Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EK FİİLLER.
FİİLLERDE ZAMAN
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
HABER KİPLERİ.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
ZAMİRLER.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR.
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ZAMİRLER.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
EKLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır? A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım. B) Kolu sarılı.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
EK FİİLLER.
EK - FİİL.
DİLEK KİPLERİ MUNİBE CANBAY.
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
HABER-DİLEK KİPLERİ EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
Babam. Yirmi gün önce iş için Amerika’ya gitmişti. Babam.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
EKLER VE KELİME YAPISI.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
EK F İİ L (EK EYLEM). Ek Fiilin 2 Görevi Vardır: 1. İsimlere ya da isim soylu sözcüklere gelerek onları yüklem yapmak (sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç,
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
DERSİMİZ TÜRKÇE.
SÖZCÜKTE YAPI Kök: Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı en küçük parçasıdır. Ek: Sözcüklerin yapılarını ve biçimlerini değiştiren ses ya da seslerdir.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem alan sözcük birleşik çekimli olmuştur? A)Geçen bayramda aramanı isterdim. B)Her şeye rağmen hayat güzeldir.
Sunum transkripti:

Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? Uyuyorlar Gelmediniz Alacakmış Gidemezsin

CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkı ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil vardır? Seni toplantıda göremedim Hava dün çok sıcaktı. Annem alışverişe hala çıkmadı. Onun sınavı çok iyi geçmiş.

Cevap: B Çünkü; “B” şıkkı ek fiilin bilinen geçmiş zamanıdır.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiildir? Dayısı geleceği için çok mutluydu. Tatilden bir gün sonra döneceklermiş. Gösterilen ilgiden memnun kalmamış. Yağmur yağsa da barajlarımız dolsa.

Cevap: B Çünkü; “B” şıkkı ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek fiil almamıştır? Keşke o sözleri söylemeseydiniz. Gittiğiniz yer güzelse biz de gelelim. Yaşlı adam çok bitkinmiş. Dün seni telefonla aradım. .

Cevap: D Çünkü; diğer şıkların hepsi ek fiil almıştır.

“Bilmek” eylemin şart kipinin rivayeti, 3 “Bilmek” eylemin şart kipinin rivayeti, 3. tekil şahsa göre birleşik zamanlı çekimi aşağıdakilerden hangisidir? Bilseymişsin Bilselermiş Bilseymiş Bilseymişiz

Cevap: C Çünkü; “C” şıkkı sorudaki ek fiil tanımına uymaktadır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli fiil vardır? Kitabı iki günde bitirdi. En sevdiğim kalemimi kaybettim. Her gün erkenden kalkardı. Gecenin yarısında korkuyla uyandım.

Cevap: C Çünkü; “C” şıkkındaki “kalkardı” kelimesi cümleye terk edilmiş alışkanlık anlamı katmıştır.

Ana başta taç imiş Her derde ilaç imiş Bir evlat pir olsa da Anaya muhtaç imiş Dörtlükte kaç tane ek fiil vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap: C Çünkü; 1,2 ve 4. mısralardaki “imiş” kelimesi ek fiilin öğrenilen geçmiş zamanıdır.

Eklendiği ismi yüklem yapar. Eklendiği ismi özne yapar. Eklendiği fiili birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiilin dört çekimi vardır. -idi, -ise, -imiş, -dir. 1- Yukarıdaki ek fiille ilgili olarak verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap: B Çünkü; ek fiiller eklendiği ismi özne yapmaz.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır? A) Sabah erken kalkıp bütün ödevlerini bitirdi. B) Gelmeyeceğini söyleseydin hazırlık yapmazdım. C) O zamanlar üstüne çok gitmiştim. D) Zaten onlar da görüşmeyi istemiyorlardı.

Cevap: A Çünkü; “B” seçeneğindeki “söyleseydin”, “C” şıkkındaki “gitmiştim” ve “D” şıkkındaki “istemiyorlardı” kelimeleri ek fiildir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur? A) Babam akşam epey yorgundu. B) Evde bir kavanoz reçel var. C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş. D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır.

Cevap: B Çünkü; “A” şıkkındaki “yorgundu”, “C” şıkkındaki “sevmiş” ve “D” şıkkındaki “adamdır” kelimeleri ek fiildir.

Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır? A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık. B) Kazanmak için çok çalışmalıydı. C) Babasına bir kitap daha aldırdı. D) Ablasını bir başka seviyordu.

Cevap: C Çünkü; diğer seçeneklerdeki altı çizili kelimeler ek fiildir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır? A) Hani bu kitabı okumuştun? B) En güzel renk sarıdır. C) Keşke siz de oraya gelseydiniz. D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız.

Cevap: B Çünkü; “B” seçeneğindeki ”sarı” kelimesi “dır” geniş zaman eki ile yüklem olmuştur.

Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük ek eylem almıştır Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük ek eylem almıştır? A)Sizi sınava hazırlamaktı görevim. B)Bütün acılarım sona erdi. C)Bir hançerim gönlüne saplanan. D)Bir resmim var sende yarısı yırtık.

Cevap: C Çünkü; diğer şıklardaki altı çizili kelimeler iyelik eki almıştır.