Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Verilerin Toplanması I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Verilerin Toplanması I"— Sunum transkripti:

1 Verilerin Toplanması I

2 Ölçme Ölçme araştırma yapmak için kaçınılmaz bir süreçtir.
Araştırmayı yaparken temel amaç probleme ve çözümüne ulaşmak ölçme şüphesiz araştırmanın odağını oluşturur. Ölçme en genel anlatımıyla olaylara, olgulara, durumlara sayılar vermektir. Ölçme bir betimleme olayıdır (Balcı, 2013). Genelde sayılarla, bazen sembollerle, bazen ise söylem ile ifade edilmektedir (Karasar;2007)

3 SONUÇ OLARAK; ölçme birey ya da nesnelerin özelliklerinin uygun ölçme araçları kullanılarak analiz edilip, sonuçlarının sembollerle ifade edilmesidir (Büyüköztürk vd., 2016). Ölçek Türleri Sınıflandırma Ölçeği Sıralama Ölçeği Aralık Ölçeği Oran Ölçeği

4 Ölçmede Hata Ölçmede Hata; Ölçme aracına,
Ölçme işlemini yapan araştırmacı veya diğer kişilere, Ölçme koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Ölçme sürecinde hata olduğu durumlarda araştırmacı gözlenebilir puanlara dayalı olarak tahmin yürütebilir (Büyüköztürk vd., 2016).

5 Ölçme Araçlarının Sınıflandırılması
Testler Anketler Araştırmacının Kendisi

6 Güvenirlik Ölçekten elde edilen sonuçların hatalardan arınmasını bir ölçüsüdür. Ölçme aracının aynı kişiler üzerinde benzer şartlarda aynı sonucun tekrar edilebilirliğidir. Ölçme aracının güvenirlik kavramına sahip olması için; 1. Duyarlılık 2. Kararlılık 3. tutarlılık kavramlarına sahip olması gerekir (Aziz, 2013).

7 Güvenirliği Ölçmek için Yöntemler
Kuder- Richardson Yöntemi Cronbach Alpha Hoyt’un Varyans Analizi Eşdeğer Formlar Yöntemi Test-Tekrar Test Yöntemi

8 Ölçmenin Standart Hatası
Ölçmeni standart hatası güvenirlik değerlendirilmesinde kullanılan başka bir istatistiktir. Ölçmenin standart sapması grup değişikliğinden az etkilenir. Standart hata testten alınan belli güven düzeylerindeki puanların orijinal puandan ne kadar saptığını gösteren bir analiz türüdür (Büyüköztürk vd., 2016).

9 Güvenirliği Etkileyen Faktörler
Ölçme Aracına İlişkin Faktörler Testi Alan Birey ve Gruba Bağlı Faktörler Uygulama Koşulları ve Zaman

10 Geçerlilik Geçerlilik ölçme aracına ilişkin bir özellik değildir, ölçme aracından elde edile sonuçlarla ilgilidir. Geçerlik -1 ile +1 arasında bir seviye gösterir. Geçerlilik bir amaç taşır (Balcı, 2013).

11 Geçerlilik Türleri Kapsam (İçerik) Geçerliliği Yapı Geçerliliği
Ölçüt Geçerliliği Görünüş Geçerliliği

12 Geçerliği Etkileyen Faktörler
Güvenirlik Ölçme yöntemi ve madde sayısı Hatalar Uygulama Koşulları

13 KAYNAKLAR Balcı, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Araştırma (Onuncu Baskı). Pegem Akademi: Ankara. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel F. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (20. Baskı), Pegem Akademi, Ankara. Aziz, A. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem ve Teknikleri (9. Baskı). Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yönetmi. İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım.


"Verilerin Toplanması I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları