“Genel DEA Eğitimi” 6-8 Temmuz 2009 Karen Hill, DEA Proje Ekip Lideri Oturum 5 “Problemi Tanımlamak ve Mevcut Durum Tespiti”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 8 Temel DEA kavramları ve yöntemleri (Etkileri.
Advertisements

PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
Kısa Vadede Toplam Çıktı
“Genel DEA Eğitimi” 6–8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 9 Örnek Çalışmaya Cevaplar.
Tutumluluk ve Yatırım.
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
AB Eşleştirme Projesi, Ankara 6. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen
Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 Düzenleyici Reform ve DEA.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Bölüm 9: Örnek Çalışma.
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Finansal İktisat: Giriş
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
“Analitik Araçlar ve Veri Toplama” Çalıştayı 15 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Örnek Çalışma – Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Pilot DEA.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
Girişimciliğe Başlamak… Girişimcilik ile ilgili web siteler, ilk adımlar ve dahası…
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Bekir Sami NALBANTOĞLU
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Melamin.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
plan modelinin ana öğeleri
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
İNOVASYON.
Yeniliklerin ekonomik etkileri
KONULAR RİSK ANALİZİ ÜRETİM SÜRECİ (LIFE – CYCLE) DEĞERLENDİRMESİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
Sunum transkripti:

“Genel DEA Eğitimi” 6-8 Temmuz 2009 Karen Hill, DEA Proje Ekip Lideri Oturum 5 “Problemi Tanımlamak ve Mevcut Durum Tespiti”

Politika oluşturanlar için bir çerçeve oluşturur: Çözülmesi gereken problemi tanımlar Ulaşılması gereken amaçları gözönünde bulundurur Analiz edilecek farklı opsiyonları sıralar Risk, maliyet ve fayda değerlendirmeleri yapılır Etkin iştişare süreci yapılır Uygulama ve yürürlüğü konmasını planlar Bakanların bilgili karar vermelerine yardımcı olur. DEA Yapmakla Amaç Nedir?

Problem nedir? Hükümetin müdahelesi neden gerekir? Ulaşmak istediğimiz amaçlar nelerdir? O amaçlara nasıl ulaşılır? Düzenleme yapmaya alternatifler var mı? Riayet edilmesini sağlamak için nasıl yürürlüğe koyarak uygulayacağız? Faydalar maliyetleri haklı kılıyor mu? Önemli Bazı Sorular

Problemi tespit et ve açıkça tanımla – her zaman sandığınız şey olmayabilir Problem nereden kaynaklandı? Nasıl bir zarar veriyor? Kanıtlar nelerdir? Bir şey yapmanın riski nedir? Problemi sayısallaştır; örn. Hava kirliliğ emisyonları 2015’e kadar 10 milyon hastalık vakasına neden olacaktır Problem Tanımı

Problemi tanımlarken tüm potansiyel etkileri dikkate alın : Ekonomik : yatırım, inovasyon, üretkenlik gibi daha geniş kapsamlı etkileri dahil Sosyal : örn. Sağlık, eğitim, güvenlik Çevresel : Hava, su, gürültü ve atık kirliliği Etkileri Gözden Kaçırmayın

İngiltere’de okullarda çikolata ve gazlı içeceklerin satışının yasaklanması için yasa önerileri düşünülmüştür. Problem ne olabilir? Çocukların bu ürünlere çok para harcamaları mı? Şekerli gıdaların dişlerini çürütmesi mi? Bu ürünler onları hiperaktif mi yapıyor? Çocuklar şişmanlıyor mu? Örnek

Tüm bunlar ciddiye alınması gereken konular ancak Hükümetin müdahale etmeye çalıştığı alan çocuk obezite oranlarının artışı. Bunun önemli sağlık etkileri var: Çocuğun sağlığı Yetişkin olarak önemli sağlık risklerinin ortaya çıkması Bireyler ve aileleri için önemli bir problem olmanın yanısıra, sağlık hizmetleri ve hastalık nedeniyle raporlu olmaları nedeniyle iş dünyası için de önemli bir sorun. Oysa Problem…

Politikanın amacı çocuk obezite oranını düşürmek (Hükümet’in “Ulusun Sağlığı “ stratejisi uyarınca), çocukların okulda çikolata ve gazlı içecek almalarını önlemek DEĞİL. Bu opsiyon, eğitim stratejisi, beden derslerine daha fazla katılıma teşvik gibi opsiyonlarla birlikte dikkate alınması gereken bir opsiyon. Amaç nedir?

Çocuklar arasında obezitenin artması ve obeziteden etkilenenlerin yaşlarının gençleştiğine dair sayısal kanıtlarının varlığı Önemli sosyal problemlerin ve sağlık hizmetleri ve istihdam piyasası üzerinde ekonomik etkilerin olması. ANCAK tatlıların ve gazlı içeceklerin satıllmasını yasaklayacak bir düzenleme en iyi çözüm olmayabilir ve bir çok opsiyon dikkate alınması gerekir. Hükümet Müdahalesinin Gerekçesi