AKIŞ ÖLÇÜMÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanlığı
Advertisements

DEZENFEKSİYON.
(Radio Detection and Ranging)
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
Hazırlayan: Ali ATMACA
MASTARLAR.
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
AKIŞ ÖLÇMELERİ VE GÖRÜNTÜLEME
Gauss Kanunu Gauss kanunu:Tanım
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
NOKTA HIZ ÖLÇÜMLERİ VE TEKNİKLERİ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
BORU ÇAPI HESABI Bölüm V.
Hazırlayan: fatih demir
İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 8.SINIF İLKAY UMUR
SIVILAR Sezen KURŞUN
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
Dalga Kılavuzları ve Uygulama Alanları
BASINÇ Hazırlayan : Metin ÇİÇEKLİ.
SORU.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
MADDE VE ISI ISININ YALITIMI.
DİJİTAL SU TERAZİSİ Projeyi Yapanlar: Ertuğrul MENGİ Fatih EKŞİ
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
Prof. Dr. Günay Erpul TOPRAK SUYU Toprak Bilimi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
3. KRİSTAL AÇILARI 3.1. Kristal Yüzey Açısı ve Açı Sabitliği Yasası
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
SÜPERSONİK NOZUL TASARIMININ TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Boru ve hortumlar.
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
G IRDAP AKıMLARı ILE T AHRIBATSıZ T ESTLER Doç.Dr.Faruk Demir.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
Zeminlerin Geçirimliliği
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
RÖLATİF BASINCIN ÖLÇÜLMESİ
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
Hidrograf Analizi.
DERİNLİK ÖLÇME CİHAZI (ELEKTRİKLİ İSKANDİL)
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİ
Soğutma yöntemleri Sıvılar buharlaşırken çevreden ısı çekerler. Bu olay çevre sıcaklığının düşmesine neden olur. Elimize sürdüğümüz kolonya, yazın sıcaklığında.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Jeotermal Kuyulardan Hızlı Üretim Yapmanın Olumsuz Etkileri
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
ELEKTRİKSEL YÖNTEMLERLE SEVİYE ÖLÇÜMÜ
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
PERMEABİLİTE Bir rezervuar kaya için porozitenin yanısıra permeabilite (geçirimlilik) de son derece önemli bir özelliktir. Darcy formülüne göre K (P1-P2)
Sunum transkripti:

AKIŞ ÖLÇÜMÜ

1. MEKANİK AKIŞ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

Orofis Plaka (Delik Levha) En basit biçimiyle bu plaka, merkezinde belli boyutlarda yuvarlak bir delik açılmış çelik levhadan oluşur. Bu levha normal olarak boru donanımında birbirine eklenecek iki boru flanş yüzeyleri arasına monte edilerek sıkıştırılır. Basınç farkı (diferansiyel basınç), boru donanımında delik levhanın her iki tarafında uygun yerlere yerleştirilmiş basınç muslukları yardımı ile ölçülür.

Avantajları:  Doğal olarak kullanımı kolay  Hareketli parçalar yoktur  Uzun süre güvenilir  Ucuz Dezavantajları:  Karekök ilişkisi  Kısma oranı zayıf  Montajda hassas işlem gerekli  Giderilmesi olanaksız basınç düşüşü

Uygulamada akışkan, daralan geçit içinden geçer, hızı artar ve giriş ile boğaz arasında basınç farkına neden olur. Bu basınç farkı, orifis levhada olduğu gibi kontrol edilir.

Avantajları:  Kullanımı kolay  Basınç düşüşü az  Yüksek katı içeriğine karşı az hassas  Uzun süre güvenilirlik  Hareketli parçası yok Dezavantajları:  Pahalıdır  Kareköklü basınç-hız ilişkisi  Kısma oranı zayıf  Montajda hassas işlem gerekli

Toplam boy önemli miktarda azaltılmıştır Toplam boy önemli miktarda azaltılmıştır. Giriş konisine çan şekli verilmiştir ve çıkış konisi yoktur. Akış lülesi, viskos sıvıları için uygun değildir ama diğer uygulamalar için standart venturi tüplerine oranla çok daha ucuzdur.

Dall Tüpü Dall tüpü, venturi tüpünün bir diğer çeşidi olup, normal venturi tüpüne oranla yüksek bir basınç farkı ama daha düşük bir basınç kaybı verir. Tüm cihaz yaklaşık boru çapının iki katı uzunluğundadır. Dall tüpünün kısaltılmış bir tipi, Dall orifisi ya da Dall bileziği de mevcuttur. Uzunluğu boru çapının sadece 0,3'ü kadardır.

2. ELEKTRONİK AKIŞ ÖLÇÜMÜ Elektromanyetik Akış Ölçümü Elektromanyetik akış ölçümü faraday kanununu esas alır. Elektromanyetik akış ölçer sıvıyı iletken olarak kullanır.

Elektromanyetik akış ölçer seri bağlı iki bobine sahiptir Elektromanyetik akış ölçer seri bağlı iki bobine sahiptir. Bobin enerjilendiği zaman, sıvı etrafında akım etkisi ile bir manyetik alan oluşacaktır. Boru kenarına iki iletken elektrot sıvı akışına ve manyetik alana dik olarak yerleştirilmiştir.

Boru içerisindeki sıvı akışkanın hız değişimi, manyetik alanda etki yaparak, değişimi elektrotlara iletecek, elektrotlarda ölçü aletine sinyal gönderecektir. Ölçü aletinin almış olduğu sinyalle göstermiş olduğu değişim, akış hızının değişimi ile lineer bir değişim gösterecektir.

2.2. Ultrasonik Akış Ölçümü Şekilde görüldüğü gibi borunun bir kenarından ses dalgaları boru içerisine açılı bir şekilde gönderilmekte, yansıtıcıdan bu dalgalar yansıtılarak gönderilme açısına uygun bir toplama açısı ile alıcıda toplanmaktadır.

Boru içerisinden sıvı akışının akmasıyla, vericiden gönderilen ses dalgaları ile alıcının algılaması arasında geçen süre değişmektedir.

Bu değişim direkt sıvı akışı ile ilgilidir Bu değişim direkt sıvı akışı ile ilgilidir. Verici ile alıcı arasındaki değişim süresi akış hızıyla lineer bir değişim göstermektedir.

Bu değişim göstergede akış hızı olarak kalibre edilir. Pahalı olmasına karşılık hassas ve kullanışlı bir cihaz olması, birçok sıvı ile iletken veya iletken olmayan, kullanılabilir olması, akışı çift yönlü iletebilmesi, herhangi bir basınç düşümüne sebep olmaması bir avantajdır. Ultrasonik akış ölçümü gazlarda kullanılamamaktadır.

2.3. Salınan Akış Ölçümü Bu sınıfa giren akış ölçerlerin çalışma prensibi şu gerçeğe dayandırılmıştır: Eğer akış içerisine geometrik yapısı bilinen bir takoz yerleştirilirse, akışkan önceden belirlenebilir bir çeşit salınıma başlayacaktır.

Salınımın derecesi akış hızı ile ilişkilidir Salınımın derecesi akış hızı ile ilişkilidir. Salınımın frekansı akışkanın hızı ile doğru orantılıdır. Bu sınıfa ait iki ana ölçü cihazı, vorteks atlatmalı akış ölçer ve girdap akış ölçerdir.

2.4. Kütle Akış Ölçerler Kütlesel debi ölçümlerinin hacimsel debiye göre bazı avantajları olabilir. Örneğin basınç sıcaklık ve özgül ağırlığın göz önünde bulundurulması zorunlu değildir. En zor ve kaçınılması gereken durum, gaz/sıvı, gaz/katı ya da sıvı/katı gibi iki fazlı karışımların beraberce aynı boruda akmalarıdır.