan ilgisine ... ... bağlıdır. Hipoksik koşullarda eritrosit üretimi uyarılır.

diğer hormonların etkisi ACTH, tiroksin ve androjenler eritrosit yapımnı artırırken, östrojenlerin inhibe edici rolü vardır.

beslenmeye bağlı faktörler Protein ve amino asitler Vitaminler Folik asit, vitamin B12, vitamin B6, vitamin C ve E. Mineraller Bakır, nikel, kobalt, demir.

folik asit - B12 ilişkisi Folik asit DNA sentezi için gereklidir. B12 vitamini hem DNA, hem de RNA yapımını etkiler; etki için folik asit gereklidir. Her ikisinin eksikliği ile megaloblastik anemi oluşur. Eksik olan B12 vitamini ise folik asite cevap verebilir.

normal değerler erkeklerde 50, kadınlarda 35 mg/kg toplam demirin %50-65’i hemoglobinde %4 miyoglobinde %1 plazma transferrine bağlı transferrine bağlı demir; %110-130 g geri kalanı ferritin ya da hemosiderin olarak depolanır

emilim demir, ferro (+2) halinde emilir hem bileşikleri de kolay emilir barsak hücresinde apoferritine bağlanarak ferritin şeklinde depolanır ferritindeki demir ferri (+3) halindedir; en büyük depo karaciğerdedir, ancak düzenleme barsak hücresi üzerinden olur

dağıtım transferrin (siderofilin), bir 1-globulindir ve demir (ferri) bağlayan iki ucu vardır bir ucu demiri karaciğere, diğer hemoglobin sentezi için kemik iliğine verir transferrin demire ne oranda doymuşsa o kadar kolay verir (normalde %35) total demir bağlama kapasitesi (%260-400 g), kan transferrin düzeyini ifade eder

hemoglobin tüm omurgalılarda oksijen taşıyan kırmızı renkli protein 1 g Hb 1,3 ml; 14,8 g Hb 20 ml O2 bağlar hem mitokondride, globin GER’de sentezlenir

hemoglobin çeşitleri HbF HbA HbA2 HbF 2,3-DPG’yi daha az bağlar, dolayısıyla O2’ye ilgisi daha fazladır.

anormal hemoglobinler Hem sentezi normaldir; problem globindedir. HbS:  globin zincirindeki 6.amino asit değişmiştir; orak hücreli anemi görülür. Talasemi:  veya  zincirin yokluğu ile meydana gelir; akdeniz anemisi görülür. Her durumda aneminin nedeni eritrositlerin kolay hemolize uğramasıdır.

hemoglobin bileşikleri oksihemoglobin: oksijeni bağlamış olan hemoglobindir; hemoglobindeki her demire bir oksijen bağlanabilir (toplam 4) methemoglobin: oksidasyon sonucu ferro demiri ferri’ye dönüşen hemoglobindir; oksijen bağlayamaz, siyanoza yol açar karboksihemoglobin: karbonmonoksit ile bağlanmış hemoglobindir (HbCO); Hb’nin CO’ya afinitesi O2’den 250 kat fazladır

hemoliz osmotik hemoliz hemositoliz - litik hemoliz Eritrosit membranının yırtılarak içerisindeki hemoglobinin plazmaya geçmesi olayıdır. osmotik hemoliz hemositoliz - litik hemoliz Hemolize uğramış kan opak görünümün kaybederek saydamlaşır.

eritrositlerin haraplanması Yaşlanan eritrositlerin (120 gün) membranı elastik yapısını kaybeder ve RES’teki (doku makrofaj sistemi) dar kapillerin sürtünmesine dayanamayarak yırtılır. Açığa çıkan hem biliverdin, demir ve CO’ya çevrilir. Biliverdin bilurubine dönüşür, demir yeniden kullanılır.

bilurubin plazmaya rengini veren sarı renkli pigment aşırı bir eritrosit harabiyeti ile sarılık oluşur plazmada albumine bağlanarak taşınır (1/2); nonkonjuge bilurubin, indirekt bilurubin bu bilurubin idrara çıkmaz, safrayla atılır bir de çok az miktarda konjuge ya da direkt bilurubin (bilurubin diglukuronat) vardır; böbrekten atılır