Finansal İktisat: Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
Finansal İktisat Prof. Dr. Hasan Şahin
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Hisse Senedi Değerlemesi
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finans Sistemine Genel Bakış
PİYASA ANALİZİ Doç. Dr. Ömer Özçiçek.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Hisse Senedi opsiyonlarına ilişkin temel bilgiler
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
Makro İktisat İktisadi Analiz
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
RİSK VE YÖNETİMİ.
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Klasik ve Keynesçi İktisat
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Faiz Oranlarının Davranışı
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Etkin Piyasalar Hipotezi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Uluslararası faktör hareketleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
Tahviller ve Değerlemesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMA GURUBU İMKB’YE İLİŞKİN SEKTÖR BİLGİLERİ HAZIRLAYAN MURAT BOLAT YMKP Müdürü.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Para Politikası Etki Kanalları
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
Finans Sistemine Genel Bakış
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
BLACK-SCHOLES OPSİYON FİYATLAMA MODELİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Finans Sistemine Genel Bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Örneklerle Finansal Analiz
Performans & Finansal Sonuçlar – Çeyrek Hacim ve Büyüklükler
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

Finansal İktisat: Giriş

Finansal İktisat Finansal iktisat iktisadın bir alt dalıdır. Belirsizlik altında iktisadi kaynakların hem uzamsal hem de zaman içinde dağılımı ve yayılımı ile ilgilenir. Finansal iktisat daha çok parasal aktiviteler üzerine yoğunlaşmaktadır.

Finansal iktisat Finansal iktisat alanındaki sorular genellikle zaman, belirsizlik, opsiyon ve bilgi terimlerini içerir. Zaman: Bugünkü para gelecekte elde edilecek para için ticarete konu olur. Belirsizlik (veya risk): Geleceğe transfer edilecek para miktarı belirsizdir. Opsiyon : bir işlemdeki taraflardan birisi kararını daha sonra verebilir. Bu karar transfer edilecek para miktarını etkiler. Bilgi : Geleceğe ilişkin bilgi gelecekteki parasal değerle ilgili belirsizliği azaltabilir yada ortadan kaldırabilir.

Finansal iktisat ilgilendiği konular Finansal iktisat temel olarak hisse senetleri piyasası gibi finansal piyasaların işleyişi, şirketlerin finansmanı ve aşağıdaki konularla ilgilenir: Bütçeleme, tasarruf, yatırım, borç verme, borç alma, varlık yönetimi, çeşitlendirme, riskten kaçınma Gelecek asla kesin biçimde belirli olmadığından finansal iktisadın temel ilgisi belirsizliğin kaynak dağılımı üzerine etkisidir.

Finansal iktisat cevaplamaya çalıştığı sorular Finansal iktisatçı aşağıdaki tipten soruları cevaplamaya çalışır: Finansal varlıkların (hisse senetleri, bonolar, döviz kurları, değerli mallar) fiyatları nasıl belirlenir? Farklı finansman seçeneklerinin(hisse senedi çıkarmak veya borçlanmak) şirketlerin değerleri üzerindeki etkisi nedir? Yatırımcılar amaçlarına ulaşmak için oluşturacakları portföyde hangi varlıklara yer vermelidir?

Varsayımlar Finansal iktisat bir çok varsayım üzerine kuruludur. En temeli finansal karar vericileri rasyonel olmasıdır. Yakın zamandaki deneysel iktisat alanındaki çalışmalar bu varsayımın ampirik olarak gözlemlenmediğini göstermektedir. Ek olarak Davranışsal Finans alanında iktisadi ajanların rasyonel olmadığı üzerine teorik çalışmalar yapmaktadır.

Varsayımlar Diğer önemli bir varsayım: Piyasa fiyatları rassal yürüyüşe sahiptir veya varlık getirileri normal dağılıma sahiptir. Ampirik sonuçlar bu varsayımın geçerli olmayabileceğini göstermektedir.