 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
31 Aralık 2008 Tarih ve sayılı (7
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Faiz Problemleri.
6.BORÇLARIM. Borç ya da Kredi Bir harcama yapmak için para ödünç almaya borç ya da kredi deriz. Ödünç alınan parayı, vadesi gelince aldığınız yere ödersiniz.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
Yaşlılık Aylığının Bağlanması İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASASI
VERGİ VE PRİM İADE SİSTEMİ
ADANA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
İşgücü Piyasası ve Eğitim Bilgi Dağıtım Sistemi
AİLE SİGORTASI SUNUMU Hazırlayan: CHP Kadıköy İlçe Eğitim Komisyonu
Bekir COŞKUN Çok oy alacak çok TAYYİP Erdoğan en az yüzde 30 oy alır diyorlar. Alır... Dünyanın hiçbir medeni yerinde; her gün yoksul aile çocukları dağlarda.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
+ YA Ş Lı BAKıM GÜVENCE SISTEMINDE FINANSMAN MODELLERI III. ÇALI Ş MA GRUBU.
İSKENDERUN AK PARTİ KADIN KOLLARI FALİYETLERİ
ÜNİTE 4 PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
Yaşlılara Saygı Haftası
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
Milli Eğitim Bakanlığı Parasız Yatılılık Ve Bursluluk Sınavı (PYBS)
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
İşçilik Giderleri İŞL 318.
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
4924 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MALİ HAKLARI
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
BİRİKİM YAPACAĞIM.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Ders
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
Şu anda mecliste bekleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısından haberiniz var mı? Şu anda mecliste bekleyen.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
Bireysel Emeklilik Sistemi
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
Sunum transkripti:

 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası toplumun temel direği kadınlarımızın en büyük desteği olacak.  Her yoksul aileye ayda  en az 600 lira verilecek.  1. A İ LE S İ GORTASI  Nedir?  Aile Sigortası, geliri olmayan ya da geliri asgari ücretin altında olan ailelere ekonomik güvence sağlayan sigorta dalıdır.  Bu sigorta dalı ile Türkiye’deki hiçbir ailenin aylık geliri 600 liranın altına inmeyecektir.  Örneğin, ailenin aylık geliri 300 lira ise Aile Sigortası’ndan bu aileye ayrıca her ay en az 300 lira ödenecektir. Ailenin yapısına ve durumuna göre verilecek tutar değişecektir. Ailenin hiçbir geliri yoksa aylık ödenecek tutar en az 600 lira olacaktır.

 2. A İ LE S İ GORTASI’NDA  En üst ödeme sınırı nedir ve neye göre bu rakam artacaktır?  Aile Sigortası kapsamında ödenecek tutar, ailenin yapısına, ailedeki çocuk, yaşlı ve engelli sayısına göre aylık liraya kadar çıkabilecektir. örneğin, bu sigorta kapsamında aileye;  Yetişkin desteği,  Çocuk desteği,  Eğitim desteği,  Sosyal uyum desteği,  Engelli desteği de verilecek ve böylece aylık liraya kadar çıkabilecektir.  3. A İ LE S İ GORTASI  Başka ülkelerde de  uygulanmakta mıdır?  Evet birçok ülkede uzun yıllardır uygulanmaktadır. Aile Sigortası, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kabul ettiği 9 sigorta dalından biridir. Türkiye, 1971 yılında Parlamento’dan geçirdiği 1451 sayılı yasa ile bu 9 sigorta dalını uygulayacağını taahhüt etmiştir. Ancak şu ana kadar 8 sigorta dalı (yaşlılık, malullük, ölüm, hastalık, iş kazası, meslek hastalığı, analık, işsizlik) uygulamaya konmuştur.  9. sigorta dalı Aile Sigortası’dır… Bu sigorta dalının uygulanmasıyla 40 yıllık hayal gerçekleşmiş olacaktır.

 4. A İ LE S İ GORTASI’NDA  Ödemeler nereye ve kimin hesabına yatırılacak? Aile Sigortası’nda her ay düzenli olarak yapılacak ödeme ailede kadının banka hesabına yatırılacak. Kadın memur gibi, emekli gibi, işçi gibi her ay bankaya gidip parasını çekecek ve çoluk çocuğunun rızkını sağlayacaktır.  Sosyal devletin koruması altındaki kadın ve ailesi, Aile Sigortası’ndan aldıkları aylıkla; dağıtılan makarnaya, bulgura mecbur olmayacak, esnaftan alışverişini özgür iradesiyle yapacaktır. Böylece yoksul insanların onuru korunacak ve onlar kimseye muhtaç olmayacaktır.  5. A İ LE S İ GORTASI’NDA  Para neden kadının banka hesabına yatırılacak?  Çünkü kadın, evin ihtiyaçlarını en iyi bilen  kişidir.  Çocuklarının ihtiyacını da en iyi o bilir.  Kadın ayrıca hesaplıdır, parasını dikkatli harcar.   Bunun içindir ki; bu sigorta dalı ile kadını ailede daha güçlü hale getireceğiz.

 6. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanmak için yoksul aileden herhangi bir prim alınacak mı?  Kesinlikle hayır… Bu sigorta dalının  özelliği, yoksul insanlara ekonomik  güvence sağlamaktır. Prim ödeyecek durumu olsa, zaten yoksul olmaz. Aylık ödemeler Anayasa’nın sosyal devlet ilkesi gereği ödenecektir. Çünkü Anayasa’nın 60. maddesine göre, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” O “herkes”in içinde yoksul ve onurlu insanlar da vardır.  7. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanmak için nereye başvurulacak?  Aile Sigortası hizmetlerinin örgütlenmesine yönelik olarak Aile Sigortası Kurumu  (AS-KUR) oluşturulacaktır. Yapılacak başvuruların tek adresi AS-KUR olacaktır.  AS-KUR’a ulaşamayan yurttaşlarımıza sosyal hizmet uzmanları evlerinde ulaşıp gerekli başvuruyu yapmalarını sağlayacaktır.

 8. A İ LE S İ GORTASI’NDAN  Yararlanan ailelerde Yeşil Kart varsa, bu kartlar iptal edilecek mi?  Hayır, iptal edilmeyecek. Yeşil Kart uygulaması aynen devam edecektir. Çünkü Yeşil Kart “sağlık sigortası” içindir. Aile  Sigortası’nın konusu ise yoksul ailelere “ekonomik güvence” sağlamaktır.  9. A İ LE S İ GORTASI’NIN  Bugün yapılan yardım-  lardan farkı nedir?  Birden fazla farkı var…  Bugün bazı ailelere makarna, ekmek gibi yiyecek maddeleri veriyorlar. Aile Sigortası’nda ise yiyecek dağıtılmayacak, bunun yerine tüm yoksul ailelerde kadının banka hesabına nakit para yatacak.  Bugün yapılan yardımların düzenli olmadığını hepimiz biliyoruz. Bayramdan bayrama ya da belli günlerde bu yardımlar yapılıyor. Aile Sigortası’nda ise her ay, aileye düzenli aylık ödenecek.

 Bugün yardımlar yapılırken, yoksul insanların yoksulluğu teşhir ediliyor. Aile Sigortası’nda ise kimin yoksul olduğunu sadece devlet bilecek. Yoksul ailenin yoksulluğu teşhir edilmeyecek. Yoksul ailenin onuru korunacak. Yani sağ elin verdiğini sol el görmeyecek.  Bugün yiyecek yardımları ailenin ihtiyaçlarına göre yapılmıyor, kutudan ya da poşetten ne çıkarsa o veriliyor. Aile Sigortası’nda ise kadın bankadan parasını çekecek ve çoluk çocuğunun ihtiyaçlarına göre dilediğini alabilecek.  10. A İ LE S İ GORTASI  Sosyal devlette yoksul aileler için bir hak mıdır?  Elbette ki haktır. Çünkü sosyal devlette; devlet, yurttaşlarının yoksulluğunu gidermek zorundadır.  Sosyal devletin varlık nedeni de budur.  Yoksulluğu önlemek, Anayasa’ya göre devletin görevidir. Onun için diyoruz ki,  “Yoksulluk kader değildir…”

Benim için yandaş yok, sadece ve sadece vatandaş var. Ve istisnasız her vatandaş bu ülkenin zenginliğinden hak ettiği payı almalı. Her vatandaş rahat bir nefes almalı. İşte ben buna inanırım. CHP varsa, herkes için var. Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan