Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler"— Sunum transkripti:

1 2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FEN BLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler HALİM GÜNEŞ

2 FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER

3 Değişim nedir? Çevrenizde buna örnekler verin.

4 KAZANIMLAR F Fiziksel ve kimyasal değişim arasındaki farkları, çeşitli olayları gözlemleyerek açıklar. KAVRAMLAR Fiziksel Değişim Kimyasal Değişim

5 Bir maddenin görümünü nasıl değiştirirsiniz?
Kırma, ezme ,yırtma, kesme, buruşturma, boyama, öğütme, esnetme gibi işlemler kağıdın kağıt olma özelliğini değiştirir mi? Bu işlemler sonunda, kağıt başka bir maddeye dönüştü mü?

6 Küp şeker, ceviz, fındığın havanda ezildikten, kumaşın kesildikten, buzun eridikten sonra ilk hallerinden tamamen farklı başka maddelere dönüşür mü?

7 Maddelerin sadece görünüşleri değiştiği, maddelerin özelliklerini korunduğunu ve başka madde oluşmadığı söyleye bilir miyiz? Maddelerin uğradığı bu değişimlere ne ad verilir?

8 Maddenin sadece görünümünün değiştiği, özelliğini kaybetmediği
yani kimlik değiştirmediği bu olaylara fiziksel değişim adı verilir. Maddelerde meydana gelen ezilme, yırtılma, parçalanma, erime, donma, buharlaşma ve çözünme gibi değişmelere fiziksel değişim denir.

9 Fiziksel Değişime Örnekler
Kumaşlardan giysi üretilmesi, etten kıyma yapılması fiziksel değişimdir.

10 Fiziksel Değişime Örnekler
-Cevizin havanda ezilmesi -Kumaşın kesilmesi -Dondurma ve Buzun erimesi -Küp şekerin ufalanması -Kalemin ve Camın kırılması -Kâğıdın yırtılması -Etten kıyma yapılması -Suyun donması ve buharlaşması -Ekmeğin dilimlenmesi -Oyun hamuruna şekil verilmesi

11 Erime, donma, buharlaşma ve yoğuşma gibi hâl değişimleri de fiziksel değişime örnektir.
Fiziksel değişim sonucunda maddelerin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişebilir.

12 Fiziksel değişimle maddenin taneciklerinin hızı ve boşluklu yapısının düzeni değişirken taneciklerin yapısı değişmez. Fiziksel değişmede maddenin tanecikleri değişmediği için madde tekrar eski hâline dönüştürülebilir.

13 Sıcak bir yaz günü dışarıda bıraktığınız peynirin ya da poşette unuttuğunuz ekmeğin küflendiğine şahit oldunuz mu? Kağıdın yapısını nasıl değiştirebilirsiniz? Kağıt tamamen yandıktan sonra oluşan yeni madde önceki halinden farklı mıdır?

14 Kağıdın yanması sırasında ısı ve koku çıktığını fark ettiniz mi?
Yaktığınız kağıdın görünüşü, yapısı ve yanma sonucunda katı ve gaz olmak üzere başka maddeler oluştuğunu söyleyebilir miyiz?

15 Sizce maddeler değişerek başka maddelere dönüşebilir mi?
Kek yaparken kullanılan malzemelerde pişirme sonrasında ne gibi değişiklikler olur?

16 Maddenin görünümünün yanında kendine özgü tanecik yapısının değiştiği ve farklı maddelere dönüştüğü değişimlere kimyasal değişim denir. Tüm yanma, çürüme küflenme, paslanma, ekşime, mayalanma ve pişme olayları kimyasal değişimdir.

17 Mumun yanması Ekmeğin bayatlaması Demirin paslanması
Renk değişimi,gaz,çökelti oluşumu, ısı, ışık ve koku yayılması kimyasal değişimin göstergesidir. Mumun yanması Ekmeğin bayatlaması Demirin paslanması Sütün yoğurt olması Üzümün sirke olması

18 Mısır ve Patatesten cips, taze sebzelerden konserve yapılması kimyasal değişimdir.
Demirin paslanması bir yanma olayı olduğundan kimyasal değişmedir.

19 KİMYASAL DEĞİŞİME ÖRNEKLER

20 Kimyasal Değişime Örnekler
-Mumun yanması -Ekmeğin bayatlaması -Hamurun kabarması, -Dişlerin çürümesi, -Odun ve kağıdın yanması, -Demirin paslanması, -Sütün yoğurt olması, -Üzümün sirke olması, -Patatesten cips yapılması -Taze sebzelerden konserve yapılması kimyasal değişimdir.

21 Canlılık faaliyetlerimiz sırasında birçok kimyasal değişim gerçekleşmektedir.
Solunum yaparken karbon dioksitin açığa çıkması, yediğimiz besinlerin sindirilmesi, bitkilerin büyüyüp gelişmesi kimyasal değişimdir.

22

23 KONUMUZ BİTMİŞTİR. KONUYU EVDE TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN. BİR SONRAKİ KONUYA HAZIRLANARAK GELİN.


"2.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları