Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dalga Enerjisi Ve Dalga Enerjisi Dönüştürücü Sistemler
Advertisements

ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.
RÜZGAR ENERJİSİ DİCLE SAMUK.
Sürdürülebilir Enerji
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
SU HALDEN HALE GİRER.
RÜZGAR TÜRBİN TİPLERİ VE RÜZGARDAN ELDE EDİLEBİLECEK ENERJİNİN BELİRLENMESİ Dr. Ali Vardar.
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
RÜZGAR ENERJİSİ ve RÜZGAR TÜRBİNLERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
BORU HATLARINDA DOĞAL GAZIN AKIŞ ENERJİSİNDEN YARARLANILMASININ TEORİK BİR İNCELEMESİ Dr. Kemal BİLEN A THEORETICAL ANALYSIS OF BENEFITING FROM FLOW ENERGY.
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ
Sıradışı Bir Liderlik Okulu
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
RÜZGAR ENERJİSİ.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
RÜZGAR
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
METEOROLOJİ DERSİ METEOROLOJİK RASATLAR VE RASAT PARKI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
Elektrik Enerjisi Üretimi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
1)KARA MELTEMI Güneş battığı anda karadan denize doğru esen kuvvetli bir rüzgardır. Bir tarafta geceleri açık hava da hızla soğuyan kara diğer tarafta.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
RÜZGAR ENERJİSİ.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 10 KASIM 2009
GÜNEŞ PANELLERİNİN OLUŞUMU
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
ASİT YAĞMURLARI.
RÜZGAR ENERJİSİ.
RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ
Temiz enerji kaynakları
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
ISI VE SICAKLIK.
21. YÜZYILIN YEŞİL ENERJİ PROJESİ ALKILINC ALTOHES PROJESİ
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
HAREKETE GEÇİREN GENÇ İNSANLAR
Rüzg â r Enerjisi Santralleri OĞUZHAN SÖNMEZ. Rüzgâr Nedir ve Nasıl Oluşur? Rüzgâr, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 2: RÜZGAR ENERJİLİ GÜÇ SİSTEMLERİ
DENİZEL ENERJİ Deniz kökenli enerji elde etme yöntemlerinin tamamına denizel enerji kaynakları denir. Türleri: Dalga Gel-git Okyanus Akıntı Enerjisi Okyanus.
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
Gelgit Enerjisi Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

►Rüzgar sürekli olarak, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. ►İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı da o kadar fazla olur Öğr.Gör. Ferhat HALAT

►Soğuyarak ağırlaşan hava kütlesi yüksek basıncı, ısınarak yükselen hava basıncı alçak basıncı oluşturur. ►Yüksek basınç alanında ağırlaşan hava, alçak basınç alanında yükselen havanın boşalttığı yere doğru hızla hareket eder. Bu hava hareketi rüzgardır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

►Güneşten dünyaya saatte 100 milyar MW enerji ulaşır. ►Güneşten gelen enerjinin yaklaşık %2’lik kısmı rüzgar enerjisine dönüşür. ►Diğer bir deyişle; rüzgar enerjisi, hız enerjisine dönüşmüş güneş enerjisidir. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Rüzgarın Özellikleri Rüzgar etkileri bakımından üç belirgin özelliği olan bir iklimsel etmendir. ►Rüzgarın Yönü, ►Rüzgarın hızı(şiddeti), ►Rüzgarın frekansı(esiş sıklığı) Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Rüzgar Ölçümleri ►Rüzgar yön ve hız olarak ölçülür. ► Rüzgar yönü rüzgar gülü, hızı ise anemometre ile ölçülür Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Beaufort Ölçeği Öğr.Gör. Ferhat HALAT Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► Rüzgar hız ölçümleri anemometre veya anemograf aletleri ile yapılır. ► Anemometre, rüzgarın bir pervaneyi döndürme hızından yararlanarak hızını gösteren bir alettir. ► Anemometreler, genel olarak havanın sürükleme etkisinden faydalanılarak tasarımlanır. ► Sabit anemometreler 7-160 km/h, el anemometreleri ise 1-40 km/h aralığında rüzgar hızlarını ölçerler. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Sabit Anemometre El Anemometresi Anemograf Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri ► Fosil yakıtlara alternatif ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır, ► Çevre dostu, temiz bir enerji kaynağıdır, ► Rüzgar gücünün verimli bir şekilde elektriğe dönüştürülebilmesi için geliştirilmiş olan teknoloji vardır, ► Rüzgar endüstrisinin ticari boyutu tüm dünyada gelişmektedir Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► Rüzgar santrali projeleri basit ve türbinlerin bakımı kolaydır, ► Rüzgar türbinlerinin geliştirilmesiyle, rüzgardan daha da fazla istifade edilebilmiştir. ► Rüzgar santrali projeleri basit ve türbinlerin bakımı kolaydır, ► Tarımsal işlemleri olumsuz olarak etkilemez, ► Yatırım ve yer değiştirme maliyetleri düşüktür. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Rüzgar Enerjisinin Tarihçesi ► M.Ö. 3000 yıllarında Mısır’da toprak sulamada, ►M.Ö. 250 yıllarında İran’da tahıl öğütmede kullanılmıştır. ►Rüzgar çarkları 11.yy da Ortadoğu'da çok yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

► 17.yy’ da Hollanda’da gemi ve yel değirmenlerinde kullanılmış, ► İlk defa 13.yy’da Haçlı seferleri ile Anadolu’dan Avrupa’ya götürülmüş, ► 17.yy’ da Hollanda’da gemi ve yel değirmenlerinde kullanılmış, ► İlk elektrik üretimi 1890’da Danimarka’ da gerçekleştirilmiştir. ►Modern Rüzgar Türbini 1941 yılında Palmer Smith Putnam tarafından iki kanatlı ve 1250 kW gücünde yapılmıştır. Öğr.Gör. Ferhat HALAT

Öğr.Gör. Ferhat HALAT