GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
Advertisements

DOSTLAR BENİ HATIRLASIN
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
HAYATI ESERLERİNDEN SEÇMELER FOTOĞRAFLARI
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Öykü ( Hikaye ).
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
Yurdumuzun Tanımış Müzikçileri
Türk Halk Müziği.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
KİTAPLIKTA NELER VAR ? Şeyma KURPLİKAYA. Ders kitaplarımızın dışında, bilgiye ulaşmak için çeşitli kitaplar vardır. Ansiklopediler, dergiler, şiir kitapları,
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Kopuz Enstrümanı.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
HALK ŞAİRLERİ.
Hazırlayanın: Adı:Tuğçe Soyadı:KRANDA Sınıfı:6/A Numarası:31
Aşık Erzurumlu Emrah (Erzurum)?-(Nİksar) yy Aşık Edebiyatı.
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU.
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
DEDE KORKUT HİKAYELERİ.
MUM IŞIĞINDA ŞARKILAR. Projenin içeriği: Türk sanat müziğinin klasikleşmiş ama yeni nesil tarafından da hala beğeni ile dinlenen eserleri, günümüz Türk.
‘KUĞULAR’ masalını dinleyiniz. Empati kurunuz. Masal kahramanlarının yerine kendinizi koyunuz. Hangi duygular içerisinde olduğunuzu belirtiniz.
HAZIRLAYAN:KÜBRA MEDİK 10\C 416
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
SILA ŞULE TAŞDEMİR NAZİK HAZAL KILIÇ SEVGİ AKBAŞ 7-B.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
Aşık Veysel Şatıroğlu. Ben giderim adım kalır Dostlar beni hatırlasın Düğün olur bayram gelir Dostlar beni hatırlasın Can bedenden ayrılacak Tütmez baca,
Ahmet Kutsi Tecer.
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü'nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte.
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
10.SINIF KONU:AŞIK VEYSEL HAZIRLAYAN:Enes İnal
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
KARACAOĞLAN.
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
GARİP ŞİİR. Garip Hareketi’nin etkisinin sürdüğü yıllarda şiiri onlar kadar bayağılaştırmak istemeyen, her biri kendine özgü şiir tarzını oluşturmuş aşağıdaki.
NEŞET ERTAŞ Kırşehir'de 1938'de doğan Neşet Ertaş, Çiçekdağı'ndan Türkiye 'ye açılan bir halk ozanıdır. Babası kendisi gibi bir saz üstadı olan Muharrem.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Aşık Veysel ( ).
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
 Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Aşık Veysel Şatıroğlu.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
AD: TUĞÇE AD:ALPCAN SOYAD: ÖÇAL SOYAD: AKAYDIN 10/B.
Eser : Aşık Nihani Derleyen : Muzaffer Sarısözen Yöre : Erzinzan-Çadırkaya Kaynak : “BARDIZLI AŞIK NİHANİ DİVANI” Türkünün Hikayesi : Erzincan’ın eski.
AŞIK VEYSEL İ N HAYATI. Aşık Veysel, hayatini anlattı ğ ı bir şiirinde "Ücyüz-onda gelmiş idim cihana" diyor. Yıl 1894 oluyor hesapça. Sivas'a ba ğ lı.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ? Bu soruya yüzyıllar boyu cevap aradık.

ÜNİTE SORULARI Sözlü edebiyat ürünleri müzikle birleşir mi? Sözlü edebiyat ürünleri nasıl aktarılır? Anonim ürünlerden başka neler var?

İÇERİK SORULARI Halk şairi ne demektir? Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel’in eserleri nelerdir? Günümüzde de halk şairi var mıdır?

Eserlerini saz (eskiden kopuz ) eşliğinde söylerler. HALK ŞAİRİ NE DEMEKTİR? Halk şairi yüzyıllar öncesinden beri varlığını sürdüren, eskiden ozan-kam-bahşı-şaman dediğimiz sanatçılarımızdır. Eserlerini saz (eskiden kopuz ) eşliğinde söylerler.

AŞIK VEYSEL KİMDİR ? Sivas – Şarkışla – Sivrialan köyünde doğmuştur.Çocukken gözlerini kaybeder. Saz çalmaya heveslenir. 1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer tarafından keşfedilir.Anadolu’da konserler verir, radyo programları yapar, konservatuarda dersler verir. 1965’te TBMM , 500 lira aylık bağlar.

EDEBİ ŞAHSİYETİ Aşık Veysel; Anadolu, toprak sevgisi, köy sorunları ve acılı hayatını işler. Halk şairi geleneğini devam ettirir. Anadolu’yu köy köy , kahve kahve gezer. İki şeye çok üzülür : Askere gidememek. Atatürk’e yazdığı destanı okuyamamak.

DOST DOST DİYE DİYE NİCESİNE SARILDIM

DOSTLAR BENİ HATIRLASIN ESERLERİ DOSTLAR BENİ HATIRLASIN SAZIMDAN SESLER DEYİŞLER

BENİM SADIK YARİM KARA TOPRAKTIR

GÜNÜMÜZDE DE HALK ŞAİRİ VAR MIDIR ? Günümüzde de halk şiiri aynı özellikleriyle devam etmektedir. Aşıklar köy köy Anadolu’yu gezerler. Radyo,televizyon,CD araçlarını kullanırlar MAHSUNİ ŞERİF,NEŞAT ERTAŞ….

UZUN İNCE BİR YOLDAYIM

21.YÜZYIL BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ YARATICILIK ENTELEKTÜEL MERAK MEDYA OKUR-YAZARLIĞI SOSYAL SORUMLULUK KİŞİLERARASI İŞBİRLİĞİ

İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

BUCA ANADOLU LİSESİ OZANLAR