Yaşanan global krizin bankalar üzerindeki etkileri Basel II’nin ve sermaye modellerinin sorgulanmasına sebep olmakta. Piyasa değeri milyar $ Q2’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası gelişmeler,
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
BASEL II “Sosyo Ekonomik Etkileri”
TÜRK FİNANS SİSTEMİNİN VE REEL SEKTÖRÜN HİZMETİNDE 21 YIL; KATILIM BANKALARI TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ Mayıs 2006.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Deniz’e Hoşgeldiniz.
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
1 BASEL- II ve ŞEFFAF ŞİRKET T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Dr. Cüneyt Sezgin.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Bankacılık sektörü 2012 İlk Yarıyıl Değerlendirmesi.
Dünya Bankacılık Krizi 2008 Bülent Şenver Depremin merkez üssü: Amerika Etli alanı: Tüm Dünya Bankacılık Sektörü.
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
BASEL II Bülent Şenver Duydunuz Mu?
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Hakan Ateş CEO 04 Mayıs Dönemini Belirleyen Faktörler Globalizasyon Çin ve Çevresi ile Doğu Avrupa’nın Entegrasyonu (ucuz ve kaliteli.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finans Sistemine Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Küresel Dalgalanma Karşısında Dünya Bankacılık Sistemi Uğur Gürses 04 Kasım 2008.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
1 AB Finansal Entegrasyonu ve Kriz Oral Erdoğan İstanbul Bilgi Üniversitesi 25 Ocak 2011 İstanbul İktisadi Kalkınma Vakfı ’EKONOMİK VE PARASAL BİRLİK,
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
RİSK VE YÖNETİMİ.
Bölüm 10 Finansal Krizler. Finansal piyasalar ve sistemler Büyük Buhrandan (1920’ler) bu yana en büyük krizini 2007 yılından 2009 yılı ortasına kadar.
Bankacılığın Arka Planı
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
Bölüm 4 Ticari Bankacılık. Bireysel Bankacılık Bankacılık Servisleri: Mevduatlar : Cari hesaplar (faiz, masraf, çek bozdurma süresi?) Mevduat hesapları.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
1. 2  Kamu borç krizi ile mücadele ederken İspanya iki krizle birlikte mücadele ediyor. Bunlardan ilki kamu borç finansmanı diğeri ise emlak piyasasında.
Risk Merkezi Aralık 2014.
Dikey yüzdeler analizi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
Tahviller ve Değerlemesi
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
Case 6 – Peralta National Bank
Bankacılık Sistemi.
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL SEKTÖRDE BANKALAR
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
Finans Sistemine Genel Bakış
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Sunum transkripti:

Global Krizin Sermaye Yönetimi Üzerine Düşündürdükleri Oya Güvercinci 4 Kasım 2008

Subprime mortgage kredilerin sebep olduğu kayıplar 685 milyar $’a ulaştı.

Yaşanan global krizin bankalar üzerindeki etkileri Basel II’nin ve sermaye modellerinin sorgulanmasına sebep olmakta. Piyasa değeri milyar $ Q2’07 20.10.2008 Kaynak: Bloomberg, 20.10.2008

Tartışılan konular, cevap aranan sorular sermaye yönetiminde gelişim sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Basel II krizi önleyebilir miydi? Ekonomik sermaye modelleri niye işe yaramadı? Risk ölçümünde VaR metodolojisi terk edilmeli mi?

Fonlama /Risk Paylaşımı Klasik bankacılık modelleri..... Fonlama /Risk Paylaşımı Konut Kredileri Banka Mevduat Sendikasyon Sermaye Benzeri Kredi Kurumsal Krediler Sermaye

.... gelişen sekuritizasyon piyasaları nedeniyle farklılaştı. İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Risk Paylaşımı Konut Kredileri Y A T I R M C Senior Tranche Mezzanine Tranche Junior Tranche MBS Collateralized Debt Obligations Kurumsal Borç Y A T I R M C Senior Tranche Mezzanine Tranche Junior Tranche CDO

Çok daha karmaşıklaştı...... MBS Mezzanine Tranche CDO Y A T I R M C Kurumsal Borç CDO Mezzanine Tranche

Ve yüksek borçluluk (leverage) yarattı. MBS Senior Tranche Junior Tranche H e d g F u n B A N K L R S I V CDO Senior Tranche Junior Tranche

Ne oldu? Subprime mortgage kredilerde zarar oluşmaya başladı. MBS ve CDO’larda da zarar gerçekleşmeye başladı. Panik satışlar nedeniyle anlamlı fiyat belirlenemez oldu . AAA tranche’lar bile, içindeki ürünün ne olduğuna bakılmadan değer kaybetti. Bankaların türev portföyleri tam olarak bilinemediğinden taşıdığı riskler de tam olarak algılanamadı, güven kayboldu, likidite dondu. Küçük bir finansal sektördeki problem global bir krize dönüştü.

Basel II krizi önleyebilir miydi? Bankaların Tier 1 sermaye rasyoları krizin etkilerini pek yansıtmıyor. Basel II Avrupa Birliği’nde 2007 yılında standart metot ile başladı. 2008’de ileri yöntemlere geçildi. Amerika’da 2009 ortasında Basel II ileri yöntemlerle uygulamaya başlanması bekleniyor.

Krizin ana sebebi olan türev ürünler Basel I uygulamasında risklerini yansıtacak kadar sermaye gerektirmiyorlar. SIV’ler sayesinde yüksek riskli aktifler bilançodan çıkartılabiliyor.Ancak gerçekte risk transfer edilmiyor. Likidite sıkıntısı oluştuğu anda bu aktifler tekrar bilançoya alınmak durumunda. SIV’lere sağlanan likidite, 364 gün ve daha kısa süreli olmak kaydıyla, sermaye gerektirmiyor. Rating şirketleri tarafından “yatırım yapılabilir” olarak rate edilen CDO’lar bu ratingleri nedeniyle daha az sermaye gerektiriyorlar. Likidite riskinin yönetimine ilişkin bir uygulama yok. Yatırım Bankaları herhangi bir düzenlemeye tabii değiller.

Basel Komite yapacağı yeni düzenlemeler konusunda Nisan 2008’de açıklama yaptı. Yapılandırılmış kredi ürünleri (CDO, vb.) için sermaye ihtiyacı yükseltilecek. SIV’lere sağlanan likidite için sermaye gereği getirilecek. Trading book’daki kredi türevleri için sermaye ihtiyacı arttırılacak. Stres testlerinin uygulanması ve bilanço dışı risklerin yönetilmesi uygulamaları güçlendirilecek Etkin likidite yönetiminin prensipleri belirlenecek.(Eylül 2008’de yayınlandı.)

Tüm bankacılık krizlerinde olduğu gibi, likidite riskinin yönetilememesi ile karşı karşıya kalındı. Ancak likiditenin sorun olabileceğine hiç ihtimal verilmedi. Vadesi gelen fonların yenilenemeyeceği öngörülmedi Türev ürünler pazarının 1 hafta içinde tamamen yok olacağı tahmin edilemedi. Likidite riskinin yönetilmesine ilişkin çerçeve mevcut değildi. Stress testleri ve likidite sağlama planları mevcut değildi.

Ekonomik sermaye, belirli bir güven aralığında, bankanın risklerini karşılamaya yetecek sermaye tutarıdır. Beklenen zarar % x zarar seviyesi OLASILIK karşılık ekonomik sermaye ZARAR Ekonomik Sermaye – Rating İlişkisi % 99.93 A % 99.97 AA % 99.99 AAA 1400 yılda bir 3000 yılda bir 10.000 yılda bir

Ekonomik sermaye modellerinin kısıtları algılanamadı. VaR normal zamanlar için. Sadece bir rakam, nasıl kullanıldığı önemli Extrem koşullar için stres testleri /senaryo analizleri Risklerin tamamı için sermaye tutmak mümkün değil Modellerin doğrulanması önemli Korelasyonlarını içeren modellere ihtiyaç var Parametrelerin ileri dönük olarak belirlenmesi lazım Likiditenin modellenmesi gerekli

Türkiye’de Karmaşık ürünler yok Subprime konut kredileri yok Sendikasyon yenilemelerinde daha yüksek faiz Temerrüt oranlarında artış beklentileri Konsantrasyon takibi Muhabir banka risklerinin takibi Anahtar risk göstergeleri (CDS spread’leri, kur, getiri eğrisi,mevduat ve repo fiyatları Senaryo analizleri (önemli riskler ve likiditeye etkileri) Sermaye ihtiyacına yönelik senaryolar