FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alıştırma – Hal Değişimleri
Advertisements

ERİME KAYNAMA DONMA BUHARLAŞMA
MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
FİZİKSEL DEĞİŞMELER Maddenin dış görünüşünde yani fiziksel özelliklerindeki değişmelerdir. Madde fiziksel değişmeye uğradığında yeni isim almaz. Cam;
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
3. Fiziksel ve Kimyasal DeĞiŞim
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
Maddenin Tanecikli Yapısı
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin Tanecikli Yapısı
Fiziksel ve Kimyasal Değişme
Maddenin Tanecikli Yapısı
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Maddenin Tanecikli Yapısı
KİMYASAL DEĞİŞMELER *Evini badana yapmak isteyen bir ev kadınının sönmemiş kireç üzerine su dökmesiyle kimyasal değişme yapmış olur.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
Kimyasal Tepkimeler.
FİZİKSEL DEĞİŞİM.
Kimyasal Değişim Fiziksel Değişim.
Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
Madde ve değişim 6. Sınıf /3. ünite m
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞMELER Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özelliklerFiziksel özellikler Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve.
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. T ü m maddelerin kendine ö zg ü ö zellikleri vardır.Yani her maddenin kimliği vardır.Herhangi bir maddenin yapısında.
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Madde atom element bileşik
Kimyasal Değişme.
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Madde ve özellikleri.
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
Elementler ve Bileşikler
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.
HAZIRLAYAN : BURAK KIZILASLAN 1. KÜTLESİ, HACMİ VE EYLEMSİZLİĞİ OLAN HERŞEY MADDEDİR (Kütle : Değişmeyen madde miktarıdır) (Hacim: Cismin boşlukta kapladığı.
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
KİMYASAL TEPKİMELER İÇİNDEKİLER; 1)Fiziksel Olaylar 2)Kimyasal Tepkimeler 3)Analiz Tepkimeleri 4)Yer Değiştirme Tepkimeleri.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
MADDEYİ TANIYALIM.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER MADDENİN ÖZELLİKLERİ Fiziksel özelliklerFiziksel özellikler Maddenin bir başka maddeye dönüşmeksizin gözlenebilen ve.
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
KİMYASAL VE FİZİKSEL DEĞİŞME
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
KİMYA DERSİ FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİKLER YAPAN: Muhammed Ali TUFAN 9/A 177 YAPAN: Muhammed Ali TUFAN 9/A 177.
2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER 9.SINIF. FİZİKSEL DEĞİŞİMLER  Maddenin kimlik özelliği değişmeden boyutu,şekli,fiziksel hali(katı,sıvı,gaz)ve fiziksel.
Sunum transkripti:

FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER

Fiziksel Değişmeler Acaba resimde gördüğünüz buz nasıl o hale geldi?Tabii ki suyun donması ile. Suyun donması ile buz, kaynaması ile su buharın dönüştüğünü biliriz. Acaba su donunca veya buharlaşınca iç yapısı değişir mi? Buzu eski haline getirmek için ne yaparsınız?

Fiziksel Değişmeler Maddenin dış yapısında meydana gelen değişmelere FİZİKSEL DEĞİŞMELER denir. Örneğin: Buzun erimesi,suyun donması, kaynaması, kağıdın yırtılması, camın kırılması, ekmeğin kesilmesi,mumun erimesi, vb. olaylar fiziksel değişmeyle oluşur.

Fiziksel Değişmeler Fiziksel değişme ile yeni özellikte bir madde oluşmaz. Maddeyi eski haline getirmek kolaydır. (Mesela buzu eritip su haline getirmek.) Yani maddenin kimyasal yapısı değişmez. Madde şekil,hal değiştirebilir. Not: Kırılma,kesilme,çatlama,yırtılma,hal değiştirme olayları (donma,erime,buharlaşma-sıvılaşma,kaynama…) fiziksel değişmeyle oluşur.. NOT

Fiziksel Değişmelere Örnekler Camın kırılması, Suyun donması, Odunun kırılması, Etin doğranması, Naylonun yırtılması, Sütün kaynaması, Mumun erimesi, Saçın kesilmesi, Elbisenin yırtılması, Çorabın sökülmesi, Deniz suyunun buharlaşması, Kalemin kırılması, …

Kimyasal Değişmeler Acaba resimde görülen yemek nasıl o hale geldi? Elbette pişerek diyeceksiniz. Peki o yemeği eski haline getirmek mümkün mü? Yani bamyaları taze hale getirmek… Yemeğin pişmesinde nasıl bir değişme olur? Odun yanarken kimyasal yapısı değişir mi? Ekşimiş süt eski haline gelebilir mi?

Kimyasal Değişmeler Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere KİMYASAL DEĞİŞMELER denir. Kimyasal değişmeye uğramış maddeyi eski haline getirmek zordur veya mümkün değildir. Çünkü maddenin kimyasal yapısı değişir. Farklı özellikte maddeler oluşur. Örneğin; Süt ekşiyince çöpe dökeriz. Eski haline getiremeyiz.

Kimyasal Değişmeler Bütün yanma olayları kimyasal değişmeyle oluşur. Ekşime,kokma,bozulma,pişme,çürüme,sindirim, Fotosentez olayları vb. kimyasal değişmeyle oluşur. Kimyasal değişme sırasında kimyasal tepkimeler meydana gelir. Maddenin iç yapısı değişerek yepyeni özellikte maddeler meydana gelir. Mesela ;Yanıcı olan Hidrojenin yakıcı olan Oksijenle birleşerek Söndürücü olan suyu oluşturması…

Kimyasal Değişmelere Örnekler Odunun yanması,Yemeğin ekşimesi, Yumurtanın pişmesi,Sütün bozulması, Ekmeğin küflenmesi,Yaprakların sararması, Ölülerin çürümesi,Sütün yoğurda dönüşmesi, Fotosentez olayı, solunum olayı,Sindirim, Suyun oluşması,Ekmeğin mayalanması, Üzümden sirke yapılması,Kağıdın yanması…

Fiziksel ve Kimyasal Değişmelerin Karşılaştırılması Fiziksel değişmeler Kimyasal değişmeler Maddenin dış yapısında görülür. Maddenin iç yapısında görülür. Farklı özellikte maddeler oluşmaz. Farklı özellikte maddeler oluşur (Kimyasal yapıları değişmez.) Kimyasal yapıları değişir. Oluşan maddeleri eski haline Oluşan maddeleri eski haline getirmek kolaydır. getirmek zordur.

TEMEL DİYOR Kİ: Uşaklar taze hamsi çıkınca bir güzel kızartıp kimyasal değişmeye uğratalım,sonra da afiyetle yiyelum,ne dersunuz ha? Ondan sonra bir demluk ile çay suyunu atalum kaynasun, burada da fiziksel değişme olsun daaaa. Ha uşak ha ha ha Kimyasal Değişme