Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanlığı
Advertisements

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
SENSÖRLER KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
Sensörler Transduserler
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Op-amp’ların kullanım alanları: SES filitreleri
Devre Elemanları Nelerdir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
BASINÇ SENSÖRLERİ.
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
Hazırlayan: fatih demir
HABERLEŞMENİN TEMELLERİ
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
ENDÜKTANS ÖLÇME.
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
IŞIK ve SES Bir Ses Oyunu: Yankı Mustafa ÇELİK.
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
FREKANS ÖLÇME.
SES.
SES Ses Dalgaları.
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
IŞIK VE SES.
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
ULTRASON.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
İçindekiler Hoparlör Ses kartı Mikrofon Kulaklık
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
İsmail ASLAN Abdullatif ÇAVDAR Recep ÇAĞIN
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
Sensörler.
T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK – ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANTENLER VE MİKRODALGA TEKNİĞİ DERSİ Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç.
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
BME 251 DÖNÜŞTÜRÜCÜLER.
MİKROFON SAİDE TOSYALI
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
DERİNLİK ÖLÇME CİHAZI (ELEKTRİKLİ İSKANDİL)
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTRİKSEL YÖNTEMLERLE SEVİYE ÖLÇÜMÜ
AKUSTİK KAMERA Copyright © PRESMETAL Tüm hakları saklıdır.
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
Sesten teknolojide yararlanılabilir. 1. Tıpta 2. İletişim alanında 3. Sanayide 4. Uzay teknolojisinde Uzaklık ölçen cihaz engele ses dalgası gönderir.
Sensörler Asli Ergün. MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER Bir tel bobin haline getirilip içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde manyetik.
Sunum transkripti:

Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik sensörler genellikle robotlarda engellerden kaçmak, navigasyon ve bulunan yerin haritasını çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır.Bu türden çalışmaları ilk olarak,Polaroid firması ultrasonik sensörü kullanarak ve bunu bir aletin içine koyup kamera uzaklığını anlayan sistem geliştirmiştir.

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik ses dalgaları 20.000 Hz ile 500.000 Hz arasında frekanslara sahip ses dalgalarıdır. Bizim duyabildiğimiz 300 Hz-14.000 Hz bandının üzerindedirler. Ultrasonik sensörler ultrasonik ses dalgaları yayan ve bunların engellere çarpıp geri dönmesine kadar geçen süreyi hesaplayarak aradaki uzaklığı belirleyebilen sensörlerdir. Bu sensörlerde bu kadar yüksek frekanslarda ses dalgalarının yayılmasının nedeni ; bu frekanslardaki dalgaların düzgün doğrusal şekilde ilerlemeleri , enerjilerinin yüksek olması ve sert yüzeylerden kolayca yansımasıdır.

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik sensörlerin algılama menzili uygun koşullarda 30 metreye varabilir. Ultrasonik sensörlerde iki adet transducer bulunur. Bunlardan biri ultrasonik hoparlör diğeri de ultrasonik mikrofondur. Elektronik devre ile ultrasonik speaker'dan ses dalgasının yayılma anı ile bu ses dalgasının engele çarpıp yansıyarak ultrasonik mikrofon tarafından algılanması arasındaki zaman ölçülür ve bu zamanın ikiye bölünüp ses hızı ile çarpılması sonucunda da engel ile ultrasonik sensör arasındaki mesafe hesaplanır. Robotlarda genellikle 40 kHz'lik ultrasonik sensörler kullanılmaktadır.

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Ultrasonik uzaklık sensörleri fiziksel olarak iki çeşitte piyasada bulunmaktadır. Buna rağmen temel işlevleri aynıdır. Hitechnic sensör tipi Polaroid sensör tipi

Ses Sensörleri (Ultrasonik) IR Sensörleri genellikle uzaklık ölçümünde kullanılır. Kızıl ötesi ışık yollayan sensör cisimden yansıyan ışığın durumuna göre uzaklığı belirler.

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Yaklaşım Uygulaması

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Boyutlandırma

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Seviye Ölçümü

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Rulo çapı ölçümü

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Sınıflandırma/Seçme

Ses Sensörleri (Ultrasonik) Bağlantı Kopukluğu

Mikrofon Konuştuğumuzda havayı titreştirerek hava da bir basınç değişikliği oluşturuyoruz. Duyma işleminde ise bu basınç değişikliğini kulaklarımızdaki zar ile algılıyoruz. Mikrofonlar da tıpkı kulaklarımız gibi havadaki basınç değişikliğinin yarattığı etkiden yararlanarak sesi algılıyor ve elektrik sinyaline çeviriyor. Sesi elektrik sinyallerine çeviren cihazlara “mikrofon” denir.

Mikrofon Dinamik (bobinli - manyetik) mikrofonlar Bütün mikrofonların yapısı, ses dalgalarının bir diyaframı titreştirmesi esasına dayanmaktadır. Her sesin belirli bir şiddeti vardır. Bu ses şiddetinin havada yarattığı basınç ses şiddeti ile doğru orantılıdır. Gelen hava basıncının büyüklük ve küçüklüğüne göre ileri geri titreşen diyaframın bu titreşimini, elektrik enerjisine çevirmek için değişik yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemlere göre de mikrofonlara isim verilmektedir. Dinamik (bobinli - manyetik) mikrofonlar Kapasitif (kondansatör) mikrofonlar Şeritli (bantlı) mikrofonlar Kristal (Piezoelektrik kristalli) mikrofonlar Karbon tozlu mikrofonlar Elektret mikrofonlar

Dinamik (Bobinli - Manyetik) Mikrofonlar Dinamik mikrofonlar ses dalgaları ile hareket eden diyaframa bağlı bobinin sabit bir mıknatıs içinde hareket etmesinden dolayı bobin uçlarında oluşan gerilim değişimine bağlı olarak çalışır.

Kapasitif (Kondansatör) Mikrofonlar Kapasitif mikrofonlar statik elektriklenme esasına göre çalışan mikrofonlardır. Kapasitif mikrofonların diyaframı gelen ses dalgalarıyla titreşir ve bu titreşim mikrofonun kapasitesinin değişimine neden olur. Kapasitedeki bu değişim sesin özelliğine uygun olarak mikrofonun çıkışında elektrik sinyallerini oluşturur.