Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

GÜVENİRLİK ve GEÇERLİK ÇÖZÜMLEMESİ
2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
YDYO Bahar dönemi İYS. TEST GÜÇLÜK İNDEKSİ Testin geçerlik ve güvenirliğini belirlemek ve artırmak için yapılan istatistiksel çalışmalardır.
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
İKİ BASAMAKLI DOĞAL SAYILARIN
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
TEST – 1.
GRUP İSMİ: FTB GRUP ÜYELERİ FATMA ÖZCAN TUĞÇE ERDEM BÜŞRA CÜCER.
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
4 X x X X X
ÖĞRETMENLERİN STRES DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
Diferansiyel Denklemler
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Katsayılar Göstergeler
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
NOKTA ŞEYMA ARPACIKTAŞ – İSMAİL BÜYÜK
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Verilerin Toplanması I
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi

BNB Buse Küçük Nagehan Eloğlu Betül Hasözhan

Araştırmamızın Amacı Öğrencilerin sınav dönemi kaygı düzeyinin ölçülmesi ve cinsiyetler arasında anlamlı bir fark olup olmadığının incelenmesi.

Araştırmanın Yöntemi Örneklem: Melikşah Üniversitesi öğrencileri Veri toplama sürecinde; Fen-Edebiyat Fakültesi kantini İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Neşve Kampüs Melikşah Üniversitesi Kütüphanesi

Toplam 100 İİBF 25 Hukuk 27 FEF 26 MMF 11 Sağlık Bilimleri Toplam 100 Hazırlık 2 1.Sınıf 28 2. Sınıf 22 3. Sınıf 40 4. Sınıf 7 Yüksek Lisans 1

Toplam 100 Kadın 55 Erkek 45 Toplam 100 19 Yaş 19 20 Yaş 21 Yaş 24 22 Yaş 23 Yaş 14 24 Yaş Ve Üzeri 5

Veri Toplama Aracı Yeniden revize edilmiş sınav kaygısı ölçeği kullanıldı. Daha önce bu ölçek Sakarya Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Akın ve Marmara Üniversitesi’nden İbrahim Demirci tarafından geçerlik-güvenirlik çalışması yapılmış ve uygulanmıştır. Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Ölçeği (Revised Test Anxiety): Benson ve El-Zahhar (1994) tarafından, öğrencilerin sınav kaygı düzeylerini belirlemeye yönelik geliştirilen ve bireyin kendisi hakkında bilgi vermesi esasına dayalı olan bir ölçme aracıdır. Benson ve El-Zahhar (1994) Amerikan ve Mısır örneklemin de ölçeğin 20 madde ve 4 alt boyuttan oluşan son halini vermişlerdir.

Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Ölçeği’nin alt boyutları ve maddeleri Gerginlik=4,5,6,12,20 Bedensel belirtiler=10,15,16,17,18 Endişe ölçeği=1,2,3,8,11,19 Sınavla ilgisiz düşünceler=7,9,13,14 Ölçek hem alt boyutlara göre hem de toplam bir sınav kaygısı puanı vermektedir.

Ölçekte ters puanlanan madde olmayıp ölçekten alınan yüksek puan, yüksek düzeyde sınav kaygısı olduğunu göstermektedir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 80, en düşük 20’dir. Ölçek alt boyutlara ilişkin puan vermektedir.

Güvenilirlik Revize Edilmiş Sınav Kaygısı Ölçeğinin Cronbach alpha iç tutarlılık güvenirlik katsayıları; gerginlik alt ölçeği için .78, bedensel belirtiler alt ölçeği için .77, endişe alt ölçeği için .71, sınavlarla ilgisiz düşünceler alt ölçeği için .80 ve ölçeğin tamamı için .88 olarak bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test güvenirlik katsayıları ölçeğin tamamı için .65 ve alt ölçekler için sırasıyla .75, .64, .74, .70 olarak bulunmuştur.

Geçerlik =.051 olarak bulunmuştur. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek üzere Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. DFA sonucunda elde edilen uyum indeksi değerleri; x²=332.20, sd=160 p=0.00, RMSEA=.056, CFI=.92, IFI=.92, GFI=.91 ve SRMR Ölçeğin orijinal formunda olduğu gibi dört boyutta iyi uyum verdiği görülmüştür. Ölçeğin faktör yükleri .40 ile .76 arasında değişmektedir.

Veri Analizi İndependent Sample T Testi uygulayarak veri analizini yaptık. Cinsiyet Yaş Fakülte Sınıf Veri Sayısı 100 Ortalama 1.45 3.10 2.56 3.25

Araştırmanın Hipotezi, Kadınların erkeklere oranla sınav döneminde sınav kaygılarının daha yüksek olacağı öngörülmüştür

Sonuçlar-Bulgular-Değerlendirme Cinsiyet Veri Sayısı Ortalama Standart Sapma Kadın 55 42.11 9.474 Erkek 45 39.80 10.642 Sig. Sig. (2-tailed) Equal variances assumed ,386 ,254

Değerlendirme Yapılan çalışma sonucunda erkeklerle kadınların sınav kaygısı düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Daha sonraki çalışmalar için öneriler; Yenilenmiş sınav kaygısı ölçeğini uygulamak, puanlamak ve değerlendirmek oldukça kolaydır. Sınav kaygısıyla ilgili çalışma yapacak arkadaşlar ölçeği rahatlıkla uygulayabilir.