Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU 1894-1973.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU 1894-1973."— Sunum transkripti:

1 AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU

2 YAŞAMI Türk halk ozanı, Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas’ın Sarkışla köyünde dünya’ya geldi.Annesi Gülizar babası «Karaca» lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi.Veysel’in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.

3 SAZI Babasının, Aşık Veysel’e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.

4 AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Entitülerinde saz hocalığı yaptı yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970’li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Aşık Veysel’in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı.Sarkışla’da her yıl adına şenlikler yapılır.

5 ESERLERİ HAKKINDA Eserlerinde Türkçe’si yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk, şiirlerinde iç içeydi. Doğa toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti.

6 ESERLERİ Anlatamam Derdimi Beni Hor Görme Dost Yolunda
Dostlar Beni Hatırlasın Gel Ey Aşık Güzelliğin On Para Etmez Kahpe Felek Kara Toprak Uzun İnce Bir Yoldayım

7 SÖZLERİ Derdim yüreğimde,Eller ne bilsin.
Seni dinlemeyen kulağın,diline de güvenme. Tüm dünya insanlarının içinde, sana tanıdığım ayrıcalıktır. Her ferdin hakkı var, bizimdir vatan. Babamız, dedemiz döktüler al kan.

8 DOSTLAR BENİ HATIRLASIN
Can kafeste durmaz uçar Dünya bir han, Konan göçer Ay dolanır yıllar geçer Dostlar beni hatırlasın.


"AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU 1894-1973." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları