Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
Advertisements

ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
MADDENİN HALLERİ.
Madde doğada üç halde bulunmaktadır
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
FEN VE TEKNOLOJİ HAZIRLAYAN: ÖZEL İÇEL İ. Ö. OKULU 4/A SINIFI TURHAN YAROĞLU VE AYDAN ÇAKMAK.
Madde-Cisim-Malzeme-Eşya
MADDENİN DEĞİŞİMİ. Yemek yemek için kullandığımız çatal, bıçak, kaşık; yemek pişirmek için kullandığımız çelik tencere doğada.
Çevremizdeki Canlılar
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
A K M Y İ.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Çevremizdeki Canlılar
Doğal ve Yapay Maddeler
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI.
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BESLENME ALIŞKANLIKLARI. A İ LE BÜYÜKLER İ M NASIL BESLEN İ YORDU? Aile büyüklerimizin beslenme şekilleri; 1-Meyve ve sebzelerini kendileri yetiştirirlerdi,
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
ISI VE SICAKLIK.
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
4. SINIF KİMYA KONULARI.
MADDEYİ TANIYALIM Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Örnek: demir, bakır, taş, toprak, altın vb.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
Maddeyi Tanıyalım.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
Hazırlayan: Bekir Başal_Özs
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Sunum transkripti:

Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler yaparak onları kullanılacak hale getiririz. Doğa olayları da maddeler üzerinde çeşitli değişikliklere yol açar. Nemrut dağı’ndaki heykellerde oluşan yıpranmalar, doğa olaylarının maddeler üzerindeki etkilerine güzel bir örnektir. Bahri YILMAZ Fen ve Teknoloji

Doğal Maddeler Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır. Benzer şekilde süt, yumurta, meyve ve tahıl canlıların doğal ürünleridir. Doğada kendiliğinden oluşan maddeler doğal madde olarak adlandırılır. Bahri YILMAZ Fen ve Teknoloji

İşlenmiş Maddeler Doğal maddelerin bir kısmını, yapısında bir değişik yapmadan kullanabiliriz. Örneğin, su, elma ve kömür gibi maddeleri olduğu gibi tüketiriz. Fakat bazı doğal maddelerin kullanılabilmesi için şekil verme,eritme gibi farklı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bu tür maddeler işlenmiş maddeler olarak adlandırılır. Örneğin, un buğdayın, yün kazak ise hayvanlardan elde edilen yünün işlenmesiyle elde edilir. Bahri YILMAZ Fen ve Teknoloji

Yapay Maddeler Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir. Örneğin, tutkal, köpük, naylon poşetler, beton, cilalı tahta doğal maddelerin yapısının değiştirilmesiyle elde edilir. Bu tür maddelere yapay madde adı verilir. Yapay maddeler doğal veya işlenmiş maddelerin bir araya getirilmesiyle veya başka bir yağıda üretilmesiyle elde edilir. Örneğin, odun talaşı tutkalla karıştırılıp sıkıştırılınca yapay bir madde olan sunta elde edilir. Bahri YILMAZ Fen ve Teknoloji