Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin Endüstrisi Programı Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü Çamcı Yolu Üzeri Edremit 373 57 50 edremitmyo@yahoo.com
ZEYTİNDE HASAT İki önemli unsur vardır. Hasadın şekli Hasadın zamanı
Elle Hasat
Tarak ile Hasat Sırık ile Hasat Makine ile Hasat
SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ BAKIM MASRAFLARI (Dizdaroğlu ve ark., 2003)
YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİ BAKIM MASRAFLARI (Dizdaroğlu ve ark., 2003)
Yerden Toplama
Doğrudan Ağaç Üzerinden Toplama
Sırıkla Silkerek Toplama
BU GELENEKSEL HASAD YÖNTEMLERİNDE Meyvedeki Zararlanma Vejetatif Organlardaki Zararlanma İşgücü Teminindeki Zorluklar Ve Maliyet GİBİ OLUMSUZLUKLAR OLMAKTADIR.
Bu durum dikkate alınarak geleneksel hasad yöntemlerine alternatif olarak mekanik hasad yöntemleri geliştirilmiştir.
DAL SARSICI VE SÜRGÜN SIYIRICI
TRAKTÖRE TAKILIR TİPTE SARSICI
TRAKTÖRE TAKILIR TİPTE SARSICI
TRAKTÖRE TAKILIR TİPTE TAM TECHİZATLI SARSICI
TRAKTÖRE TAKILIR TİPTE TAM TECHİZATLI SARSICI
TRAKTÖRE TAKILIR TİPTE TAM TECHİZATLI SARSICI
MEKANİK HASADIN UYGULANMASINDAKİ KRİTERLER Plantasyon yapısı Taç hacmi Taç yoğunluğu Ağaç formunun adaptasyonu Tane karakteristikleri Olgunlaşma periyodu
Hasat zamanı Zeytinde erken hasat
Ağaca daha uzun dinlenme zamanı Bordo bulamacı Kalite unsuru Daha az maliyet Ağaca daha uzun dinlenme zamanı Bordo bulamacı İlk donlara yakalanmadan toplama Gelecek yıl daha çok verim
Taşıma Sofralıklar 20 kg’lık kasa Yağlıklar 25 kg’lık kasa ile
Zeytinde kalite
Toprak yapısı
Rüzgar
İklim
Sıcaklık
Gübreleme Toprak tahlili yapılmadan gübreleme yapılmamalıdır.
Budama Her yıl düzenli bir şekilde eski dalları, kurumuş dalları, kanserli dalları hafif bir şekilde budama yapmalıyız. Dikkat edilmesi gereken önemli husus Ne kadar çok yaprak o kadar çok meyve Dalı gölgede yaprağı güneşte bırak metodu
Bakım
Zeytinyağında kalite Kimyasal analizler Duyusal analizler
Bekleme süresi Gerek fabrikanın bahçesinde, gerek kendi bahçenizde toplam bekleme süresi 6 saati geçmemelidir.
Malaksörde karıştırma Malaksörde karıştırma süresi 45 dk olmalıdır. Ceket sıcaklığı 35, hamur sıcaklığı 28 derece olmalıdır.
Saklama koşulları Havadar, serin bir yerde mümkünse 16 derecede, paslanmaz çelik kaplarda, hava almadan saklanmalıdır.
Dinlediğiniz için teşekkür ediyoruz.