Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
AVRUPA BİRLİĞİ VE KOPENHAG KRİTERLERİ SEDEF KASANOĞLU.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı ?
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
AB GENİŞLEME POLİTİKASI VE TÜRKİYE İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE ORTAKLIKTAN ADAYLIĞA. İLİŞKİLERİN BAŞLAMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI – ROMA ANT. İMZALANMASI –
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın

Kopenhag Kriterleri Nasıl Ortaya Çıkmıştır? 22 Haziran 1993 tarihinde yapılan Kopenhag Zirvesi'nde, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği'nin genişlemesinin Merkezi Doğu Avrupa Ülkelerini kapsayacağını kabul etmiş ve aynı zamanda adaylık için başvuruda bulunan ülkelerin “tam üyeliğe kabul edilmeden önce” karşılaması gereken kriterleri de belirtmiştir.

Siyasi Kriterler ;

AB'ye girmeye aday ülkeler; İstikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması, Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü, İnsan haklarına saygı, Azınlıkların korunması gibi dört ana kriter açısından değerlendirilmeye alınmaktadırlar.

Genel Olarak ; Ülkenin çok partili bir demokratik sistemle yönetiliyor olması, Hukukun üstünlüğüne saygı, İdam cezasının olmaması, Azınlıklara ilişkin herhangi bir ayrımcılığın bulunmaması, Irk ayrımcılığının olmaması, Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın yasaklanmış olması dikkate alınmaktadır.

Ekonomik Kriterler ;

Kopenhag Zirve sonuçlarına göre, ekonomi alanında işlevsel bir piyasa ekonomisinin varlığı kadar, AB içindeki piyasa güçleri ve rekabet baskısı ile baş edebilme kapasitesi de aranmaktadır.

Etkin bir piyasa ekonomisi için; Arz - talep dengesinin piyasa güçleri tarafından bağımsız bir şekilde kurulmuş olması, Ticaret kadar fiyatların da liberal olması, piyasaya giriş (yeni firma açılması) ve çıkış (iflaslar) için engellerin bulunmaması, Fiyat istikrarını içeren bir ekonomik istikrara ulaşılmış olması, Ekonomik politikaların gerekleri hakkında geniş bir fikir birliğinin olması gerekmektedir.

AB içinde rekabet edebilme kapasitesinin sağlanması için; Öngörülebilir ve istikrarlı bir ortamda karar alabilen ekonomik kurumların makro ekonomik istikrarının olması, Alt yapı, eğitim ve araştırmayı içeren yeterli miktarda fiziki ve beşeri sermayenin olması, Firmaların teknolojiye uyum sağlama kapasitesinin bulunması gerekmektedir.

Topluluk Müktesebatına Uyum kriterleri;

AB'nin siyasi birlik ile ekonomik ve parasal birlik hedeflerini kabul etmek; Ortak dış politika ve güvenlik politikası, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, İstikrar ve Büyüme Paktına katılım, Merkez Bankası’nın kamu sektörü açıklarını finanse etmesinin yasaklanması gibi konularda üye ülkelerin aldıkları kararlara katılmak gerekmektedir.

AB'nin aldığı kararlara ve uyguladığı yasalara uyum sağlamak; Gümrük Birliği, malların serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı gibi ortaklık anlaşmalarında belirtilen şartlara uyum sağlaması,

Tek pazara geçişi gerektiren Topluluk müktesebatına uyum sağlanması, Topluluğun tarım, iletişim ve bilgi teknolojileri, çevre, ulaşım, enerji, taşımacılık, tüketici hakları, adalet ve içişleri, işgücü ve sosyal haklar vb. alanlardaki her türlü düzenlemesine uyum sağlanması.

NOT ; 1999 yılında AB üyeleri tarafından aday olarak kabul edilen Türkiye, 2005 yılında Kopenhag Kriterleri kapsamında yapılan değerlendirmelerden sıyrılarak tam üyelik müzakerelerine başlamıştır.

TEŞEKKÜRLER…