Özür mü dediniz?. YIL 1973 Şubat’ı Erzurum doğumlu 78 yaşındaki Gourgen Mıgırdıç Yanıkyan cinayetten 6 ay önce Başkonsolos Mehmet Baydar’ı makamında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

İŞTE ADALET VE DOĞRULUK
Bir Bakan Ve İki Çocuk.
BAŞKANLIĞI CAMii GÖREVLİLERİ ÇALIŞTAYI
SESLİDİR with the hope you to feel the pain before that you have not realized until the teror had reached to you. Terör size ulaşmadan anlayamadığınız.
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
TEMSİL HEYETİNİN DIŞ ÜLKELERLE OLAN İLİŞKİLERİ
“Batılılar Afrika’ya geldiklerinde onların elinde İncil , bizim topraklarımız vardı. Bizden gözlerimizi kapatıp, dua etmemizi istediler.Gözlerimizi açtığımızda.
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
GENELGELER VE KONGRELER
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
EWAN 22 YAŞINA O YIL BASMIŞTI, KENDİNDEN EMİN, ZEKİ VE ÇEKİCİ BİR GENÇ ADAM OLMANIN GURURUNU TAŞIYORDU. EWAN 22 YAŞINA O YIL BASMIŞTI, KENDİNDEN EMİN,
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
DOĞU CEPHESİ.
CEMİYETLER MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER MİLLİ CEMİYETLER
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
SEVGİ Kazanım: Sevginin insan hayatındaki önemini belirtir.
‘’YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ 20 ARALIK 2013 Halit ERTUĞRUL.
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
İKİ RESİM ARASINDAKİ 6 FARKI ve 1 ORTAK TARAFI BULUNUZ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
ZAMAN MAKİNES İ ZAMAN YOLCULUĞU.
BİR ÖYKÜ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
Biraz Sonra Göreceğiniz Resimler 10 Kasım saat 09:05’te çekilmiştir…
KONTROL İZLEYİCİDE Her şeye rağmen muhakkak bir Nur’a doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
KRAL VE HALKI. Yıllar yıllar önce çok güzel bir ormanda kral ve halkı yaşarmış.
DERS :ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME KONU :KARIN OLUŞUMU
DOKUZ AY SONRA. Ahmet ve Mehmet birlikte kayak yapmak için kuzeydeki bir tatil beldesine gitmeye karar verdiler. Mehmet’in kamyonetine gerekli eşyaları.
Face Book Erdal Sarızeybek TÜRKİYE’DE TERÖRÜN SON HAMLESİ.
1937. Tarsus. Topçu Alayı tatbikat için dağılmıştı. Çadırlar henüz kurulmuştu ki, şiddetli bir yağmur başladı. Her taraf çamur kesildi.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
KARGOCU KIZ.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
DEVLET BAŞKANI ZALİM OLURSA. Abdullah bin Abbâs -radıyallâhu anhümâ- anlatıyor:
Çalışma soruları 8. video
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
Çalışma soruları 9. hafta
LÜZUMLU VE LÜZUMSUZ ÖĞRETMEN OLMAK İSTEYENLER İÇİN BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ Kadir KESKİN Emekli Öğretmen.
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
KURTULUŞ SAVAŞI.
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ
KARGOCU KIZ.
Seni Benim Gibi CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI SESLİDİR.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
HÜSNÜ M.ÖZYEĞİN ANADOLU LİSESİ
TANZ İ MAT FERMANI. TANZ İ MAT NED İ R ?  Tanzimat kelimesi “düzenleme” anlamına gelmektedir.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Sunum transkripti:

özür mü dediniz?

YIL 1973 Şubat’ı Erzurum doğumlu 78 yaşındaki Gourgen Mıgırdıç Yanıkyan cinayetten 6 ay önce Başkonsolos Mehmet Baydar’ı makamında ziyaret ederek elinde Beyrut’tan satın aldığı ve sonradan İstanbul’da bir saraydan çalındığını saptadığı bir tablo olduğunu söyleyip "Bunu size hediye etmek istiyorum" dedi ve tablonun resmini bıraktı. Baydar, fotoğrafı Türkiye’ye gönderdi ve araştırılmasını istedi. Bir süre sonra Ankara’dan tablonun çalıntı olduğu bildirildi, alınması istendi. Baydar hemen Yanıkyan’ı aradı ve tabloyu getirmesini istedi. Yanıkyan yaşlı olduğunu, tabloyu kendilerinin gelip almalarını söyledi. Bunun üzerine Baydar, yardımcısı Bahadır Demir’i de alarak yaşlı Ermeni’nin kaldığı Santa Barbara’daki Baltimore Oteli’ne gitti. Yanıkyan’ın odasına çıktılar. Oturur oturmaz yaşlı Ermeni silahını çekip iki diplomatımızı öldürdü. Sonra otel müdürünü arayıp polis çağırmasını istedi. Polis, Yanıkyan’ı götürürken katil, "Ben iki şeytanın canını aldım" dedi.

Yanıkyan, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Yıllar sonra Hürriyet’in Amerika muhabiri Doğan Uluç, uzun uğraşların ardından gerekli izinleri alarak ve Yanıkyan’ı da ikna ederek cezaevinde yaşlı Ermeni ile konuştu. "Ne istiyorsunuz Türkiye’den?" "Ermeni ve Türklerden oluşan bir konferansta sorun ele alınsın. Konferans Türkleri haksız çıkardığında dünya kamuoyuna, ’Atalarımız, Ermeni halkını katletti. Bundan müteessiriz. Zararları telafi etmek istiyoruz’ desinler. İnsanlık tarihi boyunca Ermenilerin olan yerleri bize versinler. Mallarımızı tazmin etsinler." "Hangi toprakları?" "Katliamlar ile elimizden aldığınız Doğu ve Güneydoğu’yu. Ermeni meselesi yıllar önce tam halledilme yoluna girmişken yarıda kaldı. ABD Başkanı Wilson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde imzalanan Sevr Anlaşması’na, Doğu Anadolu’da bir Ermeni Cumhuriyeti’nin kurulmasını öngören maddeler koydurmuştu. Batı ülkeleri ile ABD bu konuda fikir birliğine varmışlardı. Fakat sonra Mustafa Kemal ortaya çıkarak buna mani oldu. Şimdiki Türk hükümetlerinin Sevr Anlaşması’na yeniden eğilerek Ermenilere ait toprakların geri verilmesine ve bir Ermeni devleti kurulmasına yardım etmelerini istiyorum." 1973 yılında aralarında çok değerli diplomatlarımızın da bulunduğu 70 Türk görevlisini öldüren Ermeni ASALA terör örgütünün işlediği cinayetleri başlatan Yanıkyan’la 1978 yılında yapılan bu konuşmayı gençler okusun ve başlatılan "Özür dileme kampanyası"nı bu gerçekler ışığında değerlendirsinler diye yazdım. T. Türenç

20 sene öncesini hatırlamayan, ama 100 sene öncesinden bahseden özür dileme özürlülerinin sığ belleklerine ithaf olunur… cc