McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
Advertisements

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
Chapter 5 Learning Objectives
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
Sermaye Maliyeti Nedir?
Chapter 1 Learning Objectives
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
Risk, Getiri ve Sermaye Maliyetine Giriş
SERMAYE MALİYETİ Prof.Dr. Ali CEYLAN.
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Sermaye Yapısı Sermaye yapısı nedir? Neden önemlidir?
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
BÖLÜM 7 HİSSE SENEDİ VE TAHVİL DEĞERLEMESİ RİSK VE GETİRİ ANALİZİ
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Firma Değerleme Modelleri
Çalışma Soruları.
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Sermaye Yapısı.
Kar Payı Politikası.
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi. BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
Faiz Oranları Hakkında
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası

9- Bu bölüm aşağıdakileri öğretir:  Borçla finansmanın özkaynak sahiplerinin riski ve beklenen getirisi üzerindeki etkisi.  Borçla finansmanın avantaj ve dezavantajları  Finansal sıkıntının çeşitli maliyetlerini belirleme.  Borç-özkaynak bileşiminin firmalara ve endüstrilere göre neden faklılık gösterdiğini açıklama. Borç Politikası

16-  Sermaye yapısındakı değişiklilik fırmanın değerini etkiler mi?  Bu bölüm farklı finansman bilişimlerinin, vergi ve finansal sıkıntıların firmanın değeri üzerindeki etkilerini inceliyor.

16- Borçlanma ve Şirket Değeri Şirketin sermaye yapısı tercihi firmanın değerini yükseltmez. VarlıklarBorçlar ve Özkaynaklar Firmanın reel varlıklarından ve faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışları Borç ve Özkaynakların Piyasa Değeri Firmanın Değeri

16- MM Borcun İlintisizliği Önergesi Firmanın değeri onun sermaye yapısına bağlı değildir. Eğer bu doğruysa, yöneticiler sermaye yapısından yeniden yapılanma ile farklı menkul kıymet bileşimleri kullanarak firmanın değerini yükseltemezler.

16-  MM Önergesi için Varsayımlar:  “İyi işleyen” sermaye piyasası  Etkin sermaye piyasası  Kurumlar vergisi yok  Finansal sıkıntıların maliyetinin gözardı edilmesi MM Borcun İlintisizliği Önergesi

16- Örnek: Tamamen ÖK sermaye yapısına sahip firmanın piyasa fiyatı $10 olan 1 milyon tane hisse senedi vardır. Eğer bu firma $4 milyon dolar borç ihraç ederel 400,000 hisse senedini geri alarak yeniden yapılanmaya giderse, firma değerini nasıl etkiler? Yeniden Yapılanmadan Önce: MM Borcun İlintisizliği Önergesi Firmanın Değeri = ÖK’ların Değeri + Borçların Değeri = 10,000, = $ 10,000,000 Yeniden Yapılanmadan Sonra: Firmanın Değeri = ÖK’ların Değeri + Borçların Değeri = 6,000, ,000,000 = $ 10,000,000

16- Borç HBK Oranını Nasıl Etkiler? Borç/ÖK oranı artarsa, HBK oranı artar, ama bu da firmanın değerinin yükseltmeye yetmez.  Hissedarlar şirketin borçlanarak oluşturduğu yüksek HBK oranını kendileri borçlanarak da yapabilirler.

16- ÖK geliri= Faaliyet Geliri= $ $500,000 Borç $500,000 ÖK ÖK geliri= $ Borç Faizi = $50000 Firma Değeri Beklenen Gelir Borçlanma, Getiri Oranı ve Risk

16-  Borçlanma ile sağlanan finansman faaliyet riskini etkilemez.  Dolayısıyla, yeniden yapılanma (borç oranının artırılması) hisse başına düşen faaliyet riskini artırır.  Borçlanma ile sağlanan finansman finansal riski etkiler.

16- Borç ve Sermaye Maliyeti Tekrar düzenleyerek, şu şekilde de yazabiliriz.

16- Borç HBK Oranını Nasıl Etkiler? %100 Özkaynak - 0% Borç%50 Özkaynak - 50% Borç ÖK$1,000,000ÖK$500,000 Borç0 $500,000 HS Sayısı100,000HS Sayısı50,000 HS Fiyatı$10HS Fiyatı$10 Faaliyet Karı$125,000Faaliyet Karı$125,000 Faiz Ödemesi0 $50,000 HBK$1.25HBK$1.50 ÖK Getiri Oranı%12.5ÖK Getiri Oranı%15

16- Borçlanma, Getiri Oranı ve Risk  Yeniden yapılanma firmanın değerini ve faaliyet karını değiştirmediği için faaliyet riskini etkilemez.  Ama borç/özkaynak oranı artarsa, hisse senedi başına faaliyet risk artacaktır.  Bu yüzden de, hisse başı getiri oranı yüksek bağli olarak artmıştır.

16- MM’inin 2. Önergesi Borç finansal riski artırdığı için yatırımcıların daha yüksek özkaynak getiri oranı talep etmesine sebep olur. Borç/ÖK r borç r varlıklar r özkaynaklar

16- Borç ve Kurumlar Vergisi Borçla finansmanın avantajı: firmaların ödediği faiz masrafları vergi tasarrufu sağlar. Faiz Ödemelerinin Vergi Tasarrufu: Yıllık Vergi Tasarrufu = V k * r borç * B V k : Kurumsal vergi oranı r borç : Borç maliyeti B : Borçların piyasa değeri

16- Vergi Tasarrufunun Bugünkü Değeri Eğer vergi tasarrufu aynı oranda sonsuza kadar devam ederse:

16- Vergi Tasarrufu ve Özkaynaklar Borçla finansman vergi tasarrufundan dolayı şirket değerini ve özkaynakları artırır. Kaldıraçlı (Borçlu) Firmanın Değeri = Tamamen Özkaynak Finansmanlı Firmanın değeri + BD (Vergi Tasarrufu)

16- Finansal Sıkıntı Maliyeti Aşırı borçlanma finansal sıkıntı (iflas) riskini artırır. Bu da firmanın değerini etkiler. Kaldıraçlı (Borçlu) Firmanın Değeri = Tamamen Özkaynak Finansmanlı Firmanın değeri + BD (Vergi Tasarrufu) - BD(Finansal Sıkıntı Malieti)

16- Finansal Sıkıntı Maliyeti Borç/ÖK

16- Finansman Hiyerarşisi Teorisi  Firmalar iç finansmana öncelik verirler, çünki iç fonlar, hisse senedi değerini düşürebilecek hiçbir ters işaret gönderilmeden sağlanır.  Eğer dış finansma gerekliyse firma önce borçlanır, hisse senedi son çare olarak kullanılır.  Finansman hiyerarşisi önemlidir. Yatırıcımların borç ihracını kötü haber gibi yorumlama ihtimali düşüktür.