Rev.2.0 - 2008© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, 2008 1 Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
Advertisements

Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritma Oluşturma – Açgözlü algoritmalar ve buluşsallar Y. Doç. Yuriy Mishchenko.
Bilimsel Proje Hazırlamanın Basamakları
Birey, kurum ve toplumların
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
BAŞARI VE MUTLULUK Ramazan BERKEBAN Psikolojik Danışman
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
P p 8. Ünitede yinelemeli programlamanın teknikleri anlatılmaktadır. p p Gördüğünüz gibi, yinelemeli programlama bir problemin içinde problemin küçük parçalarını.
Bireysel / Kurumsal / Toplumsal “ Yaşamlarımızı şekillendiren yaygın ve yerleşik kalıplar’ın sorgulanması” 19 Aralık 2012 / İstanbul.
Paydaşlar Arası Etkileşim Beklentileri Matriksi
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
Rev.0.0 – 2000© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, ortak akıl “ ortak akıl ” Nedir?
4 KARE.
"Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
İLETİŞİM ENGELLERİ.
Zihninizin takılmaması dileğiyle
Kıbrıs T ü rk Toplumu Ortak Akıl Forumu i ç in Soru Konferansı ® Ç alışma Akımı Rev 1, 12 Aug‘08.
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Her alandaki “doğru”lar insanlık tarihinin birikimi olarak biliniyor. Ama bunlar, neyin nasıl yapılacağını söylemiyor.
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
KALİTE VE AKREDİTAYON’DA TEMEL SORU(N)LAR ÖNERİLER METE TAŞTAN KAYSERİ TİCARET ODASI.
HOŞGELDİNİZ.
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
PARAGRAFTA ANLAM.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Herkes için –sürdürülebilir- Eğitim
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
AHLAK NEDİR?.
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
18 Adımda Test Çözme Becerisi
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
SORUNLARIM VE ÇÖZÜMLERİM
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
HOŞ GELDİNİZ  REHBERLİK SERVİSİ. TEST ÇÖZME TEKNİĞİ.
 REHBERLİK SERVİSİ YAVUZ ÖCAL REHBER ÖĞRETMEN.
Probleme Dayalı Öğrenme
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Gamze UĞUR.
Birlikte Başarabiliriz
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Hafıza performansınızı geliştirmek Developed.
BURUŞUK GÖMLEĞİN HİKÂYESİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
Sunum transkripti:

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Önce bir soru: Bir ortak akıl çalışmasının başarılı olabilmesi için olmazsa-olmaz 2 koşul neler olabilir? Koşul 1: Ne aradığını bilmek. Koşul 2: Uzlaşma için uygun bir teknik kullanmak.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Uzlaşma Için uygun teknik: Ne demek?? Çalışmaya katılacak olanların temsil ettikleri paydaşların, bazı ortak noktalar çevresinde “uzlaşıya varmaları” amaçlanıyor. Aksi halde katılımcılar sadece kendi şahsi fikirlerini savunabilirler ki bunun uzlaşma adına bir değeri olamaz.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Ama, “Uzlaşılmış Fikirlere Sahip Olmak” Pek Kolay Sağlanamaz! o O halde, herhangi bir ortak akıl çalışmasından hemen önce bu sorun çözülmeli. o Peki ama nasıl? o Uzlaşma, önündeki engelleri kaldırarak sağlanabilir. o En önemli engel, “fikirlerin sahiplenilmesi” (snap- on) olarak adlandırılabilecek olgudur.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Fikirler sahiplenilir, çünkü: o Çok sayıda seçenek arasında kararsızlık korkusunu yener, o Her fikir bir kimliktir ve de bedavadır, o Fikirsizlik toplumda yadırganır, o Her insan, rol model olarak benimsediği kişilerin fikirlerini de benimsemek eğilimindedir, o Sahiplenen, sahiplendiği fikri destekleyecek kanıt üretmek, bulmak, görmek eğilimindedir, o Sahiplenilen fikir kısa süre içinde ona uymayanları süzüp atan bir filtreye dönüşür; o fikir kişinin paradigmasının bir parçası haline gelir, o Fikir ile sahibinin yaşamı arasında bir paralellik oluşur, o İnsanlar, fikirsizlik durumundaki merak ve üretkenliği -çoğunlukla- deneyimlememiş olabilirler.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Bir fikrin parçaları! Fikir = içindeki kavramlara yüklenen anlamlar + istenen / istenmeyenler + özlem / beklenti /korkular + cevabı aranan sorular + bağlantılı diğer fikirlerin (ideoloji, inanç vb) benimsenmesini zorunlu kıldığı başka fikirler ilh.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, doğrudan Sonuç: Her biri bu türlü parçalardan oluşan fikirlerin doğrudan uzlaşması mümkün müdür? (hayır) Uzlaşma bir teknolojidir!

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, (Genel olarak) Değişik fikirleri uzlaştırmaya çalışmak yerine, onları oluşturan parçalar arasında benzerlikler aramak daha doğrudur. o Ulaştırma sorunları konusunda herkesin farklı genişlik / derinlikte bilgileri var, o Bunlardan bir sentez yapmak çok güçtür, o Bu bilgiler aslında küçük parçalardan oluşur; bunlar küçük, nisbeten daha basit soruların cevaplarıdır, o İşte biz, o parçalar arasında uzlaşılar bulup, o uzlaşılardan sentezler yapma yoluna gideceğiz. (Ulaştırma sorunları özelinde) O halde, ne yapılmalı?

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, SK sonunda ne(ler) beklemeyelim? 1.Problemlerimizin bütünüyle çözülmesini, 2.Diğer paydaşlardan taleplerimizin -varsa- tamamen karşılanmasını, 3.Paydaşların her konuda fikir birliğine varmalarını.

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, SK sonunda ne(ler) bekleyelim? 1.Sahip olduğumuz paradigmalarımız, ön-yargılarımız, düşünce kalıplarımız, doğru oldukları kanaatiyle hiç sorgulamadığımız yaklaşımlarımız varsa onlardan kuşkulanmayı, 2.Birbirine karışmış problemler -varsa- onları bir sistem içinde ele almayı, 3.Kök-sorunlar yerine, üzerine eğildiğimiz hayalet-sorunları farketmeyi, 4.Problemin -en azından- bazı parçaları için çözümleri üzerinde uzlaşmayı, 5.Geri kalan parçaların ise çözüm yolları üzerinde uzlaşmayı bekleyebiliriz..

Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Teşekkür ederiz