Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
GENELGELER VE KONGRELER
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI İLK MECLİS( ) ELVAN METİN : PELİN SEÇGİN : GAMZE ÜLKER :
GENCLER! CUMHURİYETİ BİZ KURDUK,
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
Mustafa Kemal ATATÜRK.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
TÜRK İNKILABI Siyasi alandaki inkılaplar Hukuki alanda inkılaplar
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
MEŞRUTİYET DÖNEMİ OSMANLI HUKUKU
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
SALTANATIN KALDIRILMASI
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Çalışma soruları 8. video
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
Sosyal alan sorular.
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Çalışma soruları 3. hafta
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
AİT Ders çalışma soruları.
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
Çalışma soruları 4. ders. Aşağıdakilerden hangisi hukukta laikleşmenin gerekçelerinden değildir? A. Mecelle’nin yetersiz olması B. Dinsel hukukun gayrimüslimlere.
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK İNKILAPLARI.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
5.ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRK İLKELERİ KAZANIM TESTİ
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
Cumhuriyet Bayramınız
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
ADI : Ali Can SOYADI : ATAM SINIFI : 11\G OKULU : İMKB ANADOLU LİSESİ.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
Sunum transkripti:

Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına. İtilaf deletleri Lozan Görüşmelerine TBMM’nin yanında İstanbul Hükümetini de çağırmışlardır. Bu olay aşağıdaki olaylardan hangisini hızlandırmıştır ? Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına. İstanbul Hükümeti ile TBMM’nin arasında gerginliğe. Halifeliğin kaldırılmasına.

Abdülmecit Efendi’nin halife olması. Aşağıdakilerden hangisi saltanatın kaldırılmasının sonuçunda ortaya çıkan bir durum değildir? Abdülmecit Efendi’nin halife olması. 5. Mehmet Vahdettin’in ülkeyi terk etmesi. Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkartılması kanununun kabul edilmesi. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kulması.

Halifeliğin kaldırılması. Osmanoğullarının yurt dışına çıkarılmasıyla. Aşağıdaki hangi inkılap ile siyasi ve dini güç birbirinden ayrılmıştır? Halifeliğin kaldırılması. Osmanoğullarının yurt dışına çıkarılmasıyla. Saltanatın kaldırılmasıyla. Cumhuriyetin ilanıyla.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Mustafa Kemal,aşağıdaki sözlerden hangisiyle devlet rejiminin değiştirilebileceğine ilişkin bir ipucu vermemiştir ? Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. TBMM’nin üzerinde güç ve kuvvet yoktur. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

Genel Kurmay Başkanlığı Temsil Kurulu Başkanlığı Gazi Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanı seçilmeden önceki son görevi aşağıda verilenlerden hangisidir? Başbakanlık TNMM Başkanlığı Genel Kurmay Başkanlığı Temsil Kurulu Başkanlığı

Atatürk cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyetin ilanının sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez? Atatürk cumhurbaşkanı seçildi. Meclis Hükümeti sisteminden kabine sistemine geçildi. Devletin rejiminin adı belirlendi. Milliği egemenliğe ilk adım atıldı.

Yasama Yürütme Yargı Denetleme Cumhuriyetin ilanıyla Hükümet kurmak çok kolaylaşmıştır.Bu durum TBMM’nin öncelikle aşağıdaki yetkilerinden hangisini kuvvetlendirmiştir? Yasama Yürütme Yargı Denetleme

Sevr Antlaşmasının imzalanması. Saltanatın kaldırılması. Cumhuriyetin ilanı ile egemenliğin millete ait olması ilkesi gerçekleştirilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi cumhuriyetin ilanını kolaylaştırılmıştır? Sevr Antlaşmasının imzalanması. Saltanatın kaldırılması. Halifeliğin kaldırılması. Osmanlı padişahının ülkeyi terk etmesi.

Osmanlı Devletinin yıkılmasının temel sebebi olarak aşağıdan hangisi gösterilebilir? Çağın gereklerini yerine getirememesi. Askeri alanda yeterli yenilik yapamaması. İşgallere karşı koyamaması. Devletin ekonomisi bozulmuş olması.

Mustafa Kemal’in halifeliği kaldırmak istemesinin nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz ? Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılmış olması. Halifeliğin rejim aleytarlarına güç vermesi. Halifeliğin laiklikle bağdaşmaması. Halifeliğin inkılapların önünde engel olarak görülmesi.

Şeyh Sait isyanı ile Türkiye’nin iç karışıklığa girmesiaşağıda verilen hangi sorunun aleyhimize çözülmesine yol açmıştır ? Musul Boğazlar Hatay Kapitilasyonlar

TOYGARLI İLKÖĞRETİM OKULU SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ SEYFULLAH AVCI